[POMOCY] Nie mogę się dostać do własnego NAS-109PRO

Dyskusja w 'Podstawowe ustawienia systemowe' rozpoczęta przez użytkownika mizgal, 12 Październik 2008.

Ładowanie...
  1. mizgal
    Offline

    mizgal Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    12 Październik 2008
    Wiadomości:
    31
    Local Time:
    14:41
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-109/209 Pro
    Ethernet:
    802.11n
    TS-109/209 Pro 802.11n
    Witam

    ostatnio po powrociez Wakacji zobaczyłem że mój NAS ma w sieci zmienioną nazwe - zamiast tej nadaje była "uLinux" - po restarcie serwera i wgraniu nowego firmware'u (akurat ukazał się nowy) nie mam do niego dostępu - tzn same katalogi mogę mapować - dostęp do plików również - ale Qget np pokazuje mi że nie może się połączyć z powodu (error 404) złego typu serwera. Przez stronę administracyjną mogę zmienić tylko hasło - nie mogę się zaś dostać do żadnego panela - w tymi administracyjnego - przeglądarki pokazują że komunikacja na porcie 6000 została wycięta i nie mogą znaleść adresu /cgi-bin.

    wgrywanie różnych FIRMWARE oraz poporzednich wersji Qget lub Qfinder nic nie daje - dostęp do plików cały czas jest - w sieci Qfinder znajduje mój serwer - ale nic ponad to :-(

    co mam zrobić?

    pozdrawiam i z góry dzięki
    Mizgal
     
  2. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 033
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    14:41
    Oceny:
    +1 340 / 30 / -5
    Followers:
    22
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    mialem taka sytuacje... jedyna opcja to...

    zgraj wszystkie pliki - zrob backup
    i przystap do pelnej reinicjalizacji (pelny format) viewtopic.php?p=275#p275
     
  3. mizgal
    Offline

    mizgal Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    12 Październik 2008
    Wiadomości:
    31
    Local Time:
    14:41
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-109/209 Pro
    Ethernet:
    802.11n
    TS-109/209 Pro 802.11n
    No nie wierze - mam na serwerze jakies 500 GB stuffu...

    skąd mam mieć pewność że nie stanie tak się znowu?

    :-(

    to miał być pożądny sprzęt....

    no ale dzięki - spróbuję...
     
  4. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 033
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    14:41
    Oceny:
    +1 340 / 30 / -5
    Followers:
    22
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    modyfikowales cos w QNAP'ie? (PuTTY i konsola?)
     
  5. mizgal
    Offline

    mizgal Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    12 Październik 2008
    Wiadomości:
    31
    Local Time:
    14:41
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-109/209 Pro
    Ethernet:
    802.11n
    TS-109/209 Pro 802.11n
    nic nie modyfikowalem - dzialal sam z siebie - kiedys juz mi sie nazwa serwera zmienila po dluzszym okresie pracy bez restartu - z nazwy domyslnej na "uLinux" - ale restart pomogl - teraz nie pomaga zupelnie nic :-(

    przez noc zrzucilem wszystko na kompa i zaraz zobacze co sie da zrobic - ale szczerze mowiac jesli ma to sie zdarzac regularnie i bez powodu - to znaczy ze wybor urzadzenia byl nieprawidlowy - a od paru miesiecy (ok7) jak go mam nigdy nie bylo problemow i zawsze byl podpinany do roznych komputerow i za pomoca FINDERA sie pojawial.

    zupelnie nie rozumiem co mu sie stalo teraz i dlaczego UPDATE FW nie pomógł w żaden sposób - a przeglądarki pokazują że urządzenie nie pozwala na komunikację na porcie :6000 - zmiana ustawień nie pomogła - na ruterze również.

    i lipa :-(
     
  6. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 033
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    14:41
    Oceny:
    +1 340 / 30 / -5
    Followers:
    22
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    kazdy wgrywany firmware byl w wersji oficjalnej czy beta?
    bardzo zadko wystepuje taki efekt o ktorym ty mowisz... i moze swiadczyc o uszkodzonym flashu

    jednak czy wybor urzadzenia byl zly? ciezko powiedziec... wedlug mnie nie sa najgorsze - fakt moglybyc lepsze :]
     
  7. mizgal
    Offline

    mizgal Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    12 Październik 2008
    Wiadomości:
    31
    Local Time:
    14:41
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-109/209 Pro
    Ethernet:
    802.11n
    TS-109/209 Pro 802.11n
    flash w wersji finalnej byl wgrywany juz dosc dawno - problem wystapil raz czy dwa (ten ze zmiana nazwy) - ostatnio normalnie sciagal - i odmowil wspolpracy po restarcie...dostepy sa - pliki mozna sciagac i wrzucac - ale komunikacja z serwerem jest zadna - odpala sie tylko strona ADMINSTRACYJNA a potem juz nic.

    rozne wersje FM nic nie daly - a teraz wlasnie koncze inicjalizacje dysku zgodnie z instrukcja od Ciebie.

    zobaczymy co to da.
     
