SiLAS said:NetBak Replicator jesli sie nie myle dziala na po Sambie czyli:
135,
137-139
445
:>
Nicodem said:To pytanie z innej beczki - mam cholerny problem z FTP z SSL/TLS (Jawny) z nowym Beta firmware na 209PRO II.
z normalnym FTP lacze sie bez problemu. Po SSL - laczy sie a pozniej zawiesza przy ostatnim LIST (to widze w kliencie FTP). Wychodzi na to ze cos nie tak z portami za NAT, ale mam ustawiony forward portow 21, 22 i tych z przedziału pasywnych portów podanych w konfiguracji (55536 - 56559). Niestety - nie dziala. Zarowno jak ustawie passive w kliencie, jak i przy polaczeniu bez passive.
Wyglada to jakby serwer ftp ingorowal ustawienia tych portow i probowal jednak wychodzi po niskich.
KLIENT > SERWER : PASV
SERWER > KLIENT : 227 Ok, Entering Passive Mode (192,168,1,12,15,120)
KLIENT > NAT: PASV
NAT > SERWER: PASV
SERWER > NAT: 227 Ok, Entering Passive Mode (81,15,156,34,15,120)
NAT > KLIENT: 227 Ok, Entering Passive Mode (192,168,1,12,15,120)
slyt said:Ja tez walcze z tym problemem. Oprócz forwardu portów passive mam jeszcze jeden pomysł, który sprawdzę jutro łącząc się z pracy, ale myślę że dyskusję na ten temat będzie lepiej przenieść do odpowiedniego działu.
MasqueradeAddress ftp.mydomain.com # using a DNS name
MasqueradeAddress 123.45.67.89 # using an IP address
SiLAS said:uhm
1) Umówmy sie ... oprogramowanie NetBak replicator nie ma za wiele mozliwosci...
http://rapidshare.com/files/140049231/S ... en-SND.zip
dziala po roznych protokolach np. ftp
ma fajna funkcje porownywania plikow czy wystapily w nich zmiany czy nie
no generalnei najlepszy program jaki do tej pory widzialem
punktacja: 11/10
mozna go uzywac nawet na komputerze na ktorym mamy dwa dyski
na jednym z nich mamy wazny katalog - ustawiamy regule aby co godzine zrzucal go na drugi dysk (w przypadku kiedy nie mamy raida)
SiLAS said:nigdy nie wykorzystywalem tego programu z SSL'em
Nicodem said:... nie mogę połączyć się za pomocą SSL/TLS. Nie wiem jakich ustawień użyć. Po SFTP łączy ale jako admin tylko i nie do /share. Wiesz może jakie ustawienia są poprawne w tym programie aby łączył się z użyciem SSL/TLS?
slyt said:Nicodem said:... nie mogę połączyć się za pomocą SSL/TLS. Nie wiem jakich ustawień użyć. Po SFTP łączy ale jako admin tylko i nie do /share. Wiesz może jakie ustawienia są poprawne w tym programie aby łączył się z użyciem SSL/TLS?
Mylisz pojecia. SFTP to FTP po SSH i w tym wypadku mozesz polaczyc sie tylko z konta admina - tak jest zaprojektowany system. Na qnap.com jest w Wiki HowTo jak zmienic wbudowanego SSH na OpenSSH i dolozyc do tego innych userow z prawem do logowania po SFTP.
Natomiast QNAP ma standardowo wbudowana obsluge FTPS czyli FTP via SSL/TLS.