Udzielamy pomocy Migracja z TS-251 na TS-653b

Discussion in 'Macierz oraz woluminy dyskowe' started by namex, Apr 27, 2019.

Loading...
  1. namex
    Offline

    namex Entry Technician Q Associate

    Joined:
    Jun 19, 2014
    Messages:
    57
    Local Time:
    10:10 AM
    Ratings:
    +3 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    null
    TS-x51 null
    Cześć,

    Planuję przesiadkę z TS-251 na TS-653b.
    Do nowego serwera planuję dokupić kartę pod dysku M.2 (512).
    1. Jak najlepiej ustawić konfigurację dysków M.2. System i cache o ile to możliwe bo czytałem tutaj, że albo system albo cache. Dyski M.2 chciałbym ustawić w RAID1.
    2. Dyski HDD bez RAID (backup będzie na innej maszynie w innej lokalizacji, tak wydaje się bezpieczniej).
    3. W jakiej kolejności przenosić dyski, system.
    a. Wkładam M.2 aktualizuje ustawiam co trzeba i dopiero przekładam HDD.
    b. wszystkie dyski w tym samym czasie.
    c. najpierw HDD później M.2.
    4. Jak najlepiej ustawie system pod taką konfigurację, chodzi o wydajność.
     
  2. pigers
    Offline

    pigers Do NOT CARE - always ask Silas ! Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    11,620
    Local Time:
    10:10 AM
    Ratings:
    +1,821 / 41 / -21
    Followers:
    8
    QNAP:
    TS-653D
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-653D 1 GbE
    ale co chcesz robić na nasie ?
     
  3. namex
    Offline

    namex Entry Technician Q Associate

    Joined:
    Jun 19, 2014
    Messages:
    57
    Local Time:
    10:10 AM
    Ratings:
    +3 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    null
    TS-x51 null
    Głównie multimedia, VPN, może jakaś wirtualna maszyna, oczywiście backup komputerów i telefonów(zdjęcia).
     
  4. pigers
    Offline

    pigers Do NOT CARE - always ask Silas ! Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    11,620
    Local Time:
    10:10 AM
    Ratings:
    +1,821 / 41 / -21
    Followers:
    8
    QNAP:
    TS-653D
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-653D 1 GbE
    nic specjalnego ...

    a po co Ci raid z ssdków ? na dodatek 1 - kopia lustrzana ?

    Ja bym postawił system na jednym ssdku - od nowa.
    Drugi bym zostawił w całości na cache
    a dyski z danymi podpiął na końcu

    będzie ból d..py żeby przemigrować aplikacje na ssdka , ale opłaci się to większą wydajnością.
     
  5. namex
    Offline

    namex Entry Technician Q Associate

    Joined:
    Jun 19, 2014
    Messages:
    57
    Local Time:
    10:10 AM
    Ratings:
    +3 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    null
    TS-x51 null
    1. Dla bezpieczeństwa systemu. Dane mam zabezpieczone w inny sposób.
    2. Aby nie tworzyła się kopia systemu na HDD i nie wybudzały się jeśli faktycznie nie są używane.

    Jeśli można to rozwiązać w inny sposób to chętnie zrezygnuję z raida na ssd.
     
  6. pigers
    Offline

    pigers Do NOT CARE - always ask Silas ! Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    11,620
    Local Time:
    10:10 AM
    Ratings:
    +1,821 / 41 / -21
    Followers:
    8
    QNAP:
    TS-653D
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-653D 1 GbE
    usypanie ? aha - to nie pomogę - jestem przeciwnikiem usypania nasów.
     
    • Lubię to! Lubię to! x 1
  7. namex
    Offline

    namex Entry Technician Q Associate

    Joined:
    Jun 19, 2014
    Messages:
    57
    Local Time:
    10:10 AM
    Ratings:
    +3 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    null
    TS-x51 null
    W temacie NAS raczej raczkuję, więc być może źle to nazwałem. Nie chodzi mi o wyłączanie, parkowanie czy też usypianie. Poczytałem trochę forum i wiem, że to nie za dobra rzecz, dyski się szybciej zużywają przy rozruchu niż przy ciągłej pracy (przynajmniej takiem mam przeświadczenie). Chodzi raczej o brak zapisu i odczytu jeśli nie jest to wymagane. Jeśli to jest równoznaczne z usypianiem to chyba aż tak bardzo mi nie zależy.
     
