How-To MS-DOS i Samba w QNAP'ie...

Dyskusja w 'Udostępnianie plików, folderów i drukarek' rozpoczęta przez użytkownika Darek, 29 Kwiecień 2008.

Ładowanie...
Tagi:
  1. Darek
    Offline

    Darek Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    29 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    51
    Local Time:
    16:45
    Oceny:
    +3 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Witam,
    Czy istnieje możliwość uzyskania dostępu do dysku serwera (np. TS-209) za pomocą klienta MS-DOS używajacego protokołu TCP-IP ?
    Wiem, że system operacyjny TS-209 oparty jest na odmianie Linuxa. Wiem, że z DOS-a można się podłączyć za pomocą MS LANMAN Client do dysku systemu FacetWin UNIX.
    Więc może do TS-209 także ?
    Podłączałem już klientów MS-DOS do MS Serwer 2000 (TCP/IP) i Windows 98 (NetBeui) - i to działa,
    ale szukam takiego "samodzielnego" serwera plikowego, który obsłuży (dostęp do dysku) stacje robocze pod MS-DOS, Win98, Win ME i Win XP. Wiem, że alternatywą jest komputer z Nowell Netware lub MS Serwer 2003. Jest to jednak drogie i kłopotliwe w eksploatacji rozwiązanie. TS-209 z RAID 1 jest idealny.
    Tylko brak klienta pod MS-DOS.
    Czy ktoś próbował uruchomić takiego klienta dla maszyny z MS-DOS ?
    Niestety nie mogłem zapytać o to bezpośrednio producenta. Trzeba albo podać numer seryjny urządzenia (którego jeszcze nie mam) albo używać MSN. Zwykłego e-maila nie przyjmują.

    Pozdrowienia
    Darek
     

    Załączone pliki:

  2. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 372
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    16:45
    Oceny:
    +1 422 / 30 / -6
    Followers:
    23
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Re: [PROBLEM] Czy działa MS-DOS klient dla serwerów QNAP ?

    QNAP TS-x0x to serwery oparte o alternatywnego linux'a napsianego specjalnie pod procesory PPC lub ARM ktore wystepuja w tych urzadzeniach. Wszystkie systemy NAS maja wbudowany serwer Samba wiec tak naprawde wystarczy...
    http://www.jacco2.dds.nl/samba/

    Sam osobiscie postaram sie sprawdzic - pozdrawiam :>
     
  3. Darek
    Offline

    Darek Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    29 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    51
    Local Time:
    16:45
    Oceny:
    +3 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Re: [PROBLEM] Czy działa MS-DOS klient dla serwerów QNAP ?

    Tak, w ciagu ostatnich dwóch godzin wygrzebałem w sieci ten sam adres strony i informacje na temat SMB, ale są też informacje o różnych "dialektach", a co za tym idzie nie pełnej kompatybilności.
    Jestem poważnie zainteresowany zakupem, ale nie zaryzykuję "w ciemno".
    Bedę bardzo wdzięczny za sprawdzenie "na żywym organiźmie" serwera.

    Przy okacji jeszcze dwa pytania:
    Na liście kompatybilności UPS-ów dla TS-209 jest tylko APC Smart 750. Czy kontroluje również
    inne UPS-y na USB ? np. MGE Pulsar Ellipse USB/RS 800
    Czy należy się spodziewać problemów z obsługą plików programów DOS-owych np. napisanych w Clipperze z bazami DBF (normalnie działają na partycji FAT, a tu jest EXT3) ?

    pozdrowienia
    Darek
     
  4. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 372
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    16:45
    Oceny:
    +1 422 / 30 / -6
    Followers:
    23
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Re: [PROBLEM] Czy działa MS-DOS klient dla serwerów QNAP ?

    mozesz mi podeslac jakies obrazy instalacyjne DOS'a ?
    moga byc obrazy dyskietek (img) lub obraz jakiegos cd (iso)

    jesli postawisz klienta SAMBA, to wszystkie dostepne pliki beda widziane jako FAT pod DOS'em. Sam DOS nie jest w stanie odczytac EXT3 :)
    na 99,999% bedzie dzialac

    nie mam pojecia :)
     
  5. Darek
    Offline

    Darek Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    29 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    51
    Local Time:
    16:45
    Oceny:
    +3 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Re: [PROBLEM] Czy działa MS-DOS klient dla serwerów QNAP ?

    Z dostarczeniem obrazu dyskietki jest pewien problem.
    Aby był gotowy do uruchomienia konieczna jest znajomość typu karty sieciowej komputera,
    na którym ma być uruchomiony MS-DOS z klientem. Do tego znajomość adresu IP i maski, nazwy
    użytkownika i chyba grupy roboczej. Na dodatek wszystko nie mieści się na jednej dyskietce.

