How-To MS-DOS i Samba w QNAP'ie...

Dyskusja w 'Udostępnianie plików, folderów i drukarek' rozpoczęta przez użytkownika Darek, 29 Kwiecień 2008.

Ładowanie...
Tagi:
  1. Darek
    Offline

    Darek Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    29 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    51
    Local Time:
    04:50
    Oceny:
    +3 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Witam,
    Czy istnieje możliwość uzyskania dostępu do dysku serwera (np. TS-209) za pomocą klienta MS-DOS używajacego protokołu TCP-IP ?
    Wiem, że system operacyjny TS-209 oparty jest na odmianie Linuxa. Wiem, że z DOS-a można się podłączyć za pomocą MS LANMAN Client do dysku systemu FacetWin UNIX.
    Więc może do TS-209 także ?
    Podłączałem już klientów MS-DOS do MS Serwer 2000 (TCP/IP) i Windows 98 (NetBeui) - i to działa,
    ale szukam takiego "samodzielnego" serwera plikowego, który obsłuży (dostęp do dysku) stacje robocze pod MS-DOS, Win98, Win ME i Win XP. Wiem, że alternatywą jest komputer z Nowell Netware lub MS Serwer 2003. Jest to jednak drogie i kłopotliwe w eksploatacji rozwiązanie. TS-209 z RAID 1 jest idealny.
    Tylko brak klienta pod MS-DOS.
    Czy ktoś próbował uruchomić takiego klienta dla maszyny z MS-DOS ?
    Niestety nie mogłem zapytać o to bezpośrednio producenta. Trzeba albo podać numer seryjny urządzenia (którego jeszcze nie mam) albo używać MSN. Zwykłego e-maila nie przyjmują.

    Pozdrowienia
    Darek
     

    Załączone pliki:

  2. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 032
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    04:50
    Oceny:
    +1 339 / 30 / -5
    Followers:
    22
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Re: [PROBLEM] Czy działa MS-DOS klient dla serwerów QNAP ?

    QNAP TS-x0x to serwery oparte o alternatywnego linux'a napsianego specjalnie pod procesory PPC lub ARM ktore wystepuja w tych urzadzeniach. Wszystkie systemy NAS maja wbudowany serwer Samba wiec tak naprawde wystarczy...
    http://www.jacco2.dds.nl/samba/

    Sam osobiscie postaram sie sprawdzic - pozdrawiam :>
     
  3. Darek
    Offline

    Darek Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    29 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    51
    Local Time:
    04:50
    Oceny:
    +3 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Re: [PROBLEM] Czy działa MS-DOS klient dla serwerów QNAP ?

    Tak, w ciagu ostatnich dwóch godzin wygrzebałem w sieci ten sam adres strony i informacje na temat SMB, ale są też informacje o różnych "dialektach", a co za tym idzie nie pełnej kompatybilności.
    Jestem poważnie zainteresowany zakupem, ale nie zaryzykuję "w ciemno".
    Bedę bardzo wdzięczny za sprawdzenie "na żywym organiźmie" serwera.

    Przy okacji jeszcze dwa pytania:
    Na liście kompatybilności UPS-ów dla TS-209 jest tylko APC Smart 750. Czy kontroluje również
    inne UPS-y na USB ? np. MGE Pulsar Ellipse USB/RS 800
    Czy należy się spodziewać problemów z obsługą plików programów DOS-owych np. napisanych w Clipperze z bazami DBF (normalnie działają na partycji FAT, a tu jest EXT3) ?

    pozdrowienia
    Darek
     
  4. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 032
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    04:50
    Oceny:
    +1 339 / 30 / -5
    Followers:
    22
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Re: [PROBLEM] Czy działa MS-DOS klient dla serwerów QNAP ?

    mozesz mi podeslac jakies obrazy instalacyjne DOS'a ?
    moga byc obrazy dyskietek (img) lub obraz jakiegos cd (iso)

    jesli postawisz klienta SAMBA, to wszystkie dostepne pliki beda widziane jako FAT pod DOS'em. Sam DOS nie jest w stanie odczytac EXT3 :)
    na 99,999% bedzie dzialac

    nie mam pojecia :)
     
  5. Darek
    Offline

    Darek Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    29 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    51
    Local Time:
    04:50
    Oceny:
    +3 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Re: [PROBLEM] Czy działa MS-DOS klient dla serwerów QNAP ?

    Z dostarczeniem obrazu dyskietki jest pewien problem.
    Aby był gotowy do uruchomienia konieczna jest znajomość typu karty sieciowej komputera,
    na którym ma być uruchomiony MS-DOS z klientem. Do tego znajomość adresu IP i maski, nazwy
    użytkownika i chyba grupy roboczej. Na dodatek wszystko nie mieści się na jednej dyskietce.

