Udzielamy pomocy NAS znika z sieci

Dyskusja w 'Zdalny dostęp oraz sieć komputerowa' rozpoczęta przez użytkownika Gordon_23, 14 Maj 2018.

Ładowanie...
  1. Gordon_23
    Offline

    Gordon_23 Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    6 Grudzień 2016
    Wiadomości:
    48
    Miejscowość:
    Warszawa
    Local Time:
    22:15
    Oceny:
    +11 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53A
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53A 1 GbE
    Witam,

    Borykam się ostatnio z problemem znikającego NAS'a z sieci lokalnej. Adres IP ustawiony na sztywno, wszystko działało świetnie i nagle już dwa razy w ostatnich kilku dniach NAS "znika" z sieci. Nie pomaga reset urządzeń sieciowych bądź zmiana portu LAN w NAS'ie. Drugi port LAN ustawiony na auto więc powinien sam pobrać IP i być widocznym w QFinderze - tak się nie dzieje. NAS nie odpowiada na ping, nie widać żadnych usług (znikają mapowane dyski, nie można się zalogować do żadnej usługi jak QTS, torrent, PuTTY itd). NAS przestaje również rejestrować się w usłudze myQNAPCloud. Ogólnie wygląda to jakby karta sieciowa zastrajkowała. Diody na karcie świecą poprawnie. Jedyną opcją odzyskania kontaktu z serwerem jest manualne wyłączenie przyciskiem i restart. Oczywiście jest to niezdrowe dla systemu plików oraz do wykonania tylko lokalnie - gdy jestem poza domem to tracę jakąkolwiek szansę na naprawę sytuacji.

    Proszę o sugestie. Jak tylko zresetuję system wyślę zgłoszenie na support.

    Wersja oprogramowania Firmware: 4.3.3.0546 build 20180504 (najnowszy, potwierdzę jak zresetuję serwer w domu).
    Model serwera: QNAP TS-253A
     
  2. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    6 878
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    22:15
    Oceny:
    +1 099 / 30 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    1. czy to po zmianie FW ?
    2. Jakieś zmiany w sprzęcie Q ? nowy dysk/RAM ?

    3. jak mozesz to postaw nasa na jakimś sprawnym dysku - jak dalej bedzie sie powtarzac to konfiguracja nasa jest uszkodzona, nas do reinicjalizacji
    jak nie - to wyłącz wszyskie appki , restart NAS, włącz jedną apkę i tak szukaj
     
  3. Gordon_23
    Offline

    Gordon_23 Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    6 Grudzień 2016
    Wiadomości:
    48
    Miejscowość:
    Warszawa
    Local Time:
    22:15
    Oceny:
    +11 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53A
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53A 1 GbE
    1. Nie wiem czy można to przypisać wprost uaktualnieniu ale kto wie... 8 maja był update, pierwsze wystąpienie problemu 10 maja, kolejne dziś czyli 14. Nie zaobserwowałem żadnej czynności która była wspólna i mogła wywołać problem.

    2. Żadnych zmian. Stał jak stoi, również żadnych zmian w konfiguracji sieci.

    3. Dyski nie zwracają żadnych błędów, SMART ok. Oczywiście przy takim "twardym" restarcie za pierwszym razem konieczne było sprawdzenie systemu plików. Za drugim razem (dziś) dodatkowo doszła synchronizacja RAID'u. Niestety nie mam na czym zarchiwizować danych :-( Jeśli problem pojawia się co kilka dni test zaproponowanym sposobem będzie chwilę trwał.... Zobaczymy co odpisze support, ostatni problem jaki napotkałem był spowodowany przez firmware. Może ktoś jeszcze z czymś takim się spotkał i zaraportował.
    --- Połączono posty, 14 Maj 2018, Data oryginalnego postu: 14 Maj 2018 ---
    edit: jeszcze dopiszę, że oprócz rTorrenta i myKodi nie używam żadnych innych aplikacji poza wbudowanymi...
     
