Jak juz pisalem i innym poscie, mam problem z predkoscia TS-509 jako serwer plikowy (SMB). Osagam zaledwie 10 - 20 Mb/s.
Przy tym wszystkie uslugi oprócz serwera iTunes sa wylaczone. QNAPa podlaczalem tez bezposrednio do kompa (XP oraz Mac OS 10.5.5) zeby wykluczyc problem z siecia lokalna, ale niestety wyniki nadal sa bez zmian.
Oto moje otoczenie:
- QNAP TS-509 Firmware Version 2.0.3 Build 1016
- RAID 5 (Samsung SpinPoint F1 1000GB 32MB SATA II (HD103UJ)
- Siec 1 gigabitowa
- Kable Kat. 6
Oto odpowiedzi na pytania SiLASa:
a) Przy uploadzie osiagam ca. 10 Mb/s a przy downloadzie ca. 17 Mb/s.
b) Na XP wylaczyelm antywirusa (Avira), lecz róznica jest bardzo marginalna, pod Mac'iem nie uzywam antywirusa.
c) QNAPa, tak jak juz pisalem, podlaczalem tez bezposrednio do kompa, niestety osiagi te same.
d) Testowalem programem ATTO Disk Benchmark, najlepszy wynik to 37438 (write) i 32537 (read). Wyniki te sa jednak daleko odbiegle od wyników podczas kopiowania plików z lub na QNAPa (zobac punkt a).
Ma ktos jeszcze jakis pomysl, co z tym mozna zrobic?
Przy tym wszystkie uslugi oprócz serwera iTunes sa wylaczone. QNAPa podlaczalem tez bezposrednio do kompa (XP oraz Mac OS 10.5.5) zeby wykluczyc problem z siecia lokalna, ale niestety wyniki nadal sa bez zmian.
Oto moje otoczenie:
- QNAP TS-509 Firmware Version 2.0.3 Build 1016
- RAID 5 (Samsung SpinPoint F1 1000GB 32MB SATA II (HD103UJ)
- Siec 1 gigabitowa
- Kable Kat. 6
Oto odpowiedzi na pytania SiLASa:
a) Czy podane przez Ciebie predkosci dotycza uploadu czy downloadu?
b) czy probowales wylaczac antywirusa jesli takowy jest zainstalowany w Twoim systemie? - ja na swoim komputerze z 4 rdzeniowym jak mam antywirusa to osiagam max 30-40mb/s - jak go wylacze to 40-60mb/s - przy wylaczonych wszystkich uslugach na QNAP'ie.
c) Probowales sie bezposrednio laczyc z QNAP'em i testowac predkości?
d) Testuj predkosci tym programem: http://www.cdrinfo.pl/download/7287090315
a) Przy uploadzie osiagam ca. 10 Mb/s a przy downloadzie ca. 17 Mb/s.
b) Na XP wylaczyelm antywirusa (Avira), lecz róznica jest bardzo marginalna, pod Mac'iem nie uzywam antywirusa.
c) QNAPa, tak jak juz pisalem, podlaczalem tez bezposrednio do kompa, niestety osiagi te same.
d) Testowalem programem ATTO Disk Benchmark, najlepszy wynik to 37438 (write) i 32537 (read). Wyniki te sa jednak daleko odbiegle od wyników podczas kopiowania plików z lub na QNAPa (zobac punkt a).
Ma ktos jeszcze jakis pomysl, co z tym mozna zrobic?