    Ponieważ w połowie przyszłego tygodnia wpadnie mi w ręce jeden TS-209 do zainstalowania, więc
    postaram się sprawdzić współpracę ze stacją MS-DOS. Tak będzie chyba prościej.

    Myslę, że za tydzień będę znał odpowiedź, o czym oczywiście powiadomię.

    Darek
     
  6. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 032
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    04:50
    Oceny:
    +1 339 / 30 / -5
    Followers:
    22
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Re: [PROBLEM] Czy działa MS-DOS klient dla serwerów QNAP ?

    ok a wiec czekam :)
    ja cos tam probowalem z DOS'em 6.22 - jakis maly image mialem sciagniety z internetu i do tego VMware - ale niestety nie udalo mi sie wogole odpalic karty sieciowej :)
     
  7. Darek
    Offline

    Darek Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    29 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    51
    Local Time:
    04:50
    Oceny:
    +3 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Re: [PROBLEM] Czy działa MS-DOS klient dla serwerów QNAP ?

    A więc klient SAMBA na TCP/IP pod czystym MS-DOS-em DZIAŁA ! <jupi>
    Okazuje się, że z poziomu systemu operacyjnego MS-DOS (nie okno w Windows)
    można zamapować dysk i uruchomić program DOS-owy na TS-209.
    Trzeba zastosować klienta MS-LANMAN. Pod MS Client 3.0 nie udało mi się zamapować
    katalogu z TS-209 , choć Serwer odpowiał na pingi.
    Mam przed sobą jeszcze trochę zabawy ze zoptymalizowaniem wszystkich programów LANMAN-a tak,
    aby pozostawiały jak najwięcej wolnego miejsca w pamięci konwencjonalnej (pierwsze 640KB RAM)
    z użyciem bloku UMB i pamięci EMS - ale to już opanowałem ładnych parę lat temu gdy panował
    niepodzielnie stary poczciwy MS-DOS.
    Dziękuje wszystkim za wsparcie, a sobie za wytrwałość. <brawo>

    Następny etap to sprawdzenie jak TS-209 spisze się w przemyśle, czyli
    z podłączonymi w sieci jednocześnie 4 stacjami pod MS-DOS, 1 pod Win ME, 2 pod Win 98 i
    4 pod Win XP. recenzja za jakiś miesiąc.

    pozdrawiam <spoko>
     
  8. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 032
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    04:50
    Oceny:
    +1 339 / 30 / -5
    Followers:
    22
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Re: [PROBLEM] Czy działa MS-DOS klient dla serwerów QNAP ?

    mam do Ciebie ogromna prosbe...
    moglsbys przygotowac nam tutaj tutka z linkami do odpowiedniego oprogramowania ??
    tutek zaczynajac od tego co trzeba skonfigurowac w msdosie :)
    bede wdzieczny :)
    pozdrawiam
     
  9. Darek
    Offline

    Darek Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    29 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    51
    Local Time:
    04:50
    Oceny:
    +3 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Re: [PROBLEM] Czy działa MS-DOS klient dla serwerów QNAP ?

    Witam,
    oto tutek ( w nieco nieporadnej formie ale o działajacej treści)

    Przygotowanie stacji pod MS-DOS współpracującej z TS-209:

    1.Na dysku twardy instalujemy MS-DOS (Patrycja FAT)

    2.Ściągamy MS-LANMAN:
    ftp://ftp.microsoft.com/bussys/Clients/ ... DSK3-1.EXE
    ftp://ftp.microsoft.com/bussys/Clients/ ... DSK3-2.EXE
    ftp://ftp.microsoft.com/bussys/Clients/ ... DSK3-3.EXE

    3.Rozpakowujemy (wraz z podkatalogami) w dowolnych trzech podkatalogach:
    Kod (DOS):
    1. DSK3-1.EXE -d C:\install\ins1
    2. DSK3-2.EXE -d C:\install\ins2
    3. DSK3-3.EXE -d C:\install\ins3
    4.Uruchamiamy setup z pierwszego z nich i instalujemy LANMAN
    Trzeba pamiętać o podaniu protokołu TCP/IP, kartę sieciową wybieramy dowolną np. NE2000. Potem ją podmienimy ręcznie. Gdy instalator prosi podajemy ścieżki do kolejnych dwóch katalogów instalacyjnych.

