Picasa?
Nie dziękuje, mam swoją!
Kolekcja albumów ze zdjęciami, udostępnianie pamiątkowych fotografii wśród znajomych,
publikacje na portalach społecznościowych i edytor graficzny.
Zróbmy ją w chmurze, prywatnie, na QNAP'ie! - Silas, Mariusz
Ostatnim czasem uparłem się, aby dotrzeć to nowe i "rześkie" PHP na QNAP-ie wyposażone w takie luksusy jak Memcached, Opcache, Imagemagick, GeoIP a na dodatek baze danych - MariaDB! I natrafiła się taka okazja, zupełnie przez przypadek. Aplikacja, której dotychczas nie znałem, i powiem szczerze, że jeśli miałbym sobie wyobrażać prywatne albumy zdjęć w internecie, to w deseń jaki prezentuje komercyjna aplikacja Picturish. Mało tego, wydaje się być świetną i lekką alternatywą do stacji zdjęć w QNAP'ie. Picturish posiada wbudowany edytor graficzny, platformę gotową do pracy z aplikacjami społecznościowymi, zarządzanie użytkownikami oraz udostępnianiem. I działa "od sztycha" na QNAP'ie, a instalacja była banalnie prosta i szybka! Po za utworzeniem bazy danych SQL oraz skopiowaniu plików na serwer Web praktycznie nic nie musiałem robić.
Pokrótce...
Jak wyglądał proces instalacji i pierwszego uruchomienia?
Pokrótce...
Jak wyglądał proces instalacji i pierwszego uruchomienia?
- Przekopiowałem aplikację na serwer
Za pomocą wbudowanej w panel zarządzania serwerem QNAP aplikacji File Station rozpakowałem zip'a z Picturish'ą do udziału sieciowego Web, wskazując podkatalogpicturish.devspark.pl
.
- Dodałem nowy vhost
Zalogowałem się do serwera QNAP i w ustawieniach serwera Web dodałem nowy host wirtualny:picturish.devspark.pl
- Dodałem nową sub-domenę
Następnie identycznie nazywający się host musiałem utworzyć w samej domenie, czyli logując się na serwer, na którym jest ona zaparkowana. Ponieważ główna nazwa domeny nie wskazuje adres IP mojego serwera QNAP, a zupełnie inną maszynę, to nie pozostaje mi nic innego jak dodać rekord:
picturish.devspark.pl. IN A 85.28.185.132
Ale, że jestem zwolennikiem komfortu, to zrobiłem to jednym kliknięciem w panelu Odin, który załatwił za mnie sprawę dopisanie tej nieszczęsnej linijki rekordu do configa serwera BIND
- Dodałem statyczny wpis DNS (opcjonalnie)
Aby nie czekać do 24h aż DNS'y się odświeżą, dodałem w swoim routerze statyczny wpis DNS, podając pełną nazwę domeny i docelowy adres IP serwera NAS. Równie dobrze można to zrobić w systemie Windows dopisując linijkę w plikuc:\Windows\System32\drivers\etc\hosts
i zatwierdzić opróżniając cache domen poleceniemipconfig /flushdns
.
- Dodałem bazę danych i usera SQL
Przewidziałęm, że aplikacja będzie potrzebowała do pracy bazy SQL, więc za pomocą darmowego narzędzia połączyłem się z SQL'em uruchomionym na QNAP'ie i utworzyłem bazę danych:
... oraz uprawnionych do niej dwóch takich samych użytkowników: localhosta i zdalny dostęp:
- Instalacja Picturish
Podczas etapów instalacji jedyne co musiałem podać to poświadczenia do logowania dla wcześniej utworzonej bazy danych.
... i oczywiście utworzyć admina
Kopiujemy pierwszy album!
Poniżej znajdują się z screeny ilustrujące w jaki sposób Tworzymy nowe albumy.
Oczywiście na kolejnych zdjęciach można zauważyć komunikat, że zostały one odrzucone.
W panelu administracyjnym aplikacji trzeba nieco kilkunastokrotnie zwiększyć limity na quote przestrzeni przypadającej do zagospodarowania przez pojedynczego użytkownika, maksymalną wielkość pojedynczego pliku oraz spokojnie zwiększyć limit ilości wgrywanych plików z 10 na dużo, dużo więcej.
Integracje z Facebookiem, Twitterem....
Jeśli jesteśmy developerem na portalu społecznościowym, to warto połączyć naszą galerię z własną aplikacją, aby łatwiej udostępniać albumy i zdjęcia prosto z naszej galerii na stronach, do których mamy uprawnienia redakcyjne.
Wystarczy tylko wpisać każdej z aplikacji klucze i hasła do API!
Zarządzanie albumami
Interfejs typu flat, do którego większość z nas zapewne zdążyła się już przyzwyczaić. Aż chce się człowiek uczepić, że aplikacja nie jest zagmatwana...
Wbudowany edytor graficzny
Wbudowane proste narzędzie do szybkiej edycji tj. przeskalowanie zdjęcia, oznakowanie, itp.
Przeglądanie albumów
Poniżej znajdują się z screeny ilustrujące w jaki sposób Tworzymy nowe albumy.
Oczywiście na kolejnych zdjęciach można zauważyć komunikat, że zostały one odrzucone.
W panelu administracyjnym aplikacji trzeba nieco kilkunastokrotnie zwiększyć limity na quote przestrzeni przypadającej do zagospodarowania przez pojedynczego użytkownika, maksymalną wielkość pojedynczego pliku oraz spokojnie zwiększyć limit ilości wgrywanych plików z 10 na dużo, dużo więcej.
Integracje z Facebookiem, Twitterem....
Jeśli jesteśmy developerem na portalu społecznościowym, to warto połączyć naszą galerię z własną aplikacją, aby łatwiej udostępniać albumy i zdjęcia prosto z naszej galerii na stronach, do których mamy uprawnienia redakcyjne.
Wystarczy tylko wpisać każdej z aplikacji klucze i hasła do API!
Zarządzanie albumami
Interfejs typu flat, do którego większość z nas zapewne zdążyła się już przyzwyczaić. Aż chce się człowiek uczepić, że aplikacja nie jest zagmatwana...
Wbudowany edytor graficzny
Wbudowane proste narzędzie do szybkiej edycji tj. przeskalowanie zdjęcia, oznakowanie, itp.
Przeglądanie albumów