Moja sieć domowa z dwoma WAN'ami - Styczeń 2014

Silas Mariusz zamieścił nową galerię zdjęć:

Moja sieć domowa z dwoma WAN'ami - Styczeń 2014

Moje rozwiązanie sieci jest trochę absurdalne, ponieważ stacja odbiorcza (Olivia - urządzenie Ubiquiti NanoStation5) dla dwóch gateway'ów pracuje w trybie AP-Repeater i w rzeczywistości niczego nie repeat'uje. Ale to jedyna możliwa konfiguracja, aby zestawić mój link. Dlaczego?

Internet do dwóch miejsc jest doprowadzony światłowodem - EXATEL oraz TK Telekom. Z tych miejsc dosyłam Internet drogą radiową za pomocą urządzeń Ubiquiti NanoStation5 Loco, które pracują w trybie stacji klienckich jako router - odwrotnie niż zazwyczaj gdzie to stacja nadawcza jest routerem. Do mojej stacji nadawczej łączy się jeszcze jeden klient pracujący w trybie mostu, który łączy urządzenia odbiorcze z moim LAN'em. W ten sposób mają dostęp do całej sieci lokalnej.

Ponadto w mojej sieci router, którym jest RB-532 pracuje pasywnie świadcząc jedynie usługi DHCP, DNS, NTP i inne. W rzeczywistości funkcje routingu są realizowane przez klienckie stacje - bramy, które jak wspominałem pracują w trybie router. Jest to niepoprawna i niedozwolona konfiguracja sieci komputerowej, ale jedyna, aby móc realizować moje oczekiwanie.

Przy większym przypływie gotówki na pewno zmodernizuje sieć...

Czytaj więcej na temat wystawy zdjęć...

Aby zobaczyć tę odpowiedź, musisz się zalogować lub zarejestrować.