Rozwiązany [PROBLEM] Instalacja Imagemagick - nie działa

Dyskusja w 'Oh'Linux? Software hacking' rozpoczęta przez użytkownika Viking, 28 Lipiec 2008.

Ładowanie...
  1. Viking
    Offline

    Viking Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    11 Lipiec 2008
    Wiadomości:
    39
    Miejscowość:
    Koszalin
    Local Time:
    22:46
    Oceny:
    +3 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53A
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53A 1 GbE
    Witam.
    Jako że mam model 209 PRO II moduł Optware-ipkg mam zainstalowany poprzez aktualizację systemu i włączony.

    Wykonałem kroki zgodnie z opisem z wątku [Optware/Ipkg] Zbiór paczek linuxowych! (Midnight Commander) ale od miejsca:
    Oczywiście zmieniłem nazwę instalowanej paczki na imagemagick zgodnie z nazwą na liście paczek. Instalacja paczki przebiegła pomyślnie do końca. Dokonałem restartu serwera i po sprawdzeniu w informacjach o PHP nie znalazłem informacji o działającym imagemagick'u. Oczywiście sprawdziłem to dodatkowo poprzez uruchomienie instalatora bloga. Tam też pojawiła się informacja o braku imagemagick. Czytałem więc opis raz jeszcze i dodatkowo próbowałem wykonać ten krok:
    Jednak w katalogu nie znalazłem pliku autorun.sh Miałem nadzieję, że w nim znajduje się informacja o uruchamianiu imagemagick. Niestety nie znalazłem niczego co mogłoby mnie naprowadzić na sposób uruchomienia imagemagick. Dodatkowo zainstalowałem jeszcze paczkę o nazwie openSSL, bo ona również jest potrzebna do instalacji i jej również nie widać po restarcie serwera.

    Co robię źle? Może nie do końca rozumiem sposób instalacji paczek, ale na mój rozum to paczki już zainstalowane są uruchamiane automatycznie. Pewnie się mylę, ale proszę o sprostowanie. Za wszelkie info będę wdzięczny.
     
  2. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 032
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    22:46
    Oceny:
    +1 339 / 30 / -5
    Followers:
    22
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    1) autorun.sh to plik ktory sie uruchamia po starcie QNAP'a...
    jesli go nie ma to poprostu nic nie jest uruchamiane z tego pliku
    jesli chcialbys cos uruchomic po starcie serwera, stworz taki plik...

    2) zainstalowanie imagemagick z poziomu Optware nic nie da
    Optware to w pewnym sensie niezalezny "system operacyjny" - inaczej... to zupelnie inne srodowisko niz uslugi na qnap'ie
    serwer qnap'owy i jego uslugi znajduja sie po stronie 1) czyli wszystkie pliki sa w /
    w przypadku Optware, jego srodowisko znajduje sie po stronie 2) czyli w /share/$("HDA"|"MD0")_DATA/Optware
    innym slowem wszystko co jest w tej sciezce nie jest uruchamiane przez uslugi ze strony pierwszej, czyli serwer Web QNAP'owy
    aby moc korzystac z imagemagick zainstalowanego z Optware, musialbys zainstalowac tez serwer WEB z Optware czyli np. apache

    wtedy tez musialbys wylaczyc serwer web qnap'owy i odpowiednio skonfigurowac serwer web po stronie Optware
    jego konfiguracja powinna sie znajdowac wtedy w opt/etc


    --- milej zabawy :D
     
  3. Viking
    Offline

    Viking Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    11 Lipiec 2008
    Wiadomości:
    39
    Miejscowość:
    Koszalin
    Local Time:
    22:46
    Oceny:
    +3 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53A
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53A 1 GbE
    No dobra.

    A czy jest jakiś opis dostępny jak to zrobić. Szczerze mówiąc poruszam się troszkę "na ślepo" i mam obawy czy nie namieszam za bardzo. Opis może być po angielsku. Tak poza tym, to czy w razie czego istnieje możliwość przywrócenia QNAP'a do wersji z przed mieszania?
     
