Odzyskac dane

Dyskusja w 'Inne' rozpoczęta przez użytkownika Marcin, 9 Kwiecień 2009.

Ładowanie...
  1. Marcin
    Offline

    Marcin Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    19 Listopad 2008
    Wiadomości:
    5
    Local Time:
    01:53
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Mam pytanie. Jak odzyskac dane z dyskow bez qnapa, pod viste.
    Qnap mi padl wiec zostal wyslany do naprawy, a ja potrzebuje dostac sie do moich danych.
    Bawilem sie Linux Reader , czyta partytycje, ale wyglada na to ze nie moge sie dostac do map gdzie sa moje dane.
    A jak juz sie tam dostane to pokazuje mi tylko jeden plik, nic nie kumam.
    Prosze o pomoc jak przekopiowac dane po Vista ?.

    Pozdrawaim
    Marcin
     
  2. WRaq
    Offline

    WRaq Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    21 Styczeń 2009
    Wiadomości:
    26
    Miejscowość:
    Zielona Góra
    Local Time:
    01:53
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-509 Pro
    Ethernet:
    10 Mbps
    TS-509 Pro 10 Mbps
    Może coś więcej byś powiedział o swoim QNAP'ie. Jaki model, ile dysków czy stosowałeś szyfrowanie i jakiego masz raida 0, 1, 5, 6? Te wszystkie dane są niezbedne do udzielenia poprawnej odpowiedzi.

    A tak na szybko to zajrzyj sobie tu:
    http://www.chrysocome.net/explore2fs
     
  3. Marcin
    Offline

    Marcin Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    19 Listopad 2008
    Wiadomości:
    5
    Local Time:
    01:53
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    To byl TS-209 Pro II, mialem dwa dyski. Ale nie robilem zadnego raida, poprosu podlaczylem je i tam wszystko kopiowalem.
     
  4. Marcin
    Offline

    Marcin Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    19 Listopad 2008
    Wiadomości:
    5
    Local Time:
    01:53
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Wlasnie bawilem sie tym co mi podeslales w v 1.07.
    Wszysko pieknie widzi 3 partytycje, ale dalej zaczyna sie kicha.
    Sa mapy w ktore moge wejsc, widze tez swoje mapy gdzie mam pochowane moje pliki.
    No i tu zaczyna sie prawdziwa kicha jak chce sie do nich dostac to wyskakuje "Error: unlock attempt on non-existant group".
    I co z tym fantem zrobic, wyglada na to jak bym mial te mapy zblokowane ?
     
  5. WRaq
    Offline

    WRaq Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    21 Styczeń 2009
    Wiadomości:
    26
    Miejscowość:
    Zielona Góra
    Local Time:
    01:53
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-509 Pro
    Ethernet:
    10 Mbps
    TS-509 Pro 10 Mbps
    Prawda jest taka, ze linux'y nie lubią niektórych znaczków akceptowanych w windows a w szczególności polskich ogonków (w powyżej podanym programie).
    Rozwiazaniem tego może być ciut inne podejscie do tematu.
    Proponuje ściągnięcie sobie dystrybucji Live linux'a np: http://www.slax.org/get_slax.php
    Wypalenie płyty CD i odpalenie systemu z tejże płyty (oczywiscie małe zmaiany w biosie by PC startował z CD a nie z dysku)
    Po odpaleniu dystrybucji ustawiamy język na polski i odpalamy menagera plików i swobodnie kopiujemy sobie zasoby danych z jednego dysku na drugi. Z racji iż dystrybucja jest dobrze dopracowana nie powinno być problemów ze sterownikami do płyty (problem może wystąpić z najnowszymi chipset'ami - brak odpowiednich sterowników).

    Życze powodzenia w odzyskiwaniu danych
     
  6. Marcin
    Offline

    Marcin Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    19 Listopad 2008
    Wiadomości:
    5
    Local Time:
    01:53
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Niestety nic to nie pomoglo, wypalilem, wystartowalem kompa z cd wszystko cacy.
    Jak tylko podlacze dysk to go widzi jak go otwieram to pokazuje jako pusty :-((((
    NIe mam pojecia co jeszcze moge zrobic :-(
    Ale dziekuje Ci za pomoc :)
     
  7. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 032
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    02:53
    Oceny:
    +1 339 / 30 / -5
    Followers:
    22
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
  8. carolinus
    Offline

    carolinus System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    2 Październik 2008
    Wiadomości:
    139
    Miejscowość:
    warszawa i okolice
    Local Time:
    01:53
    Oceny:
    +5 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-109/209 Pro II
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-109/209 Pro II 100 Mbps
    hej :)

    Marcin - używałem testdiska przy okazji ratowania danych z umierającego dysku PC - kopiowanie idzie dość sprawnie (udało mi się odzyskać prawie wszystkie dane) ale jest uciążliwe