    Ponieważ w połowie przyszłego tygodnia wpadnie mi w ręce jeden TS-209 do zainstalowania, więc
    postaram się sprawdzić współpracę ze stacją MS-DOS. Tak będzie chyba prościej.

    Myslę, że za tydzień będę znał odpowiedź, o czym oczywiście powiadomię.

    Darek
     
  6. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 372
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    16:45
    Oceny:
    +1 422 / 30 / -6
    Followers:
    23
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Re: [PROBLEM] Czy działa MS-DOS klient dla serwerów QNAP ?

    ok a wiec czekam :)
    ja cos tam probowalem z DOS'em 6.22 - jakis maly image mialem sciagniety z internetu i do tego VMware - ale niestety nie udalo mi sie wogole odpalic karty sieciowej :)
     
  7. Darek
    Offline

    Darek Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    29 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    51
    Local Time:
    16:45
    Oceny:
    +3 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Re: [PROBLEM] Czy działa MS-DOS klient dla serwerów QNAP ?

    A więc klient SAMBA na TCP/IP pod czystym MS-DOS-em DZIAŁA ! <jupi>
    Okazuje się, że z poziomu systemu operacyjnego MS-DOS (nie okno w Windows)
    można zamapować dysk i uruchomić program DOS-owy na TS-209.
    Trzeba zastosować klienta MS-LANMAN. Pod MS Client 3.0 nie udało mi się zamapować
    katalogu z TS-209 , choć Serwer odpowiał na pingi.
    Mam przed sobą jeszcze trochę zabawy ze zoptymalizowaniem wszystkich programów LANMAN-a tak,
    aby pozostawiały jak najwięcej wolnego miejsca w pamięci konwencjonalnej (pierwsze 640KB RAM)
    z użyciem bloku UMB i pamięci EMS - ale to już opanowałem ładnych parę lat temu gdy panował
    niepodzielnie stary poczciwy MS-DOS.
    Dziękuje wszystkim za wsparcie, a sobie za wytrwałość. <brawo>

    Następny etap to sprawdzenie jak TS-209 spisze się w przemyśle, czyli
    z podłączonymi w sieci jednocześnie 4 stacjami pod MS-DOS, 1 pod Win ME, 2 pod Win 98 i
    4 pod Win XP. recenzja za jakiś miesiąc.

    pozdrawiam <spoko>
     
  8. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 372
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    16:45
    Oceny:
    +1 422 / 30 / -6
    Followers:
    23
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Re: [PROBLEM] Czy działa MS-DOS klient dla serwerów QNAP ?

    mam do Ciebie ogromna prosbe...
    moglsbys przygotowac nam tutaj tutka z linkami do odpowiedniego oprogramowania ??
    tutek zaczynajac od tego co trzeba skonfigurowac w msdosie :)
    bede wdzieczny :)
    pozdrawiam
     
  9. Darek
    Offline

    Darek Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    29 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    51
    Local Time:
    16:45
    Oceny:
    +3 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Re: [PROBLEM] Czy działa MS-DOS klient dla serwerów QNAP ?

    Witam,
    oto tutek ( w nieco nieporadnej formie ale o działajacej treści)

    Przygotowanie stacji pod MS-DOS współpracującej z TS-209:

    1.Na dysku twardy instalujemy MS-DOS (Patrycja FAT)

    2.Ściągamy MS-LANMAN:
    ftp://ftp.microsoft.com/bussys/Clients/ ... DSK3-1.EXE
    ftp://ftp.microsoft.com/bussys/Clients/ ... DSK3-2.EXE
    ftp://ftp.microsoft.com/bussys/Clients/ ... DSK3-3.EXE

    3.Rozpakowujemy (wraz z podkatalogami) w dowolnych trzech podkatalogach:
    Kod (DOS):
    1. DSK3-1.EXE -d C:\install\ins1
    2. DSK3-2.EXE -d C:\install\ins2
    3. DSK3-3.EXE -d C:\install\ins3
    4.Uruchamiamy setup z pierwszego z nich i instalujemy LANMAN
    Trzeba pamiętać o podaniu protokołu TCP/IP, kartę sieciową wybieramy dowolną np. NE2000. Potem ją podmienimy ręcznie. Gdy instalator prosi podajemy ścieżki do kolejnych dwóch katalogów instalacyjnych.