  4. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 032
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    22:46
    Oceny:
    +1 339 / 30 / -5
    Followers:
    22
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Optware jest nieznaleznym srodowkiskiem jak powiedzialem
    wiec jesli cos bedzie nie tak odinstalowywujesz Optware i instalujesz jeszcze raz

    opis? raczej nie postkalem sie z dedykowanym dla qnap/Optware
    bedzie taki sam jak opis do instalacji imagemagik
     
  5. Viking
    Offline

    Viking Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    11 Lipiec 2008
    Wiadomości:
    39
    Miejscowość:
    Koszalin
    Local Time:
    22:46
    Oceny:
    +3 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53A
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53A 1 GbE
    Mnie raczej chodzi o sposób uruchomienia Apache2 po wyłaczeniu serwera www qnap'a?
     
  6. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 032
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    22:46
    Oceny:
    +1 339 / 30 / -5
    Followers:
    22
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    ja niestety pamietam jak sie "gryzlo" Apacha

    musisz czytac dokumentacje do Apache...
    wszystkie pliki instalowane bede w /opt
     
  7. kaktus
    Offline

    kaktus μC Circuitmaker Q's Editor

    Dołączył:
    14 Luty 2011
    Wiadomości:
    931
    Miejscowość:
    opolskie
    Local Time:
    22:46
    Oceny:
    +223 / 9 / -3
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-219P+
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-219P+ 1 GbE
    Odświeżam temat.
    Udało się uruchomić imagemagick?

    kaktus
     
  8. Viking
    Offline

    Viking Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    11 Lipiec 2008
    Wiadomości:
    39
    Miejscowość:
    Koszalin
    Local Time:
    22:46
    Oceny:
    +3 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53A
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53A 1 GbE
    Hejka.

    U mnie się udało. Procedura instalacji jest taka jak napisałem na początku tego wątku. Po instalacji trzeba jedynie wskazać ścieżkę do ImageMagick. Jeżeli zainstalowałeś skrypt który z tego programu korzysta to powinieneś podać jeszcze następującą ścieżkę /opt/bin/convert

    Informację czy działa Imagemagick można sprawdzić wywołując informację o konfiguracji PHP. Powinno to wyglądać mniej więcej tak jak w załączonym obrazku.

    Ja potrzebowałem ImageMagick do skryptu galerii 4images. Niezbędne to było do automatycznego generowania miniatur. Mam nadzięję, że informacja okazała się pomocna. Jak coś to pisz. Postaram się pomóc.

    Pozdrawiam,
     

    Załączone pliki:

    • imagemagic_php.jpg [jpg] - (Viking) [PROBLEM] Instalacja Imagemagick - nie działa [163,8854] - QNAP Polska - Oficjalne forum wsparcia technicznego QNAP Club
      imagemagic_php.jpg
      Rozmiar pliku:
      157,2 KB
      Wyświetleń:
      51
      MD5 Sum:
      54b2754b0da0be97aaa51d943056fe9d
  9. kaktus
    Offline

    kaktus μC Circuitmaker Q's Editor

    Dołączył:
    14 Luty 2011
    Wiadomości:
    931
    Miejscowość:
    opolskie
    Local Time:
    22:46
    Oceny:
    +223 / 9 / -3
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-219P+
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-219P+ 1 GbE
    Ja mam mniej jasną informację, co chce z tego dodatku korzystać,
    Imagick mam wymagany do instalacji oprogramowania, którego instalator testuje niezbędną konfigurację i zatrzymuje mi się na kroku sprawdzenia obecności w systemie imagick.
    Nie jestem biegły w te "klocki".

    Źródło webowej aplikacji tutaj

    Kod (Text):
    1. Testing for correct PHP settings...Error
    2.  
    3. You are missing the Imagick library for PHP. Please install and activate it.
    test konfiguracji php w postaci
    Kod (Text):
    1. echo "<? phpinfo() ?>"
    nie wykazał ani śladu imagemagick.

    Natomiast
    Kod (Text):
    1. ipkg list|grep imagemagick
    daje efekt
    Kod (Text):
    1. imagemagick - 6.6.9.1-1 - A set of image processing utilities.
    2.  
    przy próbie wykonania pecl imagick zostałem rozwalony doszczętnie, chyba już nastąpiło zmęczenie materiału. :|

