Udzielamy pomocy Niski transfer Qnap TS-251

Discussion in 'Zdalny dostęp oraz sieć komputerowa' started by Mentos86, Feb 19, 2021.

Loading...
  1. Mentos86
    Offline

    Mentos86 Passing Basics Beginner

    Joined:
    Feb 19, 2021
    Messages:
    4
    Local Time:
    5:04 AM
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-x51 100 Mbps
    Witam wszystkich
    Zakupiłem Qnap TS-251
    Dwa dyski WD Red 3TB
    4GB ram
    Podpięte pod router dwoma przewodami RJ45
    Komputer z dyskami SSD podpięty kablem
    Transfer 150Mb/s Vectra
    Transfer jaki wyciągam przy wrzucaniu na dysk NAS dochodzi do 50Mb/s ale często skacze do minimum i oscyluje w granicach 3/8 Mb/s
    Proszę o jakąś pomoc
     
  2. jerry1333
    Offline

    jerry1333 System Engineer Q Specialist

    Joined:
    Oct 9, 2019
    Messages:
    111
    Local Time:
    5:04 AM
    Ratings:
    +52 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53Be
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53Be 1 GbE
    Jak urządzenia są połączone?
    KOMP <---> ROUTER <===> NAS ?
    Jakie pliki kopiujesz (duże / małe)?
    Na jakie prędkości ustawiły się karty (100Mbit / 1Gbit)?
     
  3. Mentos86
    Offline

    Mentos86 Passing Basics Beginner

    Joined:
    Feb 19, 2021
    Messages:
    4
    Local Time:
    5:04 AM
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-x51 100 Mbps
    Podłączyłem bezpośrednio komputer<-> NAS RJ45 transfer średnio 30Mb/s do 70 w zależności od wielkości plików.
    Teraz podłączyłem komputer->router->NAS X2 RJ45 ustawienia domyślne (nie wiem dokładnie jakie nawet )
    Jak się karty ustawily tez nie wiem
     
  4. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Joined:
    Apr 5, 2008
    Messages:
    8,761
    Local Time:
    5:04 AM
    Ratings:
    +1,830 / 39 / -9
    Followers:
    37
    QNAP:
    TS-x77
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x77 1 GbE
    Podłączyłeś dwoma portami LAN do routera?
    Nie możesz jeśli nei masz w łączonego port trunking. Inaczej dostaniesz dwa odrębne adresy IP i to nic nie zmieni.
    Lepiej powiedz co to masz za komputer. Jaki system operacyjny, jaki procesor?
     
  5. Mentos86
    Offline

    Mentos86 Passing Basics Beginner

    Joined:
    Feb 19, 2021
    Messages:
    4
    Local Time:
    5:04 AM
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-x51 100 Mbps
    Tak robiłem ten trunking ale nic nie dało.
    Komputer to i5 4690k 4.2Ghz
    8GB ramu
     
  6. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Joined:
    Apr 5, 2008
    Messages:
    8,761
    Local Time:
    5:04 AM
    Ratings:
    +1,830 / 39 / -9
    Followers:
    37
    QNAP:
    TS-x77
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x77 1 GbE
    Ale masz wiedze na temat port trunkingu? Lepiej go rozlacz.

    Powinienes osiągnąć prędkość 112Mb/s na pojedynczym połączeniu przewodem. Czyli ze 4-5 razy szybciej niż obecnie. I na tym się skupmy.

    Zostaw połączenie tylko jednym przewodem. Czy masz może w domu jakiś gigabitowy switch? Po co? Pasuje wyeliminować problem z wolnym routerem.

    Czyli podłączyć tak:
    Code (Bash):
    1.  
    2.                                   .--[QNAP]
    3.                                   +- ...
    4.    [router][port01]-->--[switch]--+- ...
    5.    [router][port02]               +- ...
    6.    [router][port03]               `- [PC]
    7.    ...
    8.    [router][WAN]-->--[internet]
    Tak wiem, że robiles połączenie bezposrednie miedzy PC, ale czy sięc zestawila się na gigabit?
     
  7. Mentos86
    Offline

    Mentos86 Passing Basics Beginner

    Joined:
    Feb 19, 2021
    Messages:
    4
    Local Time:
    5:04 AM
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-x51 100 Mbps
    Zrobiłem to z poradnika ale już jest rozłączone.
    Problem w tym że bezpośrednio słaby transfer nawet nie ma 100
     
  8. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Joined:
    Apr 5, 2008
    Messages:
    8,761
    Local Time:
    5:04 AM
    Ratings:
    +1,830 / 39 / -9
    Followers:
    37
    QNAP:
    TS-x77
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x77 1 GbE
    A połączenie zostało zestawione na gigabit?

    Jeśli nie to musimy szukać przyczyny.
    Jeśli tak to musimy szukać dlaczego przesył dużego rozmiaru pliku po LAN/SMB nie przynosi prędkości 112Mb/s.
    Czyli:
    - wyłączenie antywirusa/firewall
    - wymiana przewodu LAN na nowy cat. 6 najlepiej
    - jeśli nadal nie działa to postawienie nowego systemu na kompie absolutnie czystego i ponowienie testu
    - wyeliminowanie wolnej prędkości dysków twardych przez ich uszkodzenie - bad sectory
    - a nawet wymiana karty sieciowej w PC na nowej

    Reasumując. Nie ma takiej opcji, abyś miał wspominany transfer. Coś jest słabe i musisz to znaleźć.