    5.Powstały plik config.sys ( w katalogu głównym dysku c: ) modyfikujemy ręcznie (np. Norton Commander-em) np. tak:

    Kod (DOS):
    1. DEVICE=C:\DOS\HIMEM.SYS
    2. DEVICE=C:\DOS\EMM386.EXE FRAME=E000 RAM
    3. DOS=HIGH,UMB
    4. FILES=70
    5. BUFFERS=30
    6. COUNTRY=048,852,C:\DOS\COUNTRY.SYS
    7. DEVICEHIGH=C:\DOS\DISPLAY.SYS CON=(EGA,,1)
    8. LASTDRIVE=Z
    9. DEVICE=C:\LANMAN.DOS\DRIVERS\PROTMAN\PROTMAN.DOS /i:C:\LANMAN.DOS
    10. DEVICE=C:\LANMAN.DOS\DRIVERS\ETHERNET\DFE528\DFE528.DOS
    11. DEVICE=C:\LANMAN.DOS\DRIVERS\PROTOCOL\tcpip\tcpdrv.dos /i:C:\LANMAN.DOS
    12. DEVICE=C:\LANMAN.DOS\DRIVERS\PROTOCOL\tcpip\nemm.dos
    Ten przykład ma już zoptymalizowaną pamięć RAM dla karty sieciowej D-Linka DFE-528. Katalog konkretnej karty sieciowej trzeba stworzyć samodzielnie i wgrać z płytki lub dyskietki ze sterownikami plik z rozszerzeniem DOS (trzecia linia od końca w pliku config.sys).

    6.Powstały plik autoexec.bat ( w katalogu głównym dysku C: ) modyfikujemy ręcznie (np. Norton Commander-em) np. tak:

    Kod (DOS):
    1. @ECHO OFF
    2. SET PATH=C:\LANMAN.DOS\NETPROG;C:\DOS
    3. SET TEMP=C:\TEMP
    4. set clipper=F50
    5. MODE CON CP PREP=((852) C:\DOS\EGA.CPI)
    6. MODE CON CP SEL=852
    7. KEYB.COM PL,,C:\DOS\KEYBRD4.SYS
    8. C:\LANMAN.DOS\DRIVERS\PROTOCOL\tcpip\umb.com
    9. NET START WORKSTATION
    10. LOAD TCPIP
    11. SOCKETS
    12. NET LOGON admin /yes
    13. net use d: \\SERWER\Public
    14. d:
    15. rem tu nazwa uruchamianego program pod MS-DOS
    16. c:
    17. net logoff /yes
    18. cls
    19. echo TERAZ MO˝ESZ BEZPIECZNIE WYť¤CZYŹ KOMPUTER
    Pliku KEYBRD4.SYS nie ma w MS-DOS pochodzi Windows 98 (potrzebny jest do polskich liter
    w standardzie programisty (z ALT-em)

    7.Powstały plik protocol.ini ( w katalogu LANMAN.DOS dysku C: ) modyfikujemy ręcznie (np. Norton Commander-em) np. tak:

    Kod (INI):
    1. [PROTMAN]
    2. DRIVERNAME = PROTMAN$
    3. DYNAMIC = YES
    4. PRIORITY = NETBEUI
    5.  
    6. [TCPIP_XIF]
    7. DRIVERNAME = TCPIP$
    8. IPADDRESS0 = 192 168 0 50
    9. SUBNETMASK0 = 255 255 255 0
    10. DEFAULTGATEWAY0 = 192 168 0 1
    11. NBSESSIONS = 6
    12. TCPSEGMENTSIZE = 1450
    13. TCPWINDOWSIZE = 1450
    14. LOAD = tcptsr[c],tinyrfc[c],emsbfr[cr]
    15. UNLOAD = "unloadt /notsr[dc]"
    16. BINDINGS = "DFE528_NIF"
    17. NETFILES = C:\LANMAN.DOS\ETC
    18. DISABLEDHCP = 1
    19. LANABASE = 0
    20.  
    21. [DFE528_NIF]
    22. DriverName = DFE528$
    Można tu ręcznie zmienić dane protokołu TCP/IP no i najważniejsze dane karty sieciowej (wszędzie tam gdzie widoczny jest ciąg znaków DFE528).
    U mnie po odpaleniu komputera z MS-DOS podłącza się do folderu Public i widzi go jako dysk D . Mogę z tego dysku uruchomić dowolną aplikację Dosa (w moim przypadku napisaną pod Clipperem). :D

    pozdrowienia
     

    Załączone pliki:

    • DSK3-1.ZIP
      Rozmiar pliku:
      845,9 KB
      Wyświetleń:
      93
      MD5 Sum:
      90480bb6e3386c08231f1d4e2bc3d281
    • DSK3-2.ZIP
      Rozmiar pliku:
      851,8 KB
      Wyświetleń:
      78
      MD5 Sum:
      1881405ce0c0935b1432548b5219d979
    • DSK3-3.ZIP
      Rozmiar pliku:
      980,8 KB
      Wyświetleń:
      80
      MD5 Sum:
      280572e6657e2881e282d2275748f52d
    • Wygrany! Wygrany! x 2
    • Lubię to! Lubię to! x 1

Poleć tę stronę

Użytkownicy znaleźli te stronę szukając słów:

  1. samba dla dos