Pomoc Połączenie Ricoh mp c3300 z qnap (skany do folderu na komputerze w sieci)

Indor

Nowy użytkownik
Noobie
11 Luty 2021
2
0
1
30
QNAP
null
Ethernet
null
Witam. Próbuję połączyć Ricoh mp c3300 z qnap ,tak żeby skany trafiały do folderów na 2 komputerach w sieci ( zmapowane dyski sieciowe ) (2 użytkowników musi mieć dostęp do folderu ze skanami z tego urządzenia). Dodałem już urządzenie do sieci ( na ricoh w ustawieniach sieci nadałem automatyczne ip i komputery widzą urządzenie w drukarkach ). Na qnap dodałem folder/użytkownika ale jak to ze sobą połączyć ? Potrzebuję jakiś program/dodatek do qnap czy muszę zrobić to z poziomu ricoh a ?
Ricoh mp c3300 i komputery podłączone są ethernet.
System na pc to win10
Modelu qnap nie pamiętam ( jakiś podstawowy )

• ·
  • TVS-hx74
  • ·
  • 2.5 GbE
  • ·
  • Najnowszy możliwy (Hero 5.2.0.2823 aktualne na dzień 25.07.24.)
Witam,

nie wiem, na ile ta koncepcja się sprawdzi, ale może załóż na QNAP'ie nowy katalog pt. Skany, daj uprawnienia do niego dla tych 2 z 20 komputerów (czyli podepnij użytkownika) a potem zamapuj je na tychże komputerach jako kolejny dysk lokalny ?

Wówczas po zrobieniu skanu oba komputery będą je widziały, reszta nie.

Daj znać, czy to Ci pasuje ?

Pozdrawiam,

S.

• Lubię to
Reakcje: Silas Mariusz
To skaner i komputery w firmie. Wszystkie skany mają zapisywać się jako pdf na 2 komputerach z 20.
fantastycznie - ale dalej nie rozumiem co to ma wspólnego z QNAPem ? piszesz ze skan ma lecieć na dwa komputery , czy drukarka to wspiera ? raczej nie

normalnie firmy rozwiązują to przez wysłanie maila przez drukarkę do usera (książka adresowa w drukarce istnieje , trzeba tylko ją wypełnić - czytanie instrukcji %%%%), wrzucanie plików przez drukarkę do udziału sieciowego jest obecnie średnio bezpieczne (anonimowy user może zapisywać w folderze) publicznym.

A nie lepiej utworzyc jeden udzial sieciowy na QNAP na ktory poleca skany.
I ten udzial sieciowy zamapowac u 2 użytkowników?
Takie rozwiązanie czasami nie jest zgodne z przyjętą polityką ochrony danych osobowych (np druga osoba może nie mieć uprawnień do przeglądania dokumentów tej pierwszej osoby) ale da się to łatwo obejść - dwa udziały z oddzielnymi uprawnieniami.
Inne rozwiązanie do wewnętrzny serwer FTP i konfiguracja skanowania na serwer FTP a użytkownicy mają dostęp po SMB.
Pamiętajcie też że większość drukarek krzywo patrzy na SMB2 i wyżej (często nawet nie chce się łączyć z takimi serwerami i ogarnia tylko SMB1).

Inne rozwiązanie do wewnętrzny serwer FTP i konfiguracja skanowania na serwer FTP a użytkownicy mają dostęp po SMB.
To bezpieczne wyjście !

Pamiętajcie też że większość drukarek krzywo patrzy na SMB2 i wyżej (często nawet nie chce się łączyć z takimi serwerami i ogarnia tylko SMB1).
To baardzo powoli się zmienia - ale niestety kupujemy tanie drukarki a nie sensowne. Taka polska mentalność.

• Lubię to
Reakcje: jerry1333

Użytkownicy znaleźli tą stronę używając tych słów:

1. folder na skany
  2. ricoh
  3. drukarka
  4. smb1