Udzielamy pomocy Poszukiwane rozwiązanie - backup Win2016Server

Discussion in 'Archiwizacja i przywracanie' started by TIX, Jun 12, 2019 at 11:59 AM.

Loading...
  1. TIX
    Offline

    TIX Passing Basics Beginner

    Joined:
    Wednesday
    Messages:
    4
    Location:
    Olsztyn
    Local Time:
    2:40 PM
    Ratings:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Witam,

    Poszukuję rozwiązania do backupu serwera opartego o 2016 Server.
    Na serwerze pracuje baza Postgres (około 50 GB), folder plików PDF (około 20000) co daje 6 GB, inne ważne pliki okolo 5 GB.

    Łącznie do backupowania jest (przyjmując bezpieczny zapas) 100GB danych.

    Potrzebne mi jest rozwiązanie backupujace cały serwer i umożliwiające szybkie postawienie systemu na nogi.
    Oczywiście baza postgresowa backupuje się niezależnie 2 razy dziennie ale chce mieć dodatkowe zabezpieczenie.

    Myśle, że w przyszłości będą jeszcze backupowane inne komputery (maks 10 stacji z różnymi wersjami windows)

    Zastanawiam się nad TS-251+ ale nie wiem czy idę w dobrym kierunku.

    Bardzo proszę o podpowiedź co robić - z góry dziękuję :)
     
  2. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    8,181
    Location:
    Wrocław
    Local Time:
    2:40 PM
    Ratings:
    +1,228 / 32 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    powiedziałbym Veeam , ale on nie backupeje posgresql'a - trzeba to oskryptować
     
  3. TIX
    Offline

    TIX Passing Basics Beginner

    Joined:
    Wednesday
    Messages:
    4
    Location:
    Olsztyn
    Local Time:
    2:40 PM
    Ratings:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    czasochłonne/kosztowne ?
     
  4. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Joined:
    Apr 5, 2008
    Messages:
    7,087
    Location:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    2:40 PM
    Ratings:
    +1,567 / 31 / -6
    Followers:
    31
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Najlepiej zwirtualizowac i zrobic backupy z migawkami.
     
  5. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    8,181
    Location:
    Wrocław
    Local Time:
    2:40 PM
    Ratings:
    +1,228 / 32 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
  6. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Joined:
    Apr 5, 2008
    Messages:
    7,087
    Location:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    2:40 PM
    Ratings:
    +1,567 / 31 / -6
    Followers:
    31
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Mowie o rozwiazaniu przeniesc fizyczny komputer na wirtualke i robic snap działających maszyn wraz z zrzutem pamięci.
     
  7. TIX
    Offline

    TIX Passing Basics Beginner

    Joined:
    Wednesday
    Messages:
    4
    Location:
    Olsztyn
    Local Time:
    2:40 PM
    Ratings:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Karkołomne rozwiązanie - prawda ? a gdyby tak backupować oddzielnie system i do tego plik z pgdump-a ? (i tak się generuje kilka razy na dzień) ? w razie awarii konieczne by było tylko przywrócenie bazy. Ma to sens ?
     
    • Zgadzam się! Zgadzam się! x 1
  8. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Joined:
    Apr 5, 2008
    Messages:
    7,087
    Location:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    2:40 PM
    Ratings:
    +1,567 / 31 / -6
    Followers:
    31
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Ma. I to bardzo duzy sens. Ale wazne abys przeciwczyl sobie scenariusz odtworzeniowy, np. na innej maszynie. Wtedy Veaam ktory polecal Ci pigers jest swietnym darnowym rozwiazaniem do tego + manualne recovery z pgdump.
    Yeap. To bardzo dobre rozwiazanie.