Cześć!
Z góry dziękuję za wszelką pomoc i odpowiedzi na mój problem. Przejdę od razu do rzeczy. Mam taką oto sytuację:
Sprzęt sieciowy
Dotychczas używałem Qnapa TS-228A (popsuł się..). Połączenia wyglądały tak jak poniżej:
Powyższa konfiguracja ma tą wadę, że PC1, PC2 nie widzą Qnapa poprzez LAN bo są w innej podsieci. Ponadto, drukarki muszą mieć przypisany statyczny IP (z wiadomych względów), który mogę ustawić jedynie na swoim routerze. Na routerze dostawcy jest oczywiście DHCP bez możliwości konfiguracji więc nie mogę przenieść drukarek do podsieci 1...
I tu właśnie się zastanawiam czy Qnap z 2x LAN mógłby rozwiązać mój problem? Wtedy LAN nr 1 podpięty by był do modemo-routera i dostępny z zewnątrz a z LAN nr 2 do routera z dostępem LAN dla komputerów i drukarek? Czy tak to zadziała?
Przepraszam z góry jeśli coś jest nie jasne, trudno tekstem to opisać..
Wszelkie podpowiedzi mile widziane Dzięki!
Z góry dziękuję za wszelką pomoc i odpowiedzi na mój problem. Przejdę od razu do rzeczy. Mam taką oto sytuację:
Sprzęt sieciowy
- modemo-router od dostawcy internetowego (brak możliwości konfigurowania opcji sieciowych bezpośrednio na nim)
- switch (TP-Link bodajże ale to nie powinno mieć znaczenia)
- router własny (ASUS ale to również nie powinno mieć znaczenia)
- Qnap NAS - nie wybrałem modelu bo nie wiem do końca, który się nadaje. Liczę na Wasze wsparcie w tej kwestii (prawdopodobnie jakiś z min 2x LAN?)
- komputery stacjonarne (około 10)
- drukarki sieciowe (2 sztuki)
- Qnap NAS był dostępny z zewnątrz (z internetu). Publiczne IP może być nadane na 1 adres MAC.
- Qnap NAS był dostępny przez LAN z komputerów stacjonarnych (dla max prędkości wymiany plików)
- Komputery miały dostęp do internetu
- Drukarki były dostępne przez LAN dla komputerów stacjonarnych
Dotychczas używałem Qnapa TS-228A (popsuł się..). Połączenia wyglądały tak jak poniżej:
Powyższa konfiguracja ma tą wadę, że PC1, PC2 nie widzą Qnapa poprzez LAN bo są w innej podsieci. Ponadto, drukarki muszą mieć przypisany statyczny IP (z wiadomych względów), który mogę ustawić jedynie na swoim routerze. Na routerze dostawcy jest oczywiście DHCP bez możliwości konfiguracji więc nie mogę przenieść drukarek do podsieci 1...
I tu właśnie się zastanawiam czy Qnap z 2x LAN mógłby rozwiązać mój problem? Wtedy LAN nr 1 podpięty by był do modemo-routera i dostępny z zewnątrz a z LAN nr 2 do routera z dostępem LAN dla komputerów i drukarek? Czy tak to zadziała?
Przepraszam z góry jeśli coś jest nie jasne, trudno tekstem to opisać..
Wszelkie podpowiedzi mile widziane Dzięki!