Uruchomiłem TSa od zera z trzema dyskami 8TB. Zdecydowałem się na RAID5. Jak wszystko zadziała włożę do TSa czwarty dysk na którym wcześniej był system. Na tym czwartym dysku mam dane, które chcę przerzucić na TSa. Po tym dysk wyczyścić i dołączyć do macierzy. Na starym dysku był założony wolumen statyczny.
Przy instalacji systemu tym razem też wybrałem wolumen statyczny. Nie mogłem się zdecydować czy kiedykolwiek będę korzystał z migawek czy też nie.
Jakoś nie udało mi się w internecie znaleźć sensownych ZA i PRZECIW.
Po synchronizacji wolumenu
okazało się, że nie mam żadnego wolumenu.
Nie wiem dlaczego mam możliwość stworzenia miejsca na migawki. Przy wolumenie statycznym nie powinienem mieć takiej możliwości.
Jeśli uruchomię asystenta tworzenia wolumenu i wybiorę "Wolumin statyczny". (Mam nadzieję, że wolumin to to samo co wolumen bo już się gubię z tym nazewnictwem) to okaże się, że nie mam dostępnej przestrzeni.
A jak wybiorę wolumen pełny to mam do dyspozycji Pulę pamięci powstałą z 3 dysków.
Pojawiła mi się myśl, że wolumen statyczny można stworzyć tylko przy RAID0 albo RAID1 ?
Tylko co robił NAS przez tyle godzin ? Co synchronizował?
Pozdrawiam i liczę na pomoc bo sam tego chyba nie ogarnę w krótkim czasie.
Wersja oprogramowania Firmware: 4.4.2.1270
Model serwera: QNAP TS-451+
W menedżerze pojawia mi się informacją, że mam jedną pulę pamięci i 0 wolumenów.
Więc jednak coś poszło nie tak.
Może usunąć pulę pamięci i założyć ją od nowa?
Przeraża mnie tylko czas synchronizacji. Znowu całą noc będzie mielił...
Przy instalacji systemu tym razem też wybrałem wolumen statyczny. Nie mogłem się zdecydować czy kiedykolwiek będę korzystał z migawek czy też nie.
Jakoś nie udało mi się w internecie znaleźć sensownych ZA i PRZECIW.
Po synchronizacji wolumenu
okazało się, że nie mam żadnego wolumenu.
Nie wiem dlaczego mam możliwość stworzenia miejsca na migawki. Przy wolumenie statycznym nie powinienem mieć takiej możliwości.
Jeśli uruchomię asystenta tworzenia wolumenu i wybiorę "Wolumin statyczny". (Mam nadzieję, że wolumin to to samo co wolumen bo już się gubię z tym nazewnictwem) to okaże się, że nie mam dostępnej przestrzeni.
A jak wybiorę wolumen pełny to mam do dyspozycji Pulę pamięci powstałą z 3 dysków.
Pojawiła mi się myśl, że wolumen statyczny można stworzyć tylko przy RAID0 albo RAID1 ?
Tylko co robił NAS przez tyle godzin ? Co synchronizował?
Pozdrawiam i liczę na pomoc bo sam tego chyba nie ogarnę w krótkim czasie.
Wersja oprogramowania Firmware: 4.4.2.1270
Model serwera: QNAP TS-451+
W menedżerze pojawia mi się informacją, że mam jedną pulę pamięci i 0 wolumenów.
Więc jednak coś poszło nie tak.
Może usunąć pulę pamięci i założyć ją od nowa?
Przeraża mnie tylko czas synchronizacji. Znowu całą noc będzie mielił...