Padła Samba

Dyskusja w 'Inne' rozpoczęta przez użytkownika midzi, 17 Październik 2009.

Ładowanie...
  1. midzi
    Offline

    midzi Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    12 Październik 2009
    Wiadomości:
    7
    Local Time:
    20:57
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Cześć,

    kompletnie nie wiem, co się stało. Serwer wczoraj pracował sobie bezproblemowo, dziś rano jeszcze też. Zostawiłem mu na screenie slimrata z listą plików, aż tu widzę, że:
    1: Zapomniał, jak się nazywa.
    2: Q-finder krzyczy, że serwer nie jest skonfigurowany.
    3: Nie działa możliwość korzystania z plików w otoczeniu sieciowym.
    Serwer nie jest dostępny, a po restarcie w logu pojawił się komunikat, że nie widzi domyślnuych folderów i że najlepiej byłoby zacząć całą zabawę od nowa, na co nie mam specjalnej ochoty, maszynka stoi zaledwie kilka dni, a tu takie hece. Oprócz tego ciągle w logu pojawia się następujący komunikat:
    2009-10-17
    15:08:22
    System
    127.0.0.1
    localhost
    Re-launch process [smbd].
    Co mogę zrobić w tej sytuacji? Oczywiście wiadomo, można wszystko wyczyścić i bawić się od nowa, ale może da się tego uniknąć? Może Samba ma gdzieś bardziej konkretne logi, podpowie ktoś?
     
  2. midzi
    Offline

    midzi Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    12 Październik 2009
    Wiadomości:
    7
    Local Time:
    20:57
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Odpowiadam sam sobie, wystarczy wklepać w konsoli:
    cp /etc/default_config/smb.conf /etc/config/
    Niestety, jeśli mamy potworzonych dużo udziałów, trzeba się sporo naklikać. Przy okazji, taka uwaga:
    Jestem niewidomym użytkownikiem komputerów i korzystam do pracy z maszyną ze specjalnego programu udźwiękawiającego, który odczytuje wszystko, co znajduje się na ekranie komputera. Jeśli ktoś z administracji tego forum ma kontakt z ludźmi odpowiedzialnymi za projektowanie kreatorów dodawania użytkowników czy udziałów sieciowych, bardzo bym był wdzięczny, gdyby skłonił ich do stosowania standardowych guzików dalej, wstecz i anuluj - takich kwiatków w interfejsie jest niewiele, ale jednak. Ostatnio na jednej z list dyskusyjnych niewidomych użytkowników komputerów pojawił się wątek odnośnie serwerów QNAP, ludzie nie są w stanie sobie poradzić z tak elementarną czynnością, jak dodanie użytkownika, ze względu na te przyciski. Mi się udało, ale niekażdy ma tyle samozaparcia. :)
     
  3. Silas Mariusz
    Online

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 012
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    20:57
    Oceny:
    +1 337 / 30 / -5
    Followers:
    22
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Witam

    Dziekuje za odpowiedz i sugestie. Przekazuje sprawe natychmiastowo do technikow. Jesli cos uda mi sie zalatwic to zaraz sie odezwe.

    Pozdrawiam
     
  4. Silas Mariusz
    Online

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 012
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    20:57
    Oceny:
    +1 337 / 30 / -5
    Followers:
    22
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    z konsoli wpisz:
    # cp /etc/default_config/smb.conf /mnt/HDA_ROOT/.config

    1. Uszkodził się plik /usr/local/samba/var/locks/smbd.pid
    2. Nie da się usunąć pliku smbd.pid, więc trzeba zmienić nazwę katalogu locks na np: lok
    3. Utworzyć katalog locks i skopiować do niego zawartość katalogu lok, bez pliku smbd.pid

    Plik smbd.pid utworzy się automatycznie.
     

Poleć tę stronę