  8. mizgal
    Offline

    mizgal Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    12 Październik 2008
    Wiadomości:
    31
    Local Time:
    14:41
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-109/209 Pro
    Ethernet:
    802.11n
    TS-109/209 Pro 802.11n
    ok odpalil sie - choc nie moge przez FINDERA zmapowac folderow....ale ADMINISTRATION PAGE sie uruchomila z haslem ktore wprowadzilem w trakcie inicjalizacji.

    dzialam na 0904T - ten ktory podales jako nowszy (BETA) nie da sie sciagnac.

    co mam zrobic zeby sprawdzic przyczyne bledów ?

    M
     
  9. mizgal
    Offline

    mizgal Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    12 Październik 2008
    Wiadomości:
    31
    Local Time:
    14:41
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-109/209 Pro
    Ethernet:
    802.11n
    TS-109/209 Pro 802.11n
    no i dupa - nie moge nic ZMAPOWAC.

    moge bawic sie przydzialami w administracji i robic inne cuda - ale zawsze kiedy pyta o uzytkownika i mu go podaje to pisze ze albo user zly - albo pass - albo ustawienia sieci - ale do panelu mnie wpuszcza - czyli jestem krok dalej.

    co radzisz? zrestartowac go moze i zobaczyc co wtedy?
     
  10. mizgal
    Offline

    mizgal Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    12 Październik 2008
    Wiadomości:
    31
    Local Time:
    14:41
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-109/209 Pro
    Ethernet:
    802.11n
    TS-109/209 Pro 802.11n
    restart pomogl....

    magia jakas czy co....

    co moze powodowac takie problemy? w przeszlosci sciagal po 20 i wiecej plikow przez BT w kolejce (max 3 na raz) i nigdy nie narzekal....teraz nic nie sciagal....

    o co moze chodzic?
     
  11. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 033
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    14:41
    Oceny:
    +1 340 / 30 / -5
    Followers:
    22
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    jak nic nie sciaga to problem z DNS'ami
    dobrze skonfigurowales siec?

    a co do mapowania katalogow to pamietaj ze windows tez zapisuje sesje... wiec czesto rozwiazaniem jest restart Windows'a i zaraz po starcie mapowanie katalogow

    ponadto na forum jest watek o skrypcie do mapowania ktory znacznie ulatwia zycie
     
  12. mizgal
    Offline

    mizgal Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    12 Październik 2008
    Wiadomości:
    31
    Local Time:
    14:41
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-109/209 Pro
    Ethernet:
    802.11n
    TS-109/209 Pro 802.11n
    jak narazie zaskoczyl i dziala. zmapowalo sie wszystko po chwili bez problemow i restart systemu niczego nie zepsul.

    wrzucilem juz 500GB na serwer i dziala caly czas. wiec moze bedzie dobrze.

    martwi mnie jednak brak konkretnej diagnozy czemu tak sie stalo - chcialem traktowac serwer jako kopie bezpieczenstwa....ale jak musze zabezpieczac kopie bezpieczenstwa dalej to sie to mija z celem troche.

    w kazdym razie dzieki wielkie za szybka pomoc :):):) szkoda ze formatu dysku nie daje sie uniknac przy czyms takim....
     
  13. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 033
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    14:41
    Oceny:
    +1 340 / 30 / -5
    Followers:
    22
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    caly system QNAP'a w ts-109 jest zapisywany na dysku... wiec diagnozuj tez dysk...
    wlasciwie jaki to dysk?
     
  14. mizgal
    Offline

    mizgal Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    12 Październik 2008
    Wiadomości:
    31
    Local Time:
    14:41
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-109/209 Pro
    Ethernet:
    802.11n
    TS-109/209 Pro 802.11n
    Seagate ST 750 GB, 7200rpm

    hm...no ale dostep do dysku mialem caly czas - przez FTP - przez cala reszte....wszystko bylo super poza strona ADMINA i Qget....

    sprawdzalem SCANDISKiem - oraz AVASTEM 4.8 - wszystko wyszlo ok.

    co jeszcze moge zrobic?
     

Poleć tę stronę