Rozwiązany Prędkości serwera QNAP

Dyskusja w 'Udostępnianie plików, folderów i drukarek' rozpoczęta przez użytkownika xMichalx, 22 Czerwiec 2008.

Ładowanie...
  1. xMichalx
    Offline

    xMichalx Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    22 Czerwiec 2008
    Wiadomości:
    12
    Local Time:
    22:53
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Hej!
    Teoretycznie predkosc QNAPa to 1Gb transferu. Jadnak nie potrafie sie zblizyc do takich predkosci. Cala siec oparta jest na 1Gb (komputery,swith'e,kable,QNAP:),ustawienia,itp.). Jednak kopiowanie i operacje na plikach (duzych i malych) jest odpowiednia dla transferu 100Mb (max okolo 30Mb).To zdecydowanie za malo jak na ustawienia 1Gb. Co powinienem ustawic? Dlaczego jest taki maly transfer? Czy jest szansa na wiekszy?
    Michal
     
  2. Silas Mariusz
    Online

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 017
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    22:53
    Oceny:
    +1 338 / 30 / -5
    Followers:
    22
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Heh nie tak predko nie tak predko :)

    Podlacz sobie dwa komputery PC po gigabicie. Nie wyciagniesz 120mb/s :)
    Mnie maks. udalo sie wyciagnac na dyskach Seagate Barracuda ES.2 w RAID 0 ok. 102mb/s na kartach sieciowych Intel'a.
    Na dyskach Seagate SV35 ok. 80mb/s. Wszystko byloby wspaniale gdyby ten transfer mi sie utrzymywal.

    Tak naprawde byl on sinusoidalny czyli te podane wartosci byly tylko u szczytu, potrafil spadac nawet do 40mb/s - nie wiem czy bylo to spowodowane dyskami twardymi czy czyms innym. Wazne ze wszystko to odbywalo sie na switchu D-Link'a. Zmienilem switch na Linksys'a i niby mialem poprawie na dolnej granicy transfer poprawe do ok. 50-55mb/s

    Zjawisko dzialania sieci nawet po kablu jest strasznie trudne do opisania i zdiagnozowania. Mysle ze w te wakacje swoja siec osiedlowa zmodernizuje do swiatlowodow i wtedy opisze roznice :) Dodam tylko ze moja siec osiedlowa laczy zaledwie 3 osoby po kablu oddalone od siebie po ok. 40 metrów :] Ale generlanie lubie sie bawic sieciami a z swiatlowodem jeszcze stycznosci nie mialem. Tym bardziej w zastosowaniach domowych.

    Wracajac do temu... Nie da sie poprawic transferow QNAP'a. Sam z tym dlugo walczylem. Powylaczaj wszystkie uslugi z ktorych nie korzystasz.
    http://www.smallnetbuilder.com/componen ... /chart,12/
    Sam zobacz wyniki. Tutaj podobno QNAP TS-409 ma tylko 12mb/s transfer uploadu. Z tego co ja pamietam udalo mi sie na nim osiagnac wiekszy.

    Jednak dodatkowo wiem ze kolejny nowy QNAP na 5 dyskow ma miec transfer uploadu ok. 40mb/s i odczytu ok. 45mb/s
    Patrzac na powyzesze testy z smallnetbuilder bedzie leaderem.

    Przy testach warto tez wylaczyc antywirusa jesli jest (w szczegolnosci auto-protect nortonow i etc) i upewnic sie ze dyski nie sa obciazone.
     
  3. xMichalx
    Offline

    xMichalx Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    22 Czerwiec 2008
    Wiadomości:
    12
    Local Time:
    22:53
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    :)))
    nie jest ze mna tak zle....troszeczke o transferach wiem. Najwolniejszym elementem jest tu...dysk! i tego transferu na zwyklym PCcie nie przeskoczymy. Glowne spowolnienia do uzyskania okolo 1/3 transferu (dlaczego 1/3 to inny temat) powoduje transfer dysku, program antywirusowy, uslugi inne no i oczywiscie cala infrastruktura sieci.
    Wracajac do tematu. Dla sieci 1Gb teoretyczny transfer powinien wynosic okolo 300Mb, z uwagi na wylaczenie uslug nasluchujacych (np.antywirus) dysk nam to spowolni do okolo 100Mb (oczywiscie zaleznie od rodzajow dyskow, sposobu ich podlaczenia i zapisu danych). Czyli transfer ktory powinien byc osiagany to powinien byc okolo 50...70MB! Gdzie to jest? Po co chwalic sie i reklamowac podlaczenie GIGOWE jesli nawet nie mozemy sie do tego przyblizyc....
    Transfer rzedu 20...30Mb to jest transfer dla sieci 100MB i wystarczyla by taka karta, taka reklama i QNAP tanszy o kilka$.
    A moze sie myle? Moze mozna jakos wysinac transfer w okolice 1Gb sieci?

    Michal

    P.S.
    Cos wspomniano o nowym QNAPie 5 dyskowym? Gdzie?Kiedy?Za ile?Co potrafi?
     
  4. Silas Mariusz
    Online

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 017
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    22:53
    Oceny:
    +1 338 / 30 / -5
    Followers:
    22
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Bajt sklada sie z 8 bitow.
    Predkosci 1gbit(1000mbit) i 100mbit sa podawane w bitach.

    Wiec aby obliczyc ile to bedzie bajtów nalezy podzielic wartosc przez 8.

