[PROBLEM] Gdzie wrzucić skrypt do uruchomienia przy starcie

Dyskusja w 'Oh'Linux? Software hacking' rozpoczęta przez użytkownika pear, 19 Październik 2008.

Ładowanie...
  1. pear
    Offline

    pear Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    24 Wrzesień 2008
    Wiadomości:
    14
    Miejscowość:
    PL
    Local Time:
    04:50
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Jak w temacie. Do tej pory próbowałem we wszelkich lokalizacji {}/etc/init. Część z nich po restarcie tworzy pliki od zera, czyli mojego skryptu, który bym chciał uruchomić tam nie ma. Pozostałe się nie usuwają, ale też nie uruchamiają. A sprawa jest banalna - chcę żeby od razu po starcie QNAP-a był uruchomiony kissdx.

    Pozdrawiam
    Pear
     
  2. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 369
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    04:50
    Oceny:
    +1 421 / 30 / -6
    Followers:
    23
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
     
  3. pear
    Offline

    pear Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    24 Wrzesień 2008
    Wiadomości:
    14
    Miejscowość:
    PL
    Local Time:
    04:50
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Dzięki. A jeśli nie ma pliku autorun.sh, to wystarczy go utworzyć ?
     
  4. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 369
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    04:50
    Oceny:
    +1 421 / 30 / -6
    Followers:
    23
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    utworz go i ustaw chmod 755 :)
     
  5. pear
    Offline

    pear Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    24 Wrzesień 2008
    Wiadomości:
    14
    Miejscowość:
    PL
    Local Time:
    04:50
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Metoda poprawna, ale nieskuteczna - jak mawiał pewien nauczyciel matematyki.
    Dopisanie pliku autorun.sh (oczywiście dostał odpowiednie atrybuty) nie jest jednoznaczne z tym, że zostanie on wykonany. Krótko mówiąc - w moim QNAP 109 II Pro ten plik nie uruchamia się.

    Ostatecznie dopisałem linijkę uruchamiającą kissdx w sekcji "start" pliku /etc/init.d/Optware-ipkg.sh (a dokładnie /share/{HDA/MDA}_DATA/Optware/Optware-ipkg.sh).
    Może niezbyt elegancko, ale działa.
     
  6. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 369
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    04:50
    Oceny:
    +1 421 / 30 / -6
    Followers:
    23
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    nie wiem jak ty to zrobiles... ale uzywam autorun.sh na ts-409 i 509
    dziala bez problemu...
     
  7. pear
    Offline

    pear Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    24 Wrzesień 2008
    Wiadomości:
    14
    Miejscowość:
    PL
    Local Time:
    04:50
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Zgodnie z instrukcją oczywiście :)
     
  8. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 369
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    04:50
    Oceny:
    +1 421 / 30 / -6
    Followers:
    23
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    a masz ten autorun.sh ?
    mozesz wkleic mi jego zawartosc?
     
  9. pear
    Offline

    pear Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    24 Wrzesień 2008
    Wiadomości:
    14
    Miejscowość:
    PL
    Local Time:
    04:50
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    #!/bin/sh
    /opt/etc/init.d/kissdx.sh

    a kissdx.sh wygląda tak (oczywiście plik ma odpowiednie atrybuty do uruchamiania, gdyby ktoś pytał :) )

    #!/bin/sh
    OPTWARE_TARGET=cs05q3armel

    if [ -n "`pidof kissdx`" ]; then
    killall kissdx 2>/dev/null
    fi

    /opt/bin/kissdx -kd >/dev/null 2>&1
     
  10. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 369
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    04:50
    Oceny:
    +1 421 / 30 / -6
    Followers:
    23
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    oczywiscie ze nie bedzie dzialac :)
    bo Optware prawdopodobnie sie uruchamia po autorun.sh

    gdybys wczesniej dodal:
    /etc/init.d/Optware.sh start
    przed uruchomieniem skryptu do kiss'a to pewnie by dzialalo
     
  11. Paollllo
    Offline

    Paollllo Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    28 Sierpień 2008
    Wiadomości:
    14
    Miejscowość:
    Kraków
    Local Time:
    04:50
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    też niestety nie działa :-(
     
  12. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 369
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    04:50
    Oceny:
    +1 421 / 30 / -6
    Followers:
    23
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    moze w linii w ktorej uruchamniasz swoj skrypt dopisz
    Kod (Text):
    1. > /share/Public/log
    aby zapisac info co sie dzieje ze skryptem przy starcie..
     

Poleć tę stronę

  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
    Odrzuć powiadomienie.