Rozwiązany Podmontowanie zasobów qnap do VM Xpeology jako natywnych

Dyskusja w 'Oh'Linux? Software hacking' rozpoczęta przez użytkownika Siona, 3 Czerwiec 2016.

Ładowanie...
Tagi:
  1. Siona
    Offline

    Siona Bufor Q Specialist

    Dołączył:
    3 Styczeń 2014
    Wiadomości:
    137
    Miejscowość:
    Kraina Podziemnej Pomarańczy
    Local Time:
    18:52
    Oceny:
    +9 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TVS-x71
    Synology:
    213j
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Jest sobie Qnap z RAID5, na którym stoi jako VM xpeology z bardzo małym systemem dyskowym (cirka 40-50GB). Chciałbym na sztywno podłączyć udziały z Qnapa po foldery w xpeology do wykorzystania w Photostation, audiostation i foldery użytkowników. Myślałem o użyciu NFS i wirtualnego switcha.
    Pomoże ktoś ?
     
  2. pigers
    Online

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    5 462
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    18:52
    Oceny:
    +1 007 / 28 / -12
    Followers:
    2
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    NFS ?
    mount -t nfs i jazda ;)
     
  3. Siona
    Offline

    Siona Bufor Q Specialist

    Dołączył:
    3 Styczeń 2014
    Wiadomości:
    137
    Miejscowość:
    Kraina Podziemnej Pomarańczy
    Local Time:
    18:52
    Oceny:
    +9 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TVS-x71
    Synology:
    213j
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    pod photostation chyba nie pójdzie
     
  4. mariuszsal
    Offline

    mariuszsal Moderator Q's Excellence

    Dołączył:
    15 Maj 2012
    Wiadomości:
    2 315
    Miejscowość:
    Lublin
    Local Time:
    18:52
    Oceny:
    +546 / 9 / -2
    Followers:
    2
    QNAP:
    TS-x53
    Ethernet:
    802.11a
    TS-x53 802.11a
    Pójdzie. Pigers dobrze prawi. Ale aby ci zaindeksowało foty musisz sobie na sztywno zamontować ten udział NFS

    Czyli

    mount -o bind /twoje/foty /volume1/Photo

    I jazda :)


    Wysłane za pomocą Tapatalk
     
  5. Siona
    Offline

    Siona Bufor Q Specialist

    Dołączył:
    3 Styczeń 2014
    Wiadomości:
    137
    Miejscowość:
    Kraina Podziemnej Pomarańczy
    Local Time:
    18:52
    Oceny:
    +9 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TVS-x71
    Synology:
    213j
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    o właśńie
    rozumiem, że wszystko inne mogę tak samo zrobić?
    chciałbym też wysyłać z xpeology do Amazon Cloud Drive backupy fotek z folderów domowych użytkowników.
    no i miło by było gdyby audiostation też indeksowało muzę.

    czy po podpięciu z linii poleceń trzeba powtarzać tą operację po każdym restarcie ? czy ewentualnie wpisać gdzieś w config?
     
  6. pigers
    Online

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    5 462
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    18:52
    Oceny:
    +1 007 / 28 / -12
    Followers:
    2
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    przeważnie do /etc/fstab ;)
     
  7. balagaan
    Offline

    balagaan Obłędny Rozmemłany Kołowrotek Q's Professional

    Dołączył:
    24 Luty 2014
    Wiadomości:
    402
    Miejscowość:
    Olsztyn
    Local Time:
    18:52
    Oceny:
    +89 / 5 / -0
    Followers:
    2
    QNAP:
    TVS-x71
    Synology:
    Xpenology on VM
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    a ja poproszę łopatologicznie mi wytłumaczyć:
    mam folder współdzielony w QTS - /photo
    i ma być zamontowany na stałe przy każdym rozruchu w xpenology.
    mam wpisać w xpenology w pliku - /etc/fstab
    mount -o bind /photo /volume1/Photo ??????
     
  8. pigers
    Online

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    5 462
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    18:52
    Oceny:
    +1 007 / 28 / -12
    Followers:
    2
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    niech Ci kolega @Siona@Siona opisze jak skończy ;)
    może jakis know-how ? :>
    --- Połączono posty, 3 Czerwiec 2016, Data oryginalnego postu: 3 Czerwiec 2016 ---
    upload_2016-6-3_21-6-14.
     
  9. mariuszsal
    Offline

    mariuszsal Moderator Q's Excellence

    Dołączył:
    15 Maj 2012
    Wiadomości:
    2 315
    Miejscowość:
    Lublin
    Local Time:
    18:52
    Oceny:
    +546 / 9 / -2
    Followers:
    2
    QNAP:
    TS-x53
    Ethernet:
    802.11a
    TS-x53 802.11a
    Podajcie panowie jeno polecenia mount bo żarty się nie skończą :p
     
  10. badziewiak
    Offline

    badziewiak Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    3 Marzec 2015
    Wiadomości:
    656
    Miejscowość:
    Gliwice
    Local Time:
    18:52
    Oceny:
    +142 / 9 / -1
    Followers:
    1
    QNAP:
    TVS-871
    Synology:
    nędza
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-871 1 GbE
    Ja tam jestem, jak to niektórzy określają, fizyczny z linuxa, ale w niektórych linuxach jest coś takiego, jak rc.local (przykładowo openwrt, ubuntu):
    How can I make "rc.local" run on startup?
    Tam się wpisuje polecenia montowania dysków, tylko nie jestem pewien jak mają się do tego prawa roota. W openwrt działało to, bo uruchamiało się jako root.
     
