Pomoc Po aktualizacji firmware DLNA nie przesyła filmów.

Dyskusja w 'Przesyłanie mediów (DLNA, iTunes, ...)' rozpoczęta przez użytkownika kadwa2, 7 Grudzień 2013.

Ładowanie...
  1. pigers
    Online

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    7 043
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    18:43
    Oceny:
    +1 113 / 30 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    A ile masz wolnego miejsca na dyskach w QNAPie ?
    apuu.sh_6OAFe.

    Ja przy 5% wolnego miejsca zaczynam kasować
    Jak stwierdzam że mi mało to otwieram portfel i wymieniam dyski na większe.
     
  2. kadwa2
    Offline

    kadwa2 Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    29 Październik 2013
    Wiadomości:
    34
    Local Time:
    18:43
    Oceny:
    +5 / 2 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-219P
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-219P 100 Mbps
    Można powiedzieć że nie zacząłem ładować: Public zajmuje 6%, reszta to wolne miejsce 1656,02 GB

    O co tu chodzi, kapryśny jest ten QNAP.

    Boje się że DOWNAPGRATE spowoduje tylko tyle że QNAP eksploduje.
     
    Last edited: 8 Luty 2014
  3. virtualfan
    Offline

    virtualfan Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    19 Styczeń 2013
    Wiadomości:
    45
    Local Time:
    18:43
    Oceny:
    +19 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x19P II
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-x19P II 100 Mbps
    Witam, mój TV SONY w ogóle nie chciał współpracować z Twonky. Miałem dokładnie takie same objawy, jak opisujesz. Po przegrzebaniu forum EN, wgrałem u siebie SERVIIO 1.1 (ostatnio updatowałem do 1.4) i od tego momentu zapomniałem o kłopotach. Zdarzają się filmy, których TV nie chce odtwarzać, ale to pojedyncze przypadki.
    Bez problemu działał także serwer wbudowany od wersji (bodajże) 4.0, ale jak miałem uruchomione oba serwery, to czasami działy się cuda, więc pozostałem przy SERVIIO.
     
    • Lubię to! Lubię to! x 1
  4. kadwa2
    Offline

    kadwa2 Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    29 Październik 2013
    Wiadomości:
    34
    Local Time:
    18:43
    Oceny:
    +5 / 2 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-219P
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-219P 100 Mbps
    Powiem tak, zrobiłem DOWNGRADE do wersji 3.2.7 (TM 5.1.4-RC2) i wróciło wszystko do normy. Oglądam filmy na TV i mogę po otoczeniu sieciowym przegrywać pliki (czarodziejskim sposobem pojawiło się miejsce na serwerze). Boję się sprawdzać wymienione dyski, aby nie okazało się że działają poprawnie w starym firmware. Bo to bardzo rzadki przypadek aby oba dyski padły w jednym czasie.

    Wnioskuję więc że są to problemy z wadliwym oprogramowaniem. Może się orientujecie w której wersji firmware i TM zepsuto prawidłową funkcjonalność ?

    Nie omieszkam przetestować SERVIIO, o ile będę wgrywał nowszy firmware do QNAPa.
     
    Last edited: 9 Luty 2014
    • Piwo Piwo x 1
  5. Ms_ki
    Offline

    Ms_ki System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    13 Luty 2013
    Wiadomości:
    105
    Miejscowość:
    Pleszew
    Local Time:
    18:43
    Oceny:
    +5 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-x53 100 Mbps
    Ja po aktualizacji odbudował em bazę multimediów i restartu sprzętu i ruszyło ale teraz polowy plików nie odtwarza tylko mówi ze format nie obsługiwany wie ktoś o co chodzi ? Wersja qts 4,1
     
  6. Robb
    Offline

    Robb Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    12 Luty 2012
    Wiadomości:
    2
    Local Time:
    18:43
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Po aktualizacji tez miałem podobne problemy jaki inni.

    Pomogły 2 rzeczy:

    1) Poprawianie ścieżki ffmpeg:
    QNAP NAS Community Forum • Login
    W pliku /share/MD0_DATA/.qpkg/TwonkyMedia/cgi-bin/ffmpeg.location
    trzeba zastąpić na: /mnt/ext/opt/medialibrary/bin

    2) Poprawianie generowania ikonek
    QNAP NAS Community Forum • Login

    Plik:
    Poprawiłem zawartość na:
    Kod (Text):
    1. # generate video thumbs
    2. #(c) 2010 by PacketVideo
    3. exec: ffmpeg -ss $videothumbtime -i $infile -vcodec mjpeg -r 1 -vframes 1 -an -f rawvideo -y  -vf "scale=iw:ih*sar, pad=max(iw\,ih*sar):ow:(ow-iw)/2:(oh-ih)/2" -s $targetgeometry $outfile
    4. # capabilities
    5. from=video/*
    6. to=image/jpeg
    7. videothumb
    8. synchronous
    9.  
    I w przeglądarce otworzyłem stronę:
    Kod (Text):
    1. http://my_nas_ip:9000/rpc/rebuild
    Potem mi wszystko działa.
     
