[PROBLEM] Gdzie wrzucić skrypt do uruchomienia przy starcie

Dyskusja w 'Oh'Linux? Software hacking' rozpoczęta przez użytkownika pear, 19 Październik 2008.

Ładowanie...
  1. pear
    Offline

    pear Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    24 Wrzesień 2008
    Wiadomości:
    14
    Miejscowość:
    PL
    Local Time:
    14:33
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Jak w temacie. Do tej pory próbowałem we wszelkich lokalizacji {}/etc/init. Część z nich po restarcie tworzy pliki od zera, czyli mojego skryptu, który bym chciał uruchomić tam nie ma. Pozostałe się nie usuwają, ale też nie uruchamiają. A sprawa jest banalna - chcę żeby od razu po starcie QNAP-a był uruchomiony kissdx.

    Pozdrawiam
    Pear
     
  2. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 033
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    14:33
    Oceny:
    +1 340 / 30 / -5
    Followers:
    22
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
     
  3. pear
    Offline

    pear Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    24 Wrzesień 2008
    Wiadomości:
    14
    Miejscowość:
    PL
    Local Time:
    14:33
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Dzięki. A jeśli nie ma pliku autorun.sh, to wystarczy go utworzyć ?
     
  4. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 033
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    14:33
    Oceny:
    +1 340 / 30 / -5
    Followers:
    22
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    utworz go i ustaw chmod 755 :)
     
  5. pear
    Offline

    pear Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    24 Wrzesień 2008
    Wiadomości:
    14
    Miejscowość:
    PL
    Local Time:
    14:33
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Metoda poprawna, ale nieskuteczna - jak mawiał pewien nauczyciel matematyki.
    Dopisanie pliku autorun.sh (oczywiście dostał odpowiednie atrybuty) nie jest jednoznaczne z tym, że zostanie on wykonany. Krótko mówiąc - w moim QNAP 109 II Pro ten plik nie uruchamia się.

    Ostatecznie dopisałem linijkę uruchamiającą kissdx w sekcji "start" pliku /etc/init.d/Optware-ipkg.sh (a dokładnie /share/{HDA/MDA}_DATA/Optware/Optware-ipkg.sh).
    Może niezbyt elegancko, ale działa.
     
  6. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 033
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    14:33
    Oceny:
    +1 340 / 30 / -5
    Followers:
    22
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    nie wiem jak ty to zrobiles... ale uzywam autorun.sh na ts-409 i 509
    dziala bez problemu...
     
  7. pear
    Offline

    pear Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    24 Wrzesień 2008
    Wiadomości:
    14
    Miejscowość:
    PL
    Local Time:
    14:33
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Zgodnie z instrukcją oczywiście :)
     
  8. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 033
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    14:33
    Oceny:
    +1 340 / 30 / -5
    Followers:
    22
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    a masz ten autorun.sh ?
    mozesz wkleic mi jego zawartosc?
     
  9. pear
    Offline

    pear Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    24 Wrzesień 2008
    Wiadomości:
    14
    Miejscowość:
    PL
    Local Time:
    14:33
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    #!/bin/sh
    /opt/etc/init.d/kissdx.sh

    a kissdx.sh wygląda tak (oczywiście plik ma odpowiednie atrybuty do uruchamiania, gdyby ktoś pytał :) )

    #!/bin/sh
    OPTWARE_TARGET=cs05q3armel

    if [ -n "`pidof kissdx`" ]; then
    killall kissdx 2>/dev/null
    fi

    /opt/bin/kissdx -kd >/dev/null 2>&1
     
  10. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 033
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    14:33
    Oceny:
    +1 340 / 30 / -5
    Followers:
    22
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    oczywiscie ze nie bedzie dzialac :)
    bo Optware prawdopodobnie sie uruchamia po autorun.sh

    gdybys wczesniej dodal:
    /etc/init.d/Optware.sh start
    przed uruchomieniem skryptu do kiss'a to pewnie by dzialalo
     
  11. Paollllo
    Offline

    Paollllo Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    28 Sierpień 2008
    Wiadomości:
    14
    Miejscowość:
    Kraków
    Local Time:
    14:33
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    też niestety nie działa :-(
     
  12. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 033
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    14:33
    Oceny:
    +1 340 / 30 / -5
    Followers:
    22
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    moze w linii w ktorej uruchamniasz swoj skrypt dopisz
    Kod (Text):
    1. > /share/Public/log
    aby zapisac info co sie dzieje ze skryptem przy starcie..
     

Poleć tę stronę