Pomoc Nowy dysk jest widoczny ale wolumin nie zmienił pojemności

gruberrro

Entry Technician
Q Associate
11 Styczeń 2017
46
2
8
39
Wrocław
QNAP
TS-x53Be
Ethernet
10 GbE
Od razu zaznaczę, że na NAS znam się słabo i pewnie to banał.

Miałem 3 dyski włożone po 2TB, ale z racji że kończy mi się miejsce to włożyłem dodatkowy, czwarty, nowy dysk. RAID 1 wykrywa ten dysk i teoretycznie mam pojemność 5,43TB, ale wolumin dalej pokazuje 3.53TB....
Screen Shot 2022-12-29 at 08.44.04.png

Jak próbuje rozszerzyć wolumin (Akcje->Zmień rozmiar woluminu->Dodawanie nowych dysków twardych do istniejącej grupy RAID) to nie widzę dysku w kreatorze...
Screen Shot 2022-12-29 at 08.48.07.png

QNAP TS-453be
QTS 5.0.1.2173

@SiewcaRyżu dzięki za szybką odpowiedź

Chyba wiem w czym rzecz, nie widzę jej bo zalogowałem się userem z niepełnymi uprawnieniami. Zaraz sprawdzę i wrócę z odpowiedzią.

BTW czy to dobra praktyka mieć system na osobnym dysku SSD? Nie piszę tu o wydajności bo to oczywiste, bardziej interesują mnie kwestie niezawodności/bezpieczeństwa. NAS służy mi jako storage dla zdjęć (zaawansowany fotograf-amator ;)). Czy SSD z systemem może przyśpieszyć szybkość transferu i korzystania z danych (nie mam tu na myśli QTS bo on oczywiście, że przyśpieszy, ale na tym mi nie zależy, bo z samego QTSa korzystam rzadko).

tak - i obyś nigdy nie musiał nam za to dziękować!

niech się coś stanie z konfiguracją qnapa , wciskasz nowego ssdka, robisz szybko bazową instalacje (10 minut ?) i podpinasz dane z dysków (2 minuty per udział + sprawdzenie) i działasz dalej - programy zawsze możesz zainstalować.

są wariaty co idą krok dalej, system w SSD RAID 1 - no ale to moim zdaniem przesada, to nie moje pieniądze.

nie masz tam opcji poszerzenia rozmiaru ?
@SiewcaRyżu sprawdziłem i nawet po zalogowaniu jako admin nie miałem nie miałem tej opcji...

Niestety, zrobiłem tak jak zasugerowałeś w linku i posypał mi się RAID 5 (wyciągnąłem dysk i włożyłem z powrotem).
Screen Shot 2022-12-29 at 14.21.19.png

eee - wtf
wczoraj dałeś screeny że dysk #4 jest GOOD
dzisiaj jest REBUILDING

na pewno ten nowy dysk jest sprawny ?
równie dobrze slot może być uszkodzony.
pisałem tu że:
Niestety, zrobiłem tak jak zasugerowałeś w linku i posypał mi się RAID 5 (wyciągnąłem dysk i włożyłem z powrotem).
Dlatego teraz mam Rebuilding Raida, zostało 8h...

Użytkownicy znaleźli tą stronę używając tych słów:

1. dodawanie dysku
  2. nowy dysk
  3. większy dysk
  4. udział
  5. raid
  6. Dodawanie dysku do NAS
  7. dysk
  8. konfiguracja dysków
  9. nowy dysk do qnap
  10. ssd na system
  11. QNAP TS-453Be