    Kod (Text):
    1.  
    2. # pecl imagick
    3.  
    4. Warning: Invalid argument supplied for foreach() in Command.php on line 259
    5.  
    6. Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /share/HDA_DATA/.qpkg/Optware/share/pear/PEAR/Command.php on line 259
    7.  
    8. Warning: Invalid argument supplied for foreach() in Command.php on line 259
    9.  
    10. Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /share/HDA_DATA/.qpkg/Optware/share/pear/PEAR/Command.php on line 259
    11.  
    12. Warning: Invalid argument supplied for foreach() in Command.php on line 259
    13.  
    14. Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /share/HDA_DATA/.qpkg/Optware/share/pear/PEAR/Command.php on line 259
    15.  
    16. Warning: Invalid argument supplied for foreach() in Command.php on line 259
    17.  
    18. Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /share/HDA_DATA/.qpkg/Optware/share/pear/PEAR/Command.php on line 259
    19.  
    20. Warning: Invalid argument supplied for foreach() in Command.php on line 259
    21.  
    22. Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /share/HDA_DATA/.qpkg/Optware/share/pear/PEAR/Command.php on line 259
    23.  
    24. Warning: Invalid argument supplied for foreach() in Command.php on line 259
    25.  
    26. Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /share/HDA_DATA/.qpkg/Optware/share/pear/PEAR/Command.php on line 259
    27.  
    28. Warning: Invalid argument supplied for foreach() in Command.php on line 259
    29.  
    30. Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /share/HDA_DATA/.qpkg/Optware/share/pear/PEAR/Command.php on line 259
    31.  
    32. Warning: Invalid argument supplied for foreach() in Command.php on line 259
    33.  
    34. Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /share/HDA_DATA/.qpkg/Optware/share/pear/PEAR/Command.php on line 259
    35.  
    36. Warning: Invalid argument supplied for foreach() in Command.php on line 259
    37.  
    38. Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /share/HDA_DATA/.qpkg/Optware/share/pear/PEAR/Command.php on line 259
    39.  
    40. Warning: Invalid argument supplied for foreach() in Command.php on line 259
    41.  
    42. Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /share/HDA_DATA/.qpkg/Optware/share/pear/PEAR/Command.php on line 259
    43.  
    44. Warning: Invalid argument supplied for foreach() in Command.php on line 259
    45.  
    46. Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /share/HDA_DATA/.qpkg/Optware/share/pear/PEAR/Command.php on line 259
    47.  
    48. Notice: Undefined index:  honorsbaseinstall in Role.php on line 180
    49.  
    50. Notice: Undefined index:  honorsbaseinstall in Role.php on line 180
    51.  
    52. Notice: Undefined index:  honorsbaseinstall in Role.php on line 180
    53.  
    54. Notice: Undefined index:  honorsbaseinstall in Role.php on line 180
    55.  
    56. Notice: Undefined index:  honorsbaseinstall in Role.php on line 180
    57.  
    58. Notice: Undefined index:  honorsbaseinstall in Role.php on line 180
    59.  
    60. Notice: Undefined index:  honorsbaseinstall in Role.php on line 180
    61.  
    62. Notice: Undefined index:  honorsbaseinstall in Role.php on line 180
    63.  
    64. Notice: Undefined index:  honorsbaseinstall in Role.php on line 180
    65.  
    66. Notice: Undefined index:  installable in Role.php on line 145
    67.  
    68. Notice: Undefined index:  installable in Role.php on line 145
    69.  
    70. Notice: Undefined index:  installable in Role.php on line 145
    71.  
    72. Notice: Undefined index:  installable in Role.php on line 145
    73.  
    74. Notice: Undefined index:  installable in Role.php on line 145
    75.  
    76. Notice: Undefined index:  installable in Role.php on line 145
    77.  
    78. Notice: Undefined index:  installable in Role.php on line 145
    79.  
    80. Notice: Undefined index:  installable in Role.php on line 145
    81.  
    82. Notice: Undefined index:  installable in Role.php on line 145
    83.  
    84. Notice: Undefined index:  phpfile in Role.php on line 212
    85.  
    86. Notice: Undefined index:  phpfile in Role.php on line 212
    87.  
    88. Notice: Undefined index:  phpfile in Role.php on line 212
    89.  
    90. Notice: Undefined index:  phpfile in Role.php on line 212
    91.  
    92. Notice: Undefined index:  phpfile in Role.php on line 212
    93.  
    94. Notice: Undefined index:  phpfile in Role.php on line 212
    95.  
    96. Notice: Undefined index:  phpfile in Role.php on line 212