    • Lubię to! Lubię to! x 1
    • Wygrany! Wygrany! x 1
  7. kadwa2
    Offline

    kadwa2 Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    29 Październik 2013
    Wiadomości:
    34
    Local Time:
    18:43
    Oceny:
    +5 / 2 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-219P
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-219P 100 Mbps
    Witam ponownie !!

    Niestety problem jest dalej.
    Wymieniłem dyski. Jakiś czas temu zainstalowałem jeden z nowszych systemów do mojego QNAPa ale filmy nie uruchamiały się. Zainstalowałem starszą wersje TS-219_3.2.7_Build 0526T i chodziło aż miło. Niestety jest to trochę starszy fimware. Ostatnio pojawiła się nowsza wersja i znowu to samo. Jestem bezradny w tej sytuacji. Co robię nie tak, albo co zepsuli że przestało to działać?

    Proszę o pomoc.
    Maciej
     
  8. kaktus
    Offline

    kaktus μC Circuitmaker Q's Editor

    Dołączył:
    14 Luty 2011
    Wiadomości:
    933
    Miejscowość:
    opolskie
    Local Time:
    18:43
    Oceny:
    +225 / 9 / -3
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-219P+
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-219P+ 1 GbE
    Witaj w klubie :p
    Najlepszy to 3.8.3 :>
     
  9. Paweł Tołoczko
    Offline

    Paweł Tołoczko Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    8 Listopad 2013
    Wiadomości:
    887
    Miejscowość:
    Cork
    Local Time:
    17:43
    Oceny:
    +264 / 4 / -2
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x70
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x70 1 GbE
    Moze, napisz do supportu Qnap: QNAP Helpdesk -
    I opisz problem, ze w tej wersji FirmWare dziala wszystko, a w tej i kolejnych jest kicha.
     
  10. swierszcz33
    Offline

    swierszcz33 Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    13 Czerwiec 2012
    Wiadomości:
    52
    Miejscowość:
    warszawa
    Local Time:
    18:43
    Oceny:
    +10 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-219P
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-219P 100 Mbps
    Witam;
    Mi na najnowszym wszystko śmiga aż miło,mam 212P nawet pliki które mają po 35-40GB na VIERA DT50 i w kuchni na Samsung LED22 bez zająknięcia.:D
    --- Połączono posty, 23 Styczeń 2015, Data oryginalnego postu: 23 Styczeń 2015 ---
    kadwa2@
    Czytając o twoich problemach, to prawdopodobnie nie będę aktualizował swojego qunapa do nowszej wersji oprogramowania.
     
  11. kadwa2
    Offline

    kadwa2 Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    29 Październik 2013
    Wiadomości:
    34
    Local Time:
    18:43
    Oceny:
    +5 / 2 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-219P
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-219P 100 Mbps
    Napisałbyś chociaż o wersji firmware jaką posiadasz. Taki post to tylko zaśmieca wątek.
    --- Połączono posty, 27 Styczeń 2015, Data oryginalnego postu: 27 Styczeń 2015 ---
    Może i bym się zabrał do tego, ale niestety nie jestem englishki :-(
    --- Połączono posty, 27 Styczeń 2015 ---
    Chyba skończy się na tym że wyląduję na starej wersji systemu. Jak przetestuję ten numerek to dam znać, bo wydaje mi się że musiałem niestety instalować starszą wersję aby mi chodziło tak jak dawniej. Nie bez wad, ale przynajmniej filmy i zdjęcia można było oglądać :)

    Nie do końca to ogarniam, a wydaje się że to może być rozwiązanie. Czy mogę liczyć na jakieś dokładniejsze (lamerskie) wskazówki?
     
    • Piwo Piwo x 1
  12. swierszcz33
    Offline

    swierszcz33 Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    13 Czerwiec 2012
    Wiadomości:
    52
    Miejscowość:
    warszawa
    Local Time:
    18:43
    Oceny:
    +10 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-219P
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-219P 100 Mbps
    Przecież napisałem że na najnowszym 4.1.2
     
  13. kadwa2
    Offline

    kadwa2 Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    29 Październik 2013
    Wiadomości:
    34
    Local Time:
    18:43
    Oceny:
    +5 / 2 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-219P
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-219P 100 Mbps
    swierszcz33@

    Na "najnowszym" (słowo użyte pierwszy raz) inaczej zinterpretowałem jak dodałeś, że nie będziesz aktualizował qnapa do najnowszej wersji oprogramowania.
     
