Help Niski transfer Qnap TS-251

Mentos86

Nowy użytkownik
Noobie
Feb 19, 2021
4
1
3
38
QNAP
TS-x51
Ethernet
100 Mbps
Witam wszystkich
Zakupiłem Qnap TS-251
Dwa dyski WD Red 3TB
4GB ram
Podpięte pod router dwoma przewodami RJ45
Komputer z dyskami SSD podpięty kablem
Transfer 150Mb/s Vectra
Transfer jaki wyciągam przy wrzucaniu na dysk NAS dochodzi do 50Mb/s ale często skacze do minimum i oscyluje w granicach 3/8 Mb/s
Proszę o jakąś pomoc

Podłączyłem bezpośrednio komputer<-> NAS RJ45 transfer średnio 30Mb/s do 70 w zależności od wielkości plików.
Teraz podłączyłem komputer->router->NAS X2 RJ45 ustawienia domyślne (nie wiem dokładnie jakie nawet )
Jak się karty ustawily tez nie wiem

Teraz podłączyłem komputer->router->NAS X2 RJ45 ustawienia domyślne (nie wiem dokładnie jakie nawet )
Podłączyłeś dwoma portami LAN do routera?
Nie możesz jeśli nei masz w łączonego port trunking. Inaczej dostaniesz dwa odrębne adresy IP i to nic nie zmieni.
Lepiej powiedz co to masz za komputer. Jaki system operacyjny, jaki procesor?

Tak robiłem ten trunking ale nic nie dało.
Komputer to i5 4690k 4.2Ghz
8GB ramu

Ale masz wiedze na temat port trunkingu? Lepiej go rozlacz.

Powinienes osiągnąć prędkość 112Mb/s na pojedynczym połączeniu przewodem. Czyli ze 4-5 razy szybciej niż obecnie. I na tym się skupmy.

Zostaw połączenie tylko jednym przewodem. Czy masz może w domu jakiś gigabitowy switch? Po co? Pasuje wyeliminować problem z wolnym routerem.

Czyli podłączyć tak:
Bash:
                                  .--[QNAP]
                                  +- ...
   [router][port01]-->--[switch]--+- ...
   [router][port02]               +- ...
   [router][port03]               `- [PC]
   ...
   [router][WAN]-->--[internet]

Tak wiem, że robiles połączenie bezposrednie miedzy PC, ale czy sięc zestawila się na gigabit?

Zrobiłem to z poradnika ale już jest rozłączone.
Problem w tym że bezpośrednio słaby transfer nawet nie ma 100

Problem w tym że bezpośrednio słaby transfer nawet nie ma 100
A połączenie zostało zestawione na gigabit?

Jeśli nie to musimy szukać przyczyny.
Jeśli tak to musimy szukać dlaczego przesył dużego rozmiaru pliku po LAN/SMB nie przynosi prędkości 112Mb/s.
Czyli:
- wyłączenie antywirusa/firewall
- wymiana przewodu LAN na nowy cat. 6 najlepiej
- jeśli nadal nie działa to postawienie nowego systemu na kompie absolutnie czystego i ponowienie testu
- wyeliminowanie wolnej prędkości dysków twardych przez ich uszkodzenie - bad sectory
- a nawet wymiana karty sieciowej w PC na nowej

Reasumując. Nie ma takiej opcji, abyś miał wspominany transfer. Coś jest słabe i musisz to znaleźć.

Users search this thread by keywords

1. mentos86
  2. transfer