Witam
Czekam na dostawę swojego podstawowego NAS'a TS-128A, typowo do użytku domowego. Potrzebuję dobrać sprzęt sieciowy względem planów mojej sieci stąd moje pytanie.
NAS przez około 3 miesiące będzie on pracował tymczasowo w wynajmowanym przeze mnie mieszkaniu, później zostanie podłączony do sieci, którą samemu tworzyłem w samodzielnie remontowanym mieszkaniu.
Na dole posta pytania do Was, poniżej trochę informacji o urządzeniach i sieci:
Informacyjnie, NAS ma służyć do następujących zadań:
- obsługa własnej chmury
- serwer wydruku dla drukarki bez WIFI i RJ45 (w jednym z pokoi, USB zrobione z FTP).
- zgrywanie zdjęć, wideo z 2 telefonów, 2 notebooków, w przyszłości tabletów
- korzystanie z plików, muzyki, wideo na wszystkich urządzeniach
- monitoring z 4 kamerami IP
- backup na podpięty dysk zewnętrzny 1TB USB 3.0 (migawki)
- okazjonalnie Download Station do torrentów.
- może własna prosta strona www (obecnie na google sites)
- może obsługa TV (ale nie ma HDMI, czyli pewnie jakiś Plex, Chromecast, DLNA)
- może obsługa jakiś bardzo prostych danych dla inteligentnego domu (a raczej zautomatyzowanego), np Domoticz - badanie temperatury zewn.
Odnośnie Internetu:
Sprawdzam warunki co mogę podpiąć, FTTH niestety nie ma, obecnie mogę wyciągnąć max 50Mb/s po VDSL (Netia więc ich router Netia Spot). Orange odpada (cena), LTE nie chcę.
Plan mieszkania w załączeniu. Piwnica ma wymiar salonu i znajduje się bezpośrednio pod nim. Przez piwnicę przechodzą wszystkie przewody elektryczne i teletechniczne wychodzące na zewnątrz.
Rozdzielnice (lub miejsca) multimedialne:
1. główna rozdzielnica dla mieszkania w przedpokoju za lustrem (metalowe pełne drzwi - mogę je przerobić ). Dochodzą tam:
- 13x FTP 5e (do wszystkich pomieszczeń, na jednym z nich jako USB drukarka)
- Kabel internetowy NETIA lub inny dostawca internetu
Sieć zrobiona przyszłościowo, pod różne urządzenia. Na ten moment chciałbym podłączyć głównie TV, amlituner, drukarkę, kocioł gazowy, komputer stacjonarny w piwnicy)
2. dodatkowa rozdzielnica w piwnicy (dla ogrodu, garażu i urządzeń dodatkowych). Z niej mogę wyprowadzić na zewnątrz przewody jakie chcę.
3. Szafka nad lodówką w kuchni (lepsza wentylacja, możliwość postawienia urządzeń także na meblach - będą zasłonięte listwą). Dochodzi tam:
- kabel HDMI z TV,
- 5x kabel antenowy + zasilający do kamer
- 9x FTP 5e (6x do wszystkich pomieszczeń, 1x z głównej rozdzielnicy, 2x z dodatkowej rozdzielnicy)
Planowane umieszczenie urządzeń:
- Netia Spot z wyłączonym WIFI w rozdzielnicy głównej
- Dodatkowe routery, switche w kuchni, w szafce nad lodówką.
- NAS w kuchni, w szafce nad lodówką.
Proszę więc Was o pomoc, co polecacie w normalnych pieniądzach (typu TP-Link, Asus, Netgear itp), aby mogło to po prostu działać.
Bez przerostu formy nad treścią, proste rozwiązania są najlepsze. Posiadam kilka urządzeń, chciałbym je wykorzystać. Remontuję jeszcze mieszkanie, dlatego będę kupował etapami.
Pytania do Was:
Jaki dysk do NAS, tymczasowo będzie główny z notebooka 500GB Hitachi HTS725050A7E630 + zewnętrzny 1TB USB3.0 Adata HV620.
Jaki dysk powinienem kupić docelowo? (NAS 1-zatokowy)
Routery, switche,
wykorzystać/zamienić Netia Spot? Prawdopodobnie nie ma 1Gb/s....
Czy umieszczać urządzenia w głównej rozdzielnicy multimedialnej (metalowe drzwi)?
Czy mogę w piwnicy i na ogrodzie zastosować zwykłe routery B/g/n które już posiadam? (TP-LINK TL-MR3220 v.1.2 oraz DLINGO GO-RT-N150)
Czy będę mógł wykorzystać aktywny HUB USB, który posiadam (Conrad 7xUSB3.0 nr kat. 548484)
Czy jest kupić teraz router z 8 wejściami, czy kiedyś dokupić switch? Czy ma to w ogóle sens?
sorki, że tak długo, nie chciałem niczego pominąć.
