Odzyskac dane

Dyskusja w 'Inne' rozpoczęta przez użytkownika Marcin, 9 Kwiecień 2009.

Ładowanie...
  1. Marcin
    Offline

    Marcin Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    19 Listopad 2008
    Wiadomości:
    5
    Local Time:
    02:12
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Mam pytanie. Jak odzyskac dane z dyskow bez qnapa, pod viste.
    Qnap mi padl wiec zostal wyslany do naprawy, a ja potrzebuje dostac sie do moich danych.
    Bawilem sie Linux Reader , czyta partytycje, ale wyglada na to ze nie moge sie dostac do map gdzie sa moje dane.
    A jak juz sie tam dostane to pokazuje mi tylko jeden plik, nic nie kumam.
    Prosze o pomoc jak przekopiowac dane po Vista ?.

    Pozdrawaim
    Marcin
     
  2. WRaq
    Offline

    WRaq Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    21 Styczeń 2009
    Wiadomości:
    26
    Miejscowość:
    Zielona Góra
    Local Time:
    02:12
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-509 Pro
    Ethernet:
    10 Mbps
    TS-509 Pro 10 Mbps
    Może coś więcej byś powiedział o swoim QNAP'ie. Jaki model, ile dysków czy stosowałeś szyfrowanie i jakiego masz raida 0, 1, 5, 6? Te wszystkie dane są niezbedne do udzielenia poprawnej odpowiedzi.

    A tak na szybko to zajrzyj sobie tu:
    http://www.chrysocome.net/explore2fs
     
  3. Marcin
    Offline

    Marcin Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    19 Listopad 2008
    Wiadomości:
    5
    Local Time:
    02:12
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    To byl TS-209 Pro II, mialem dwa dyski. Ale nie robilem zadnego raida, poprosu podlaczylem je i tam wszystko kopiowalem.
     
  4. Marcin
    Offline

    Marcin Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    19 Listopad 2008
    Wiadomości:
    5
    Local Time:
    02:12
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Wlasnie bawilem sie tym co mi podeslales w v 1.07.
    Wszysko pieknie widzi 3 partytycje, ale dalej zaczyna sie kicha.
    Sa mapy w ktore moge wejsc, widze tez swoje mapy gdzie mam pochowane moje pliki.
    No i tu zaczyna sie prawdziwa kicha jak chce sie do nich dostac to wyskakuje "Error: unlock attempt on non-existant group".
    I co z tym fantem zrobic, wyglada na to jak bym mial te mapy zblokowane ?
     
  5. WRaq
    Offline

    WRaq Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    21 Styczeń 2009
    Wiadomości:
    26
    Miejscowość:
    Zielona Góra
    Local Time:
    02:12
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-509 Pro
    Ethernet:
    10 Mbps
    TS-509 Pro 10 Mbps
    Prawda jest taka, ze linux'y nie lubią niektórych znaczków akceptowanych w windows a w szczególności polskich ogonków (w powyżej podanym programie).
    Rozwiazaniem tego może być ciut inne podejscie do tematu.
    Proponuje ściągnięcie sobie dystrybucji Live linux'a np: http://www.slax.org/get_slax.php
    Wypalenie płyty CD i odpalenie systemu z tejże płyty (oczywiscie małe zmaiany w biosie by PC startował z CD a nie z dysku)
    Po odpaleniu dystrybucji ustawiamy język na polski i odpalamy menagera plików i swobodnie kopiujemy sobie zasoby danych z jednego dysku na drugi. Z racji iż dystrybucja jest dobrze dopracowana nie powinno być problemów ze sterownikami do płyty (problem może wystąpić z najnowszymi chipset'ami - brak odpowiednich sterowników).

    Życze powodzenia w odzyskiwaniu danych
     
  6. Marcin
    Offline

    Marcin Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    19 Listopad 2008
    Wiadomości:
    5
    Local Time:
    02:12
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Niestety nic to nie pomoglo, wypalilem, wystartowalem kompa z cd wszystko cacy.
    Jak tylko podlacze dysk to go widzi jak go otwieram to pokazuje jako pusty :-((((
    NIe mam pojecia co jeszcze moge zrobic :-(
    Ale dziekuje Ci za pomoc :)
     
  7. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 442
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    03:12
    Oceny:
    +1 450 / 30 / -6
    Followers:
    24
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
  8. carolinus
    Offline

    carolinus System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    2 Październik 2008
    Wiadomości:
    139
    Miejscowość:
    warszawa i okolice
    Local Time:
    02:12
    Oceny:
    +5 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-109/209 Pro II
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-109/209 Pro II 100 Mbps
    hej :)

    Marcin - używałem testdiska przy okazji ratowania danych z umierającego dysku PC - kopiowanie idzie dość sprawnie (udało mi się odzyskać prawie wszystkie dane) ale jest uciążliwe