  8. pigers
    Offline

    pigers Do NOT CARE - always ask Silas ! Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    11,620
    Local Time:
    10:10 AM
    Ratings:
    +1,821 / 41 / -21
    Followers:
    8
    QNAP:
    TS-653D
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-653D 1 GbE
    nie wiem skąd to wzięłeś

    zrób tak jak napisałem i będzie dobrze.
     
  9. namex
    Offline

    namex Entry Technician Q Associate

    Joined:
    Jun 19, 2014
    Messages:
    57
    Local Time:
    10:10 AM
    Ratings:
    +3 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    null
    TS-x51 null
    Czyli jeden ssd jako single, a ten drugi w jaki sposób ustawić na cache.
     
  10. pigers
    Offline

    pigers Do NOT CARE - always ask Silas ! Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    11,620
    Local Time:
    10:10 AM
    Ratings:
    +1,821 / 41 / -21
    Followers:
    8
    QNAP:
    TS-653D
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-653D 1 GbE
    jest opcja w managierze dysków :)
     
  11. namex
    Offline

    namex Entry Technician Q Associate

    Joined:
    Jun 19, 2014
    Messages:
    57
    Local Time:
    10:10 AM
    Ratings:
    +3 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    null
    TS-x51 null
    Ciężko to ogarnąć laikowi.
    1. W jaki sposób ustawić dysk1 M.2 jako systemowy?
    a. nie przydzielić go do wolumenu/puli, zostawić go tak jak jest
    b. czy utworzyć wolumen na dysku M.2 tak jak na dane (tak zrobiłem, dysk jest systemowy)
    c. czy jednak połączyć go z HDD za pomocą Qtier
    2. Dysk2 M.2 jako cache chyba ogarnięty, ale ilość opcji konfiguracyjnych zabija
    a. zostawić domyślne czy coś zmienić
    b. aby to był cache zostawić tylko odczyt, tak zrozumiałem czy jednak źle zrozumiałem
    c. coś jeszcze ustawić zmienić
    3. Dysk HDD ogarnięty, pozostaje pytanie czy łączyć go za pomocą Qtier

    Teraz tak to wygląda u mnie
    --- Połączono posty, May 1, 2019, Data oryginalnego postu: Apr 29, 2019 ---
    Proszę o informację czy nie będzie problemów jeśli zmienię lokalizację folderów współdzielonych.
    Po wybraniu opcji "Wyłącz i ukryj funkcje multimedialne" zakładają się foldery np. "Multimedia".
    Z tym, że folder ten jest na dysku systemowym czyli SSD, a chcę zmienć lokalizację na HDD.
    O ile w File Station wygląda to ok. to już w konsoli (PuTTY) mam folder "Multimedia" i na dysku SSD i HDD.
     

    Attached Files:

  12. pigers
    Offline

    pigers Do NOT CARE - always ask Silas ! Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    11,620
    Local Time:
    10:10 AM
    Ratings:
    +1,821 / 41 / -21
    Followers:
    8
    QNAP:
    TS-653D
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-653D 1 GbE
    jak przeniosłeś za pomocą panelu WWW to będzie dobrze
    znając życie ten na ssdku jest pusty :)
     
  13. namex
    Offline

    namex Entry Technician Q Associate

    Joined:
    Jun 19, 2014
    Messages:
    57
    Local Time:
    10:10 AM
    Ratings:
    +3 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    null
    TS-x51 null

    Tak przenosiłem za pomocą www.
    1. zaznaczyłem opcji "Wyłącz i ukryj funkcje multimedialne"
    2. wtedy mogłem zmienić parametry folderów w folderach współdzielonych
    3. odznaczyłem opcji "Wyłącz i ukryj funkcje multimedialne"
     
  14. pigers
    Offline

    pigers Do NOT CARE - always ask Silas ! Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    11,620
    Local Time:
    10:10 AM
    Ratings:
    +1,821 / 41 / -21
    Followers:
    8
    QNAP:
    TS-653D
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-653D 1 GbE
    PuTTY pokazuje "prawdę" ;)
    nie przejmuj się tym folderem - zajmuje całe 0 KB na ssd ..
     