Model serwera: QNAP TS-128A
Czekam na dostawę swojego podstawowego NAS'a TS-128A, typowo do użytku domowego. Potrzebuję dobrać sprzęt sieciowy względem planów mojej sieci stąd moje pytanie.
NAS przez około 3 miesiące będzie on pracował tymczasowo w wynajmowanym przeze mnie mieszkaniu, później zostanie podłączony do sieci, którą samemu tworzyłem w samodzielnie remontowanym mieszkaniu.
Na dole posta pytania do Was, poniżej trochę informacji o urządzeniach i sieci:
Informacyjnie, NAS ma służyć do następujących zadań:
- obsługa własnej chmury
- serwer wydruku dla drukarki bez WIFI i RJ45 (w jednym z pokoi, USB zrobione z FTP).
- zgrywanie zdjęć, wideo z 2 telefonów, 2 notebooków, w przyszłości tabletów
- korzystanie z plików, muzyki, wideo na wszystkich urządzeniach
- monitoring z 4 kamerami IP
- backup na podpięty dysk zewnętrzny 1TB USB 3.0 (migawki)
- okazjonalnie Download Station do torrentów.
- może własna prosta strona www (obecnie na google sites)
- może obsługa TV (ale nie ma HDMI, czyli pewnie jakiś Plex, Chromecast, DLNA)
- może obsługa jakiś bardzo prostych danych dla inteligentnego domu (a raczej zautomatyzowanego), np Domoticz - badanie temperatury zewn.
Odnośnie Internetu:
Sprawdzam warunki co mogę podpiąć, FTTH niestety nie ma, obecnie mogę wyciągnąć max 50Mb/s po VDSL (Netia więc ich router Netia Spot). Orange odpada (cena), LTE nie chcę.
Plan mieszkania w załączeniu. Piwnica ma wymiar salonu i znajduje się bezpośrednio pod nim. Przez piwnicę przechodzą wszystkie przewody elektryczne i teletechniczne wychodzące na zewnątrz.
Rozdzielnice (lub miejsca) multimedialne:
1. główna rozdzielnica dla mieszkania w przedpokoju za lustrem (metalowe pełne drzwi - mogę je przerobić ). Dochodzą tam:
- 13x FTP 5e (do wszystkich pomieszczeń, na jednym z nich jako USB drukarka)
- Kabel internetowy NETIA lub inny dostawca internetu
Sieć zrobiona przyszłościowo, pod różne urządzenia. Na ten moment chciałbym podłączyć głównie TV, amlituner, drukarkę, kocioł gazowy, komputer stacjonarny w piwnicy)
2. dodatkowa rozdzielnica w piwnicy (dla ogrodu, garażu i urządzeń dodatkowych). Z niej mogę wyprowadzić na zewnątrz przewody jakie chcę.
3. Szafka nad lodówką w kuchni (lepsza wentylacja, możliwość postawienia urządzeń także na meblach - będą zasłonięte listwą). Dochodzi tam:
- kabel HDMI z TV,
- 5x kabel antenowy + zasilający do kamer
- 9x FTP 5e (6x do wszystkich pomieszczeń, 1x z głównej rozdzielnicy, 2x z dodatkowej rozdzielnicy)
Planowane umieszczenie urządzeń:
- Netia Spot z wyłączonym WIFI w rozdzielnicy głównej
- Dodatkowe routery, switche w kuchni, w szafce nad lodówką.
- NAS w kuchni, w szafce nad lodówką.
Proszę więc Was o pomoc, co polecacie w normalnych pieniądzach (typu TP-Link, Asus, Netgear itp), aby mogło to po prostu działać.
Bez przerostu formy nad treścią, proste rozwiązania są najlepsze. Posiadam kilka urządzeń, chciałbym je wykorzystać. Remontuję jeszcze mieszkanie, dlatego będę kupował etapami.
Pytania do Was:
Jaki dysk do NAS, tymczasowo będzie główny z notebooka 500GB Hitachi HTS725050A7E630 + zewnętrzny 1TB USB3.0 Adata HV620.
Jaki dysk powinienem kupić docelowo? (NAS 1-zatokowy)
Routery, switche,
wykorzystać/zamienić Netia Spot? Prawdopodobnie nie ma 1Gb/s....
Czy umieszczać urządzenia w głównej rozdzielnicy multimedialnej (metalowe drzwi)?
Czy mogę w piwnicy i na ogrodzie zastosować zwykłe routery B/g/n które już posiadam? (TP-LINK TL-MR3220 v.1.2 oraz DLINGO GO-RT-N150)
Czy będę mógł wykorzystać aktywny HUB USB, który posiadam (Conrad 7xUSB3.0 nr kat. 548484)
Czy jest kupić teraz router z 8 wejściami, czy kiedyś dokupić switch? Czy ma to w ogóle sens?
sorki, że tak długo, nie chciałem niczego pominąć.
Model serwera: QNAP TS-128A