[PROBLEM] Wydajność TS-509 jako serwera plikowego

Dyskusja w 'Udostępnianie plików, folderów i drukarek' rozpoczęta przez użytkownika waldziu, 25 Październik 2008.

Ładowanie...
  1. waldziu
    Offline

    waldziu Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    3 Sierpień 2008
    Wiadomości:
    5
    Local Time:
    22:44
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Jak juz pisalem i innym poscie, mam problem z predkoscia TS-509 jako serwer plikowy (SMB). Osagam zaledwie 10 - 20 Mb/s.
    Przy tym wszystkie uslugi oprócz serwera iTunes sa wylaczone. QNAPa podlaczalem tez bezposrednio do kompa (XP oraz Mac OS 10.5.5) zeby wykluczyc problem z siecia lokalna, ale niestety wyniki nadal sa bez zmian.
    Oto moje otoczenie:
    - QNAP TS-509 Firmware Version 2.0.3 Build 1016
    - RAID 5 (Samsung SpinPoint F1 1000GB 32