    Silas - dzięki za podpowiedź :) - jakoś nie wpadłem na patent z kopiowaniem danych przez testdiska z dysku qnapa (za mało chyba ostatnio siedzę na forum i nie bardzo mam czas doczytać to i owo)

    czy spotkałeś się może z live-cd udostępniającym dane na dyskach qnapa z modyfikowanym EXT3?

    tu linek do wątku gdzie było takie coś wspomniane - natomiast nie mogę znaleźć samego live-cd? możesz jakoś pomóc? (chyba mam pomroczność jasną .. albo zepsuła mi się wyszukiwarka :p )

    pozdrawiam, c.

    [edit]
    ... i po co ślepemu oczy...wątek na angielskim forum
    znalazłem - tzn . livecd które umożliwia dostęp do dysku z qnapa 209, 109 na PC
    ftp://ftp.qnap.com/NAS/live_cd/ user/password - csdread/csdread

    inną metodą jest odzysk danych przy pomocy rescuecd (albo jakikolwiek livecd z obsługą ext4 (zalecane na forum angielskim użycie w trybie RO - tylko odczyt)

    c.
     
  9. carolinus
    Offline

    carolinus System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    2 Październik 2008
    Wiadomości:
    139
    Miejscowość:
    warszawa i okolice
    Local Time:
    01:53
    Oceny:
    +5 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-109/209 Pro II
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-109/209 Pro II 100 Mbps
    live cd od qnapa
    ściągnąłem, wypaliłem i nawet komp dał się z tej płytki uruchomić ::)
    po uruchomieniu zobaczyłem to:
    Linux Qnap-system.technology 2.6.24.6-qnap #1 SMP Thu Jan 15 18:01:12 CST 2009 i686
    QNAP Linux Recovery System

    :)

    no i można sprawdzić czy livecd od qnapa spełnia swoją rolę...

    małe how-to:

    potrzebne rzeczy do skopiowania plików z qnapowych dysków:
    -komputer z możliwością podłączenia dysku z qnapa (albo bezpośrednio przez sata albo przez kieszeń usb)
    -dysk (partycja) sformatowany pod linuksem/fat/fat32 na który skopiujemy dane z dysków qnapowych
    (nie miałem czasu sprawdzić czy na qnapowym livecd działa ntfs-3g)

    1. ściągnąć instrukcję w pdf i naumieć się na pamięć :p
    2. ściągnąć i wypalić płytkę
    3. podpiąć do kompa dysk z qnapa (można bezpośrednio przez sata lub przez zewnętrzną kieszeń na usb)
    4. uruchomić z płytki kompa

    - po zalogowaniu do systemu sprawdzić który dysk jest tym z qnapa
    (jeśli w kompie był jeden dysk a qnapowy podpięliśmy przez sata to najprawdopodobniej qnapowy będzie /dev/sdb) - największa partycja na sdb jest partycją z danymi które chcemy zachować
    do identyfikacji używamy
    Kod (Text):
    1. fdisk -l
    po zidentyfikowaniu dysku zamontować partycję: (w przykładzie z instrukcji jest to /dev/sdb3)
    Kod (Text):
    1.  
    2. mount –t ext3 /dev/sdb3 /media/ -o extents,mballoc,delalloc
    3.  
    zamontować dysk (partycję dysku) w kompie na który chcemy kopiować dane
    (w przykładzie jest to dysk z jedną partycją sformatowaną pod linuksem) - trzeba pamiętać o odpowiedniej modyfikacji /dev/sdxX)
    Kod (Text):
    1.  
    2. mount /dev/sda1 /mnt/
    3.  
    po zamontowaniu dysków upewniamy się że są zamontowane poprawnie i że jest wystarczająco dużo miejsca na dysku na który chcemy skopiować dane
    Kod (Text):
    1.  
    2. df -h
    3.  
    przechodzimy do katalogu gdzie mają być skopiowane dane z qnapa
    Kod (Text):
    1.  
    2. cd /mnt
    3.  
    następnie kopiujemy dane (w przykładzie dane są w udziale Public w katalogu cht_office_2003_pro)
    Kod (Text):
    1.  
    2. rsync -rav /media/Public/cht_office_2003_pro .
    3.  
     
  10. kniazio
    Offline

    kniazio Zarejestrowany Noobie

    Dołączył:
    2 Czerwiec 2008
    Wiadomości:
    38
    Local Time:
    02:53
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    A jakie jest haslo do ftp ktory podales w linku
     
  11. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 032
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    02:53
    Oceny:
    +1 339 / 30 / -5
    Followers:
    22
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    l: csdread
    p: csdread
     

Poleć tę stronę