    5.Powstały plik config.sys ( w katalogu głównym dysku c: ) modyfikujemy ręcznie (np. Norton Commander-em) np. tak:

    Kod (DOS):
    1. DEVICE=C:\DOS\HIMEM.SYS
    2. DEVICE=C:\DOS\EMM386.EXE FRAME=E000 RAM
    3. DOS=HIGH,UMB
    4. FILES=70
    5. BUFFERS=30
    6. COUNTRY=048,852,C:\DOS\COUNTRY.SYS
    7. DEVICEHIGH=C:\DOS\DISPLAY.SYS CON=(EGA,,1)
    8. LASTDRIVE=Z
    9. DEVICE=C:\LANMAN.DOS\DRIVERS\PROTMAN\PROTMAN.DOS /i:C:\LANMAN.DOS
    10. DEVICE=C:\LANMAN.DOS\DRIVERS\ETHERNET\DFE528\DFE528.DOS
    11. DEVICE=C:\LANMAN.DOS\DRIVERS\PROTOCOL\tcpip\tcpdrv.dos /i:C:\LANMAN.DOS
    12. DEVICE=C:\LANMAN.DOS\DRIVERS\PROTOCOL\tcpip\nemm.dos
    Ten przykład ma już zoptymalizowaną pamięć RAM dla karty sieciowej D-Linka DFE-528. Katalog konkretnej karty sieciowej trzeba stworzyć samodzielnie i wgrać z płytki lub dyskietki ze sterownikami plik z rozszerzeniem DOS (trzecia linia od końca w pliku config.sys).

    6.Powstały plik autoexec.bat ( w katalogu głównym dysku C: ) modyfikujemy ręcznie (np. Norton Commander-em) np. tak:

    Kod (DOS):
    1. @ECHO OFF
    2. SET PATH=C:\LANMAN.DOS\NETPROG;C:\DOS
    3. SET TEMP=C:\TEMP
    4. set clipper=F50
    5. MODE CON CP PREP=((852) C:\DOS\EGA.CPI)
    6. MODE CON CP SEL=852
    7. KEYB.COM PL,,C:\DOS\KEYBRD4.SYS
    8. C:\LANMAN.DOS\DRIVERS\PROTOCOL\tcpip\umb.com
    9. NET START WORKSTATION
    10. LOAD TCPIP
    11. SOCKETS
    12. NET LOGON admin /yes
    13. net use d: \\SERWER\Public
    14. d:
    15. rem tu nazwa uruchamianego program pod MS-DOS
    16. c:
    17. net logoff /yes
    18. cls
    19. echo TERAZ MO˝ESZ BEZPIECZNIE WYť¤CZYŹ KOMPUTER
    Pliku KEYBRD4.SYS nie ma w MS-DOS pochodzi Windows 98 (potrzebny jest do polskich liter
    w standardzie programisty (z ALT-em)

    7.Powstały plik protocol.ini ( w katalogu LANMAN.DOS dysku C: ) modyfikujemy ręcznie (np. Norton Commander-em) np. tak:

    Kod (INI):
    1. [PROTMAN]
    2. DRIVERNAME = PROTMAN$
    3. DYNAMIC = YES
    4. PRIORITY = NETBEUI
    5.  
    6. [TCPIP_XIF]
    7. DRIVERNAME = TCPIP$
    8. IPADDRESS0 = 192 168 0 50
    9. SUBNETMASK0 = 255 255 255 0
    10. DEFAULTGATEWAY0 = 192 168 0 1
    11. NBSESSIONS = 6
    12. TCPSEGMENTSIZE = 1450
    13. TCPWINDOWSIZE = 1450
    14. LOAD = tcptsr[c],tinyrfc[c],emsbfr[cr]
    15. UNLOAD = "unloadt /notsr[dc]"
    16. BINDINGS = "DFE528_NIF"
    17. NETFILES = C:\LANMAN.DOS\ETC
    18. DISABLEDHCP = 1
    19. LANABASE = 0
    20.  
    21. [DFE528_NIF]
    22. DriverName = DFE528$
    Można tu ręcznie zmienić dane protokołu TCP/IP no i najważniejsze dane karty sieciowej (wszędzie tam gdzie widoczny jest ciąg znaków DFE528).
    U mnie po odpaleniu komputera z MS-DOS podłącza się do folderu Public i widzi go jako dysk D . Mogę z tego dysku uruchomić dowolną aplikację Dosa (w moim przypadku napisaną pod Clipperem). :D

    pozdrowienia
     

    Załączone pliki:

    • DSK3-1.ZIP
      Rozmiar pliku:
      845,9 KB
      Wyświetleń:
      93
      MD5 Sum:
      90480bb6e3386c08231f1d4e2bc3d281
    • DSK3-2.ZIP
      Rozmiar pliku:
      851,8 KB
      Wyświetleń:
      78
      MD5 Sum:
      1881405ce0c0935b1432548b5219d979
    • DSK3-3.ZIP
      Rozmiar pliku:
      980,8 KB
      Wyświetleń:
      80
      MD5 Sum:
      280572e6657e2881e282d2275748f52d
    • Wygrany! Wygrany! x 2
    • Lubię to! Lubię to! x 1

Poleć tę stronę

  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
    Odrzuć powiadomienie.