  4. Adas
    Offline

    Adas Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    16 Czerwiec 2018
    Wiadomości:
    6
    Local Time:
    22:15
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53A
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-x53A 100 Mbps
    Mam ten sam problem. Reset lub zwis QNAPa TS-253A. Pojawia się nie wiadomo kiedy i nie wiadomo po co. Nie używam żadnych aplikacji (oprócz Entware) - ostatnio wyłączyłem Hybrid Desk Station.
    adas
     
  5. dudi
    Offline

    dudi Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    17 Lipiec 2012
    Wiadomości:
    20
    Local Time:
    22:15
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53A
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53A 1 GbE
    Dokładnie mam ten sam problem. Zauważyłem że dzieje się tak w momencie kiedy usypiam qnapa. Po automatycznym wybudzeniu serwer działa przez ok 1h a następnie znika z sieci. Diody Led świecą lecz dyski nie pracują. Od kilku dni nie usypiam i wszytko wróciło do normy. Problem pojawił się gdzieś po update z kwietnia (albo przypadek)

    Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka
     
  6. pawgaw
    Offline

    pawgaw Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    26 Kwiecień 2018
    Wiadomości:
    5
    Local Time:
    22:15
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53A
    Ethernet:
    802.11ac
    TS-x53A 802.11ac
    Panowie, piszcie ticketa do qnap. Miałem ten sam problem.
    Zgłosiłem, podlaczyli się przez TeamViewer, zrobili upgrade biosu i póki co problemu nie ma.


    Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka
     
  7. Adas
    Offline

    Adas Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    16 Czerwiec 2018
    Wiadomości:
    6
    Local Time:
    22:15
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53A
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-x53A 100 Mbps
    Dzięki za podpowiedź z BIOSem
    Polski serwis podesłał instrukcję co i jak i na te chwilę mam taki:
    Kod (Text):
    1. [~] # dmidecode -s bios-version
    2. QX47AR25
    3. [~] # hal_app --get_ec_version
    4. QX47EC20
    Zobaczymy czy pomoże...
     
  8. pawgaw
    Offline

    pawgaw Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    26 Kwiecień 2018
    Wiadomości:
    5
    Local Time:
    22:15
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53A
    Ethernet:
    802.11ac
    TS-x53A 802.11ac
    Pomogło?

    Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka
     
  9. Adas
    Offline

    Adas Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    16 Czerwiec 2018
    Wiadomości:
    6
    Local Time:
    22:15
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53A
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-x53A 100 Mbps
    Teraz system działa stabilnie:
    Kod (Text):
    1. [~] # uptime
    2.  11:42:26 up 8 days, 16:45,  load average: 0.54, 0.75, 0.59
    3. [~] #
     
  10. pawgaw
    Offline

    pawgaw Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    26 Kwiecień 2018
    Wiadomości:
    5
    Local Time:
    22:15
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53A
    Ethernet:
    802.11ac
    TS-x53A 802.11ac
    Mi się zdarzyło raz od 40 dni....
    Zobaczymy co dalej...

    Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka
     
  11. Adas
    Offline

    Adas Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    16 Czerwiec 2018
    Wiadomości:
    6
    Local Time:
    22:15
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53A
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-x53A 100 Mbps
    Raz na 40 dni to byłby wyczyn. Maks to było 5 - 6 dni. I wtedy albo restart sam z siebie, albo "zwis" i brak możliwości zalogowania się. Pomagał tylko "twardy" restart z guzika. Ale zdarzało się, że robił to wręcz codziennie. Objawy nasiliły się po aplikacji FW w okolicach kwietnia. Potem jeszcze robiłem testy na starszej wersji FW: 4.3.3.0361. Na tej działał OK. Po zmianie na 4.3.4.0569 "wytrzymywał" kilka dni. A po wgraniu najnowszej/obecnej czas skrócił się do paru godzin.
    Po aktualizacji BIOS mam obecnie 22 dni uptimu i nie widzę jak wcześniej żadnych objawów zapychania RAMu - bo to było przyczyną restartów :)
     
  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
    Odrzuć powiadomienie.