Rozwiązany PROBLEM ( nie wykrywa dysku)

Dyskusja w 'Hydepark i związane z forum' rozpoczęta przez użytkownika daniel300, 6 Styczeń 2009.

Ładowanie...
  1. daniel300
    Offline

    daniel300 Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    1 Styczeń 2009
    Wiadomości:
    21
    Local Time:
    01:42
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Witam wszystkich.Własnie podłaczylem qnapa ts 109 II pro do sieci .Niestety juz na starcie nie wykrywa dysku .Dysk jest zamontowany poprawnie ( mam nadzieje )jest nowy i mam nadzieje ze sprawny.Czy ktoś mial podobny problem bede wdzieczny za pomoc ,jakąś instrukcje.Pozdrawiam
     
  2. Viking
    Offline

    Viking Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    11 Lipiec 2008
    Wiadomości:
    39
    Miejscowość:
    Koszalin
    Local Time:
    02:42
    Oceny:
    +3 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53A
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53A 1 GbE
    Hymmm. Z tego co napisałeś niewiele wynika. Może coś bliżej napisz? Co znaczy nie wykrywa dysku? Dysk kręci? Jak wejdziesz w administrację qnap'a to w "konfiguracja urządzenia/dysk SATA" widać jakiekolwiek dane o dysku?
     
  3. daniel300
    Offline

    daniel300 Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    1 Styczeń 2009
    Wiadomości:
    21
    Local Time:
    01:42
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Witam i dziekuje za odzew.Problem wyglada następująco:Zaraz przy pierwszej próbie (pierwszej od nowości)
    szybkiej konfiguracji za pomocą Qnap finder wyskakuje bład (serwer nie moze wykryć dysku zainstaluj najpierw dysk lub sprawdź kabel)nic nie moge wiecej zrobić.Po kilku próbach udało sie ( nie wiem jak)skofigurowalem serwer ale na drugi dzien wyłaczyl mi sie prąd i problem zaczął sie od nowa.Poprzednim razem otworzyłem Qnap finder jako administrator w viscie i zainstalowal sie.TERAZ znow nie dziala.Hasło administratora( przy szybkiej konfiguracji znów jest domyslne)wiec sie rozprogramował,dalej nie chce iść.Wyjmowałem dysk kilka razy,restartowałem qnapa powyłączałem wszytkie dostępne frewale Takze ten w routerze.Dysk (hitachi 1 t ) słychać ze pracuje wiec nie wiem co jest grane.Moze macie jakies rady.Z góry dzieki
     
  4. Viking
    Offline

    Viking Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    11 Lipiec 2008
    Wiadomości:
    39
    Miejscowość:
    Koszalin
    Local Time:
    02:42
    Oceny:
    +3 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53A
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53A 1 GbE
    Jeżeli nie masz żadnych istotnych danych, zrób totalny restart (ponownie wykonaj inicjalizację serwera i dysku).

    W tym celu wyłącz Qnapa, wyjmij dysk. Włącz ponownie serwer bez dysku. Odczekaj chwilę, aż qnap da znać dzwiękiem, że system się uruchomił. Po tym włóż dysk podczas pracy serwera. Wykonaj wszystkie czynności związane z inicjacją dysku i konfiguracją serwera. Jeśli to nie pomoże, to prawdopodobnie dysk ma jakiś problem.
     
    • Lubię to! Lubię to! x 1
  5. daniel300
    Offline

    daniel300 Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    1 Styczeń 2009
    Wiadomości:
    21
    Local Time:
    01:42
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Otworzyłem Qnapa wyjąłem dysk,włączyłem serwer bez dysku ale nie włożyłem dysku spowrotem w trakcie pracy gdyż bałem sie ze co uszkodze a two post przeczytałem dzisiaj(Teraz juz bede wiedział).Otworzyłem okno dialogowe qnap finder i zakładce konfiguracja ( na dole) zmieniłem nazwe serwera ( to była jedyna opcja dostepna z poziomu programu,oprócz szybkiej konfiguracji w ktorej nie wykrywało dysku)Wcześniej ta opcja była niedostępna dopiero po wyjeciu dysku , właczeniu i po ponownym załozeniu dysku mogłem zrobić coś więcej jak naprzykład zmienić jego nazwe.Wtedy serwer się zresetował i działa.VIKING WIELKIE DZIEKI <brawo> <brawo> <brawo>
     
  6. Viking
    Offline

    Viking Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    11 Lipiec 2008
    Wiadomości:
    39
    Miejscowość:
    Koszalin
    Local Time:
    02:42
    Oceny:
    +3 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53A
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53A 1 GbE
    Fajnie, że pomogło. :) Co do wkładania dysku podczas pracy QNAP'a, możesz robić to bez obaw ponieważ Qnap pracuje z tzw, HOTSWAP, czyli mozna dyski podłączać i odłączać podczas pracy serwera. Oczywiście nie polecam robić tgo podczas zapisu danych. Ale jak do tej pory nigdy nie przydażyło mi się nic złego. :)
     
    • Lubię to! Lubię to! x 1
  7. daniel300
    Offline

    daniel300 Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    1 Styczeń 2009
    Wiadomości:
    21
    Local Time:
    01:42
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Bede wiedział na przyszłość jeszcze raz wielki dzieki pozdrawiam <brawo>
     

Poleć tę stronę