  14. kaktus
    Offline

    kaktus μC Circuitmaker Q's Editor

    Dołączył:
    14 Luty 2011
    Wiadomości:
    933
    Miejscowość:
    opolskie
    Local Time:
    18:43
    Oceny:
    +225 / 9 / -3
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-219P+
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-219P+ 1 GbE
    Nie chce się przekomarzać ale kolega kadwa2 ma rację wpisany numer jest numerem i nim pozostanie.
    A jak zaglądnę w ten post za pół roku ... to co do kosza, bo bez wartościowy? czy również będzie dotyczył najnowszego FW?
     
  15. Paweł Tołoczko
    Offline

    Paweł Tołoczko Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    8 Listopad 2013
    Wiadomości:
    887
    Miejscowość:
    Cork
    Local Time:
    17:43
    Oceny:
    +264 / 4 / -2
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x70
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x70 1 GbE
    Ja czesto uzywam google translator - napisz po polsku - najlepiej krotkie zdania, bo takie dobrze sa tlumaczone i skopiuj wklej :) i po sprawie :D.
    Jesli dobry jestes w niemieckim, to niemiecki na angielski duuuzo lepiej tlumaczy.
     
  16. kadwa2
    Offline

    kadwa2 Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    29 Październik 2013
    Wiadomości:
    34
    Local Time:
    18:43
    Oceny:
    +5 / 2 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-219P
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-219P 100 Mbps
    Walczę jeszcze z firmware 4.1.2, Zainstalowałem: TwonkyMedia Version: 7.2.8 (jako AppCenter i wyłączając w panelu sterowania serwer mediów i DLNA). Wszystko chodzi prawie jak bym chciał aby chodziło, tylko że pojawia się czarny ekran, bez dźwięku zamiast odtwarzać film :-(
    --- Połączono posty, 9 Luty 2015, Data oryginalnego postu: 27 Styczeń 2015 ---
    Nie wiem co mam zrobić :-(
    Telnetem się połączyłem wkleiłem:
    ffmpeg -ss $videothumbtime -i $infile -vcodec mjpeg -r 1 -vframes 1 -an -f rawvideo -y -vf "scale=iw:ih*sar, pad=max(iw\,ih*sar):ow:-(ow-iw)/2:-(oh-ih)/2" -s $targetgeometry $outfile

    i wywalił mi:
    Invalid duration specification for ss: -i

    Na pewno robię coś źle, ale ja już wyrosłem z tego :-( Proszę o pomoc, bo to chyba rozwiążę mój problem z DLNA.
    --- Połączono posty, 11 Luty 2015 ---
    Próbuję to ugryźć, tłumacze porady na angielskim forum, dokształcam się z linuksa. Dupa, nie zrobię tego sam.
    Czy na prawdę trzeba być adminem aby korzystać z QNAPa. Ja to potrzebuję jako magazyn danych i DLNA. Jestem zwykłym użytkownikiem serwera plików.
    --- Połączono posty, 11 Luty 2015 ---
    jak mam wyedytować plik?
     
  17. pigers
    Online

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    7 043
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    18:43
    Oceny:
    +1 113 / 30 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    nano/vi/mcedit* ścieżka do pliku
    tylko jeden wybierz
     
  18. kadwa2
    Offline

    kadwa2 Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    29 Październik 2013
    Wiadomości:
    34
    Local Time:
    18:43
    Oceny:
    +5 / 2 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-219P
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-219P 100 Mbps
    Dzięki, ale nie mam takiego drzewa katalogów :-(
     
  19. pigers
    Online

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    7 043
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    18:43
    Oceny:
    +1 113 / 30 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    rozpisze jeszcze raz :D
    nano albovi albomcedit
     
  20. swierszcz33
    Offline

    swierszcz33 Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    13 Czerwiec 2012
    Wiadomości:
    52
    Miejscowość:
    warszawa
    Local Time:
    18:43
    Oceny:
    +10 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-219P
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-219P 100 Mbps
    A miałem już aktualizować Qunapa do tego softu ze Stycznia dobrze że tego nie zrobiłem, na grudniowym Qunap śmiga aż miło jak to mówią ,,lepsze jest wrogiem dobrego"