  11. pigers
    Online

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    5 462
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    18:52
    Oceny:
    +1 007 / 28 / -12
    Followers:
    2
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    dopisz do fstab i masz spokój ..
     
  12. balagaan
    Offline

    balagaan Obłędny Rozmemłany Kołowrotek Q's Professional

    Dołączył:
    24 Luty 2014
    Wiadomości:
    402
    Miejscowość:
    Olsztyn
    Local Time:
    18:52
    Oceny:
    +89 / 5 / -0
    Followers:
    2
    QNAP:
    TVS-x71
    Synology:
    Xpenology on VM
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Opis zamontowania udziału z qts w xpenology:
    (czyli jak zrobić, żeby pliki przechowywane na qnapie były widziane przez photostation z xpenology)

    Na przykładzie mojego qnapa o IP 192.168.1.111 – zmień na swój

    1. Utwórz folder współdzielony w QTS
    /photo

    2. Dodaj uprawienia NFS dla folderu /photo
    ^E48EBDB110E046A0B354C144B7FF2675B818153DB4D31F7DC4^pimgpsh_fullsize_distr.
    ^86D5A544D6DA073555393AEA8B3F79E31211FF82F5D25656E1^pimgpsh_fullsize_distr.
    ^C86C2246B5B2F95C9F6D001C3EA5EB8DF2775DD43E62070D92^pimgpsh_fullsize_distr.


    3. Zainstaluj photostation w xpenology ( jak jeszcze nie masz)

    4. Zaloguj się poprzez PuTTY do xpenology ( na konto root)

    5. Wpisz Komendę:
    Kod (Text):
    1. mkdir /volume1/dupa
    6. Wpisz komendę:
    Kod (Text):
    1. mount -t nfs 192.168.1.111:/photo /volume1/dupa
    7. Wpisz komendę:
    Kod (Text):
    1. mount -t nfs 192.168.1.111:/photo /volume1/dupa
    8. Wpisz komendę:
    Kod (Text):
    1. mount -o bind /volume1/dupa /volume1/photo
    9. Włącz indexowanie plików w photostation

    10. Wyślij prezent dla @mariuszsal@mariuszsal

    11. Jak to zrobić, żeby się montowało samo .....
     
  13. Siona
    Offline

    Siona Bufor Q Specialist

    Dołączył:
    3 Styczeń 2014
    Wiadomości:
    137
    Miejscowość:
    Kraina Podziemnej Pomarańczy
    Local Time:
    18:52
    Oceny:
    +9 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TVS-x71
    Synology:
    213j
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    A dlaczego nie od razu pod Photo?
    --- Połączono posty, 4 Czerwiec 2016, Data oryginalnego postu: 4 Czerwiec 2016 ---
    czy któraś z wersji protokołu NFS daje możliwość zabezpieczenia hasłem zasobu? i czy da się to zastosować dla qnapa ?
     
  14. pigers
    Online

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    5 462
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    18:52
    Oceny:
    +1 007 / 28 / -12
    Followers:
    2
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    od tego masz SMB/CIFS
     
  15. krissos
    Offline

    krissos Kierowca szefa Q's Excellence

    Dołączył:
    24 Grudzień 2012
    Wiadomości:
    535
    Miejscowość:
    Zagłębie
    Local Time:
    18:52
    Oceny:
    +56 / 2 / -0
    Followers:
    2
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Napisze ktoś jak to na stałe podpiąć foldery żeby były po restarcie??
     
  16. Siona
    Offline

    Siona Bufor Q Specialist

    Dołączył:
    3 Styczeń 2014
    Wiadomości:
    137
    Miejscowość:
    Kraina Podziemnej Pomarańczy
    Local Time:
    18:52
    Oceny:
    +9 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TVS-x71
    Synology:
    213j
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Ale sms jest zdecydowanie mniej wydajna od NFS
     
  17. pigers
    Online

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    5 462
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    18:52
    Oceny:
    +1 007 / 28 / -12
    Followers:
    2
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    bo Ci te 5% zbawi :D

    w NFSie nie ma ochrony hasłem z tego co mi wiadomo
     
  18. Siona
    Offline

    Siona Bufor Q Specialist

    Dołączył:
    3 Styczeń 2014
    Wiadomości:
    137
    Miejscowość:
    Kraina Podziemnej Pomarańczy
    Local Time:
    18:52
    Oceny:
    +9 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TVS-x71
    Synology:
    213j
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Sek w tym, że w katalogu, który chce podpiąć jest między 100 a 200 k plików.
     
  19. pigers
    Online

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    5 462
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    18:52
    Oceny:
    +1 007 / 28 / -12
    Followers:
    2
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    no i ?
     
  20. Siona
    Offline

    Siona Bufor Q Specialist

    Dołączył:
    3 Styczeń 2014
    Wiadomości:
    137
    Miejscowość:
    Kraina Podziemnej Pomarańczy
    Local Time:
    18:52
    Oceny:
    +9 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TVS-x71
    Synology:
    213j
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    i trzeba to będzie indeksować

    dobra - jak montować katalogi w SMB ?
     

Poleć tę stronę