    Silas - dzięki za podpowiedź :) - jakoś nie wpadłem na patent z kopiowaniem danych przez testdiska z dysku qnapa (za mało chyba ostatnio siedzę na forum i nie bardzo mam czas doczytać to i owo)

    czy spotkałeś się może z live-cd udostępniającym dane na dyskach qnapa z modyfikowanym EXT3?

    tu linek do wątku gdzie było takie coś wspomniane - natomiast nie mogę znaleźć samego live-cd? możesz jakoś pomóc? (chyba mam pomroczność jasną .. albo zepsuła mi się wyszukiwarka :p )

    pozdrawiam, c.

    [edit]
    ... i po co ślepemu oczy...wątek na angielskim forum
    znalazłem - tzn . livecd które umożliwia dostęp do dysku z qnapa 209, 109 na PC
    ftp://ftp.qnap.com/NAS/live_cd/ user/password - csdread/csdread

    inną metodą jest odzysk danych przy pomocy rescuecd (albo jakikolwiek livecd z obsługą ext4 (zalecane na forum angielskim użycie w trybie RO - tylko odczyt)

    c.
     
  9. carolinus
    Offline

    carolinus System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    2 Październik 2008
    Wiadomości:
    139
    Miejscowość:
    warszawa i okolice
    Local Time:
    02:12
    Oceny:
    +5 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-109/209 Pro II
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-109/209 Pro II 100 Mbps
    live cd od qnapa
    ściągnąłem, wypaliłem i nawet komp dał się z tej płytki uruchomić ::)
    po uruchomieniu zobaczyłem to:
    Linux Qnap-system.technology 2.6.24.6-qnap #1 SMP Thu Jan 15 18:01:12 CST 2009 i686
    QNAP Linux Recovery System

    :)

    no i można sprawdzić czy livecd od qnapa spełnia swoją rolę...

    małe how-to:

    potrzebne rzeczy do skopiowania plików z qnapowych dysków:
    -komputer z możliwością podłączenia dysku z qnapa (albo bezpośrednio przez sata albo przez kieszeń usb)
    -dysk (partycja) sformatowany pod linuksem/fat/fat32 na który skopiujemy dane z dysków qnapowych
    (nie miałem czasu sprawdzić czy na qnapowym livecd działa ntfs-3g)

    1. ściągnąć instrukcję w pdf i naumieć się na pamięć :p
    2. ściągnąć i wypalić płytkę
    3. podpiąć do kompa dysk z qnapa (można bezpośrednio przez sata lub przez zewnętrzną kieszeń na usb)
    4. uruchomić z płytki kompa

    - po zalogowaniu do systemu sprawdzić który dysk jest tym z qnapa
    (jeśli w kompie był jeden dysk a qnapowy podpięliśmy przez sata to najprawdopodobniej qnapowy będzie /dev/sdb) - największa partycja na sdb jest partycją z danymi które chcemy zachować
    do identyfikacji używamy
    Kod (Text):
    1. fdisk -l
    po zidentyfikowaniu dysku zamontować partycję: (w przykładzie z instrukcji jest to /dev/sdb3)
    Kod (Text):
    1.  
    2. mount –t ext3 /dev/sdb3 /media/ -o extents,mballoc,delalloc
    3.  
    zamontować dysk (partycję dysku) w kompie na który chcemy kopiować dane
    (w przykładzie jest to dysk z jedną partycją sformatowaną pod linuksem) - trzeba pamiętać o odpowiedniej modyfikacji /dev/sdxX)
    Kod (Text):
    1.  
    2. mount /dev/sda1 /mnt/
    3.  
    po zamontowaniu dysków upewniamy się że są zamontowane poprawnie i że jest wystarczająco dużo miejsca na dysku na który chcemy skopiować dane
    Kod (Text):
    1.  
    2. df -h
    3.  
    przechodzimy do katalogu gdzie mają być skopiowane dane z qnapa
    Kod (Text):
    1.  
    2. cd /mnt
    3.  
    następnie kopiujemy dane (w przykładzie dane są w udziale Public w katalogu cht_office_2003_pro)
    Kod (Text):
    1.  
    2. rsync -rav /media/Public/cht_office_2003_pro .
    3.  
     
  10. kniazio
    Offline

    kniazio Zarejestrowany Noobie

    Dołączył:
    2 Czerwiec 2008
    Wiadomości:
    38
    Local Time:
    03:12
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    A jakie jest haslo do ftp ktory podales w linku
     
  11. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 442
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    03:12
    Oceny:
    +1 450 / 30 / -6
    Followers:
    24
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    l: csdread
    p: csdread
     
  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
    Odrzuć powiadomienie.