Pliki przez www

Dyskusja w 'Udostępnianie plików, folderów i drukarek' rozpoczęta przez użytkownika TheJa, 7 Maj 2008.

Ładowanie...
  1. TheJa
    Offline

    TheJa Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    27 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    35
    Local Time:
    07:22
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Siemacie !
    Mam TS-409, 4 x 500 GB jako jeden dysk liniowy, parę katalogów (admin - pełen dostęp, everyone - tylko do odczytu) i taki se komunikat:

    Wiadomość systemowa
    There was an unusual problem serving the requested URL '/cgi-bin/filemanager/share/MD0_DATA/Lektor/PL%20-%2010th%20%26%20wolf%20(%20Za%2'.

    A ciekawsze jest to, że przez ftp'a ten i inne pliki spoko mogę ściągać i jako admin i jako user.
    Co jest grane ?
     
  2. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 016
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    07:22
    Oceny:
    +1 337 / 30 / -5
    Followers:
    22
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    jak dla mnie sprawa jest prosta ;)
    katalog do ktorego chcesz sie dostac lub plik posiada polskie znaki lub jakies inne nie nalezace do standardowych znakow ascii

    problem dokladnie znam
    kiedys obwinialem za to QNAP'a dzis obwiniam za to linux'a

    spradz co masz ustawione w panelu administracyjnym NAS'a, System settings > Filename Encoding Setting
    Powinienes miec Slavic/Latin 2
    - mozesz oczywiscie pokombinowac z tym tutaj ale nie daje gwarancji ze to pomoze

    jesli nie zadziala daj znac otworzymy sprawe w Taiwanie...
    ah i jak mozesz to wklej mi tutaj nazwe tego pliku lub folderu z Samby i FTP jednoczesnie
     
  3. TheJa
    Offline

    TheJa Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    27 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    35
    Local Time:
    07:22
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    No więc tak: moim zdaniem to wina systemu operacyjnego Qnap'a.
    Odpalam web file managera (jako admin), wchodzę do katalogu z plikami (ok. 1200), zaczynam ściągać pierwszy lepszy (idzie), przerywam, zaczynam jakiś inny (idzie), przerywam, zmieniam stronę z listą plików na obojętnie jaką ... stop orkiestra, już nic z tego, wracam do poprzednich plików które jeszcze przed chwilą można było ściągnąć ... stop orkiestra, nie idzie.
    I nie ma znaczenia jaka strona kodowania (w nazwach plików staram się nie używać polskich znaków).
    Loguje się przez ftp'a: wszystkie pliki dostępne, ściągać można bez problemu...
    Powyższa sytuacja zdarza się i adminowi i zwykłemu userowi.

    P.S.:
    A plików powyżej 1 GB przez tego webowego managera za diabła ściągnąć się nie da.

    Informacje o Systemie (podczas ściągania z ftp'a)
    Użycie procesora 81.6 %
    Całkowita Pamięć 249.8 MB
    Wolna Pamięć 3.1 MB
    Otrzymane Pakiety 6095373
    Wysłane Pakiety 17029503
    Błędne Pakiety 0
    Temperatura systemu 48°C/118°F
    Temperatura HDD 1 32°C/89°F
    Temperatura HDD 2 32°C/89°F
    Temperatura HDD 3 39°C/102°F
    Temperatura HDD 4 40°C/104°F
    Czas włączenia systemu 0 Dzień(i) 20 Godzina(y) 38 Minuta(y)
     
  4. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 016
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    07:22
    Oceny:
    +1 337 / 30 / -5
    Followers:
    22
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Jak mozesz to sprawdz cos innego...

    Zainstaluj AJAX'owy Web File manager z http://extplorer.sourceforge.net/
    aextplorer.sourceforge.net_extplorer.

    1) Czyli pobierz program z http://mesh.dl.sourceforge.net/sourcefo ... .0_RC2.zip
    2) Utworz w udziale Qweb na swoim NAS'ie katalog eXtplorer i rozpakuj tam sciagniete archiwum
    3) W katalogu eXtplorer/config/ bedzie znajdowac sie plik .htusers.php
    Wyedytuj ten plik aby nadac mu pewne prawa. Utworz dla uzytkownikow odpowiednie prawa i wpisz sciezki gdzie maja sie laczyc:
    Kod (Text):
    1. <?php
    2.     /** ensure this file is being included by a parent file */
    3.    defined( "_VALID_MOS" ) or die( "Direct Access to this location is not allowed." );
    4.    $GLOBALS["users"]=array(
    5.    array("admin","xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx","/","http://localhost",1,"",7,1),
    6.    array("user ","xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx","/share","http://localhost",1,"",2,1),
    7.    array("public","xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx","/share/public","http://localhost",1,"",1,1),); ?>
    8.  
    4) Wlacz Serwer Web i polacz sie na swojego QNAP'a http://adres_ip_qnapa/eXtplorer

    sprawdz to cos :)
    enjoy!
     
  5. TheJa
    Offline

    TheJa Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    27 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    35
    Local Time:
    07:22
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Prawdę powiedziawszy nieco lepsze od web file managera, ale .. ;)
    - wystarczy rozpakować, odpalić, a konfiguracje robi się przez okienka (dodawanie, odejmowanie użytkowników, przypisywanie praw, tworzenie katalogów domowych, itp.),
    - "[...] w katalogu eXtplorer/config/ bedzie znajdowac sie plik .htusers.php [...]" - u mnie tego pliku nie było,
    - transfer nie przekracza 1 Mbps (lokalnie qnap podpięty w sieci gigabitowej :-()
    - chmod nie działa (nieaktywny),
    - ale spoko graficznie można się dostać do root'a (systemu),
    - mimo praw admina edytować plików konfiguracyjnych nie idzie,
    - plików wykonywalnych ściągać nie idzie,
    to tyle po kilku minutach zabawy.
    Zasługujące na uznanie jest to, że skrypt napisany również po naszemu, ładna graficzka, czytelna (chodź nie działające ikonki denerwują),
     
  6. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 016
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    07:22
    Oceny:
    +1 337 / 30 / -5
    Followers:
    22
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    niezla opinia wow ... az sam zerkne i zbadam temat <cwaniak>
     
  7. Przemek
    Offline

    Przemek Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    8 Czerwiec 2008
    Wiadomości:
    74
    Miejscowość:
    Świdnica
    Local Time:
    07:22
    Oceny:
    +4 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Podoba mi sie !!! puki co odpalilem eXtplorera i wrazenie bardzo pozytywne !! transwer po lakalu do 1MB/s byc moze przedmowca pomylil sie z tym 1Mb/s
    j. polski, zakladanie katalogow, przelaczanie do ftp, mozliwosc rozpakowania archiwum itp.... i to wszystko ladnie z GUI

    Przemek
     
  8. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 016
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    07:22
    Oceny:
    +1 337 / 30 / -5
    Followers:
    22
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    ja wlasnie zainstalowalem ostatnia wersje i za cholere nie chce sie logowac :-(
    login i haslo niepoprawne...

    [EDIT]
    Rozwiazalem problem... configa zlego wrzucilem :)
     
  9. Przemek
    Offline

    Przemek Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    8 Czerwiec 2008
    Wiadomości:
    74
    Miejscowość:
    Świdnica
    Local Time:
    07:22
    Oceny:
    +4 / 0 / -0
    Followers:
    0
    u mnie po wrzuceniu rozpakowanych plikow w katalog pokazalo sie okno logowania dopiero po jakims czasie i nie konfigurujac kompletnie pliku .htusers.php wszedlem logujac sie jako admin admin


    Przemek
     

Poleć tę stronę