  15. namex
    Offline

    namex Entry Technician Q Associate

    Joined:
    Jun 19, 2014
    Messages:
    57
    Local Time:
    10:10 AM
    Ratings:
    +3 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    null
    TS-x51 null
    Proszę o informację czy mogę rozszerzyć RAID (JBOD) o nowy dysk nie tracąc danych.
    - na dyskach już zainstalowanych
    - na dysku dokładanym
    Bardziej oczywiście zleży mi na dyskach już zainstalowanych.

    Wcześniej jak miałem jeden dysk dodanie drugiego wymazało mi wszystkie dane. Jak to się ma do JBOD. 2019-05-12 10_44_48-TS-653B.
     
  16. pigers
    Offline

    pigers Do NOT CARE - always ask Silas ! Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    11,620
    Local Time:
    10:10 AM
    Ratings:
    +1,821 / 41 / -21
    Followers:
    8
    QNAP:
    TS-653D
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-653D 1 GbE
    JBOD ? to dwa dyski połączone w jeden - bez duplikowania - zmienisz/stracisz dysk tracisz dane
    nie ma żadnej opcji migracji

    Online RAID Level Migration

    jak chcesz dodać kolejny dysk - spoko - dodajesz , dysk się poszerza o niego

    jak chcesz zmienić dysk z jboda - to musisz zrobić kopię danych , wymienić dysk (tracąc dane ) , włożyć nowy i zrobić JBODa na nowo

    generalnie jedna z głupszych opcji do wybrania , single dyski sa lepsze , mniej tracisz w razie wpadki z hdd
     
  17. namex
    Offline

    namex Entry Technician Q Associate

    Joined:
    Jun 19, 2014
    Messages:
    57
    Local Time:
    10:10 AM
    Ratings:
    +3 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    null
    TS-x51 null
    Kopie będę miał w innej lokalizacji, więc dane będą miały kopie.

    Zastanawiam się jednak teraz nad tym co napisał, może faktycznie to mimo wszystko bezpieczniejsza opcja.
    Pytanie czy jak będę miał 4 pojedyncze dyski to mogę je jakoś połączyć, aby to system wybierał gdzie zapisuje dane i żebym widział łączną pojemność pojedynczych dysków.
    Generalnie chodzi o to abym nie miał na każdym dysku folderu np. multimedia (sam folder oczywiście może być, ale żebym go widział jako jeden) i to ja wybieram, że zapisuje tu lub tu.
     
  18. pigers
    Offline

    pigers Do NOT CARE - always ask Silas ! Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    11,620
    Local Time:
    10:10 AM
    Ratings:
    +1,821 / 41 / -21
    Followers:
    8
    QNAP:
    TS-653D
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-653D 1 GbE
    Technologia QNAP Qtier zapewnia automatyczny proces pozycjonowania danych

    jak sobie dane zorganizujesz Twój problem ...

    ja mam tak:
    [1] SSD - QTS, apki z appcenter, vmka
    [2] dysk 10 Tb - dane "płynne" - filmy/seriale , nie będę płakał za tymi danymi jak dysk padnie, parę folderów jest replikowanych na raid
    [3][4] - raid 1 - dane które chce zawsze mieć , dokumenty, zdjęcia itp itd + extra backup w chmure
     
  19. namex
    Offline

    namex Entry Technician Q Associate

    Joined:
    Jun 19, 2014
    Messages:
    57
    Local Time:
    10:10 AM
    Ratings:
    +3 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    null
    TS-x51 null
    Czy taka konfiguracja będzie bezpieczniejsza od JBOD? Czy w takim przypadku również tracę wszystkie dane jak padnie jeden pojedynczy dysk, czy tylko z jednego?

    2019-05-19 12_05_48-TS-653B.
     
  20. pigers
    Offline

    pigers Do NOT CARE - always ask Silas ! Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    11,620
    Local Time:
    10:10 AM
    Ratings:
    +1,821 / 41 / -21
    Followers:
    8
    QNAP:
    TS-653D
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-653D 1 GbE
    jeśli dobrze widzę - masz jedną grupę w skład której wchodzą 3 dyski

    ludzie robią osobne volumeny

    upload_2019-5-19_12-41-49.

    upload_2019-5-19_12-50-54.

    upload_2019-5-19_12-51-10.
    Nie wiem czy jest to lepsze czy gorsze od twojego rozwiązania , ale przynajmniej widzę co się dzieję w każdej "sekcji" dysków.
    No i mam kontrolę nad tym na który dysk lecą dane :

    upload_2019-5-19_12-52-44.

    A Tobie chyba o to chodzi ? :>