    97.  
    98. Notice: Undefined index:  phpfile in Role.php on line 212
    99.  
    100. Notice: Undefined index:  phpfile in Role.php on line 212
    101.  
    102. Notice: Undefined index:  config_vars in Role.php on line 49
    103.  
    104. Notice: Undefined index:  config_vars in Role.php on line 49
    105.  
    106. Notice: Undefined index:  config_vars in Role.php on line 49
    107.  
    108. Notice: Undefined index:  config_vars in Role.php on line 49
    109.  
    110. Notice: Undefined index:  config_vars in Role.php on line 49
    111.  
    112. Notice: Undefined index:  config_vars in Role.php on line 49
    113.  
    114. Notice: Undefined index:  config_vars in Role.php on line 49
    115.  
    116. Notice: Undefined index:  config_vars in Role.php on line 49
    117.  
    118. Notice: Undefined index:  config_vars in Role.php on line 49
    119.  
    120. Warning: Invalid argument supplied for foreach() in Command.php on line 259
    121.  
    122. Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /share/HDA_DATA/.qpkg/Optware/share/pear/PEAR/Command.php on line 259
    123.  
    124. Warning: Invalid argument supplied for foreach() in Command.php on line 259
    125.  
    126. Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /share/HDA_DATA/.qpkg/Optware/share/pear/PEAR/Command.php on line 259
    127.  
    128. Warning: Invalid argument supplied for foreach() in Command.php on line 259
    129.  
    130. Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /share/HDA_DATA/.qpkg/Optware/share/pear/PEAR/Command.php on line 259
    131.  
    132. Warning: Invalid argument supplied for foreach() in Command.php on line 259
    133.  
    134. Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /share/HDA_DATA/.qpkg/Optware/share/pear/PEAR/Command.php on line 259
    135.  
    136. Warning: Invalid argument supplied for foreach() in Command.php on line 259
    137.  
    138. Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /share/HDA_DATA/.qpkg/Optware/share/pear/PEAR/Command.php on line 259
    139.  
    140. Warning: Invalid argument supplied for foreach() in Command.php on line 259
    141.  
    142. Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /share/HDA_DATA/.qpkg/Optware/share/pear/PEAR/Command.php on line 259
    143.  
    144. Warning: Invalid argument supplied for foreach() in Command.php on line 259
    145.  
    146. Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /share/HDA_DATA/.qpkg/Optware/share/pear/PEAR/Command.php on line 259
    147.  
    148. Warning: Invalid argument supplied for foreach() in Command.php on line 259
    149.  
    150. Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /share/HDA_DATA/.qpkg/Optware/share/pear/PEAR/Command.php on line 259
    151.  
    152. Warning: Invalid argument supplied for foreach() in Command.php on line 259
    153.  
    154. Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /share/HDA_DATA/.qpkg/Optware/share/pear/PEAR/Command.php on line 259
    155.  
    156. Warning: Invalid argument supplied for foreach() in Command.php on line 259
    157.  
    158. Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /share/HDA_DATA/.qpkg/Optware/share/pear/PEAR/Command.php on line 259
    159.  
    160. Warning: Invalid argument supplied for foreach() in Command.php on line 259
    161.  
    162. Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /share/HDA_DATA/.qpkg/Optware/share/pear/PEAR/Command.php on line 259
    163. XML Extension not found
    164.  
    165.  
    poprzednie problemy udało się obejść, zniwelować.

    kaktus
     
  10. Viking
    Offline

    Viking Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    11 Lipiec 2008
    Wiadomości:
    39
    Miejscowość:
    Koszalin
    Local Time:
    22:46
    Oceny:
    +3 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53A
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53A 1 GbE
    Jak widzę, paczkę Imagemagick instalujesz jako rozszerzenie PHP. Ja natomiast zainstalowałem paczkę z pakietu Optware, który możesz ściągnąć z zakładki instalacji pakietów qpkg. Może spróbuj w ten sposób?
     
  11. kaktus
    Offline

    kaktus μC Circuitmaker Q's Editor

    Dołączył:
    14 Luty 2011
    Wiadomości:
    931
    Miejscowość:
    opolskie
    Local Time:
    22:46
    Oceny:
    +223 / 9 / -3
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-219P+
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-219P+ 1 GbE
    Odpowiedziałem w "moim" założonym poście o tutaj
    i raczej tam będę kontynuować żeby nie skakać.

    kaktus
     

Poleć tę stronę