    1000mbit / 8 = 125mb/s
    100mbit / 8 = 12.5mb/s

    to jest jedna kwestia


    odpowiadajac na pytanie
    skoro urzadzenie mialoby sieciowke 100mbit nie przekroczyloby transferu 12.5mb/s. a ono przekracza...
    tak naprawde teraz polemizujesz na temat predkosci a wszystkie inne urzadzenia NAS nie przekroczyli jeszcze bariery 50mb/s :)
    natomiast przekroczenie wartosci 12.5mb/s oznacza GIGABIT

    jesli wylasz antywirus transfer dysku przyspiesza, a nie spowalnia

    TS-509 cena ok. 4500zl
    dostepny pewnie za miesiac do dwoch :]


    tak btw...
    postaw dwa pct'y na sieciowkach gigabitowych, podlacz je do switcha i zobaczysz czy transfery Cie zaskocza :)
    milo sie rozczarujesz lol
     
  5. xMichalx
    Offline

    xMichalx Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    22 Czerwiec 2008
    Wiadomości:
    12
    Local Time:
    22:53
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Dzieki za informacje o nowym QNAPie!!!!
    Cena jednak troszke wysoka....chyba ze to z dyskami :)
    Znam roznice pomiedzy 1B i 1b :))
    Mala uwaga jednostka [m] to metr a [M] to mega (x 1 000 000) czyli wszystko sie zgadza tylko trzeba "male" [m] zamienic na duze [M].

    Oczywiscie moge zrobic taki test - ale ja to zrobie tak....2 PC z ram dyskami np.16Gb, system bez zbednych uslug (proponuje skromnego Linuxa), kabel FTP kat.6, (moze byc swith lub kabel krosowy) i karty gigowe......zgadnij jaki bedzie transfer...duzo wiekszy niz myslisz :)))

    Faktycznie zaczynamy uczelniana teorie uprawiac....a ja chce powiedziec:
    - spodziewalem sie wiekszych transferow (sa blizsze 100Mb niz 1000Mb)
    - czy da rade jakos je osiagnac?

    Pozdrawiam!
    Michal
     
  6. Silas Mariusz
    Online

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 017
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    22:53
    Oceny:
    +1 338 / 30 / -5
    Followers:
    22
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    http://www.smallnetbuilder.com/componen ... 0/chart,13
    sprawdz sprawdz transfery ;)
    btw z doswiadczenia Ci powiem ze jesli chcesz przekorczyc bariere 90mb/s zapodaj bardzo szybkie dyski i Windows 2003/2008. Jesli zamierzasz robic testy na Linuxie to bedziesz musial duzo eksperymentowac z sterownikami do sieciowki.
     
  7. xMichalx
    Offline

    xMichalx Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    22 Czerwiec 2008
    Wiadomości:
    12
    Local Time:
    22:53
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Fakktycznie Linuk to specyficzny system ale mam kila dobrych konfiguracji i dlatego tak zaproponowalem. Windows jest bardziej uniwersalny ale trzeba uwazac bo byle proces,usluga moze "zabrac" caly transfer.

    Ja jednak uparcie zapytam....czy jest szansa na zwiekszenie transferu? Czy jakies ustawienia moga cos pomoc? Co warto ustawic/zmienic?

    Pozdrawiam!
    Michal

    P.S.
    Czy cos wiecej wiadomo na temat QNAP 509? Dlaczego ma tyle kosztowac?
     
  8. Silas Mariusz
    Online

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 017
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    22:53
    Oceny:
    +1 338 / 30 / -5
    Followers:
    22
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Niestety z przykroscia musze powiedziec ze nie da sie zwiekszyc transferu TS'a. Ty masz TS-409 ktory jest oparty o nowszego SoC'a... Marvell 5281 taktowany zegarem 500MHz dzialajacy na architekturze ARM.

    W NAS'ach Synology jest tez odpowiednik ktory rowniez korzysta z takiego procesora. Natomiast Synology ma NAS'a 5 dyskowego ktory obecnie jest najszybszy na rynku ze wzgledu na to iz ma SoC'a tej samej architektury ARM, jednak taktowanego zegarem 800MHz

    Czemu architektura ARM a nie x86 jak w normalnych PC'tach?
    Otoz architektura ARM jest o tyle fajna ze jest bardzo energooszczedna. Trzeba tez pamietac iz ARM jest powszechnie stosowany w urzadzeniach Pocket PC czy innych smartphonach, gps'ach.

    Teraz musze powiedziec jedno...
    Patrzac na porownania Synology a QNAP...
    NAS'y QNAP'a (TS-109, TS-209 i TS-409) z wylaczonymi wszystkimi uslugami sa kilka kilobajtow wolniejsze niz NAS'y Synology.
    Czemu Synology jest szybszy? Ma takiego samego SoC'a wiec powinien byc takiej samej predkosci.
    Otoz tak jak sam powiedziales o Windows'ie. Synology w rzeczywsitosci nie ma tak rozbudowej architektury linux'a jak QNAP. QNAP ma znacznie wiecej bibliotek i uruchomionych procesow.
    Jednak jesli juz wlaczomy stacje pobierania na QNAP'ie i stacje pobierania na Synology zauwazamy ze to QNAP jest szybszy. To samo sie tyczy innych uslug.
    A wiec w praktyce to z QNAP'a bedziemy bardziej zadowoleni.

    Czy TS-509 firmy QNAP jest odpowiednia na 5 dyskowy NAS firmy Synology?
    No coz... jesli bierzemy pod uwage 5 dyskowy NAS to owszem. Jesli inne atuty to Synology 5 dyskowy nalezy do muzeum :)
    TS-509 nie bedzie na architekturze ARM :]
    Nie mecz o ten produkt bo nie moge powiedziec za duzo :]

    Ale to bedzie cud maszynka... juz sie doczekac nie moge...
    Zapowiadany byl srebrny ale najwidoczniej zmienili zdanie w ostatnim momencie...
    ts509_black_1.

    Zobacz zalaczniki :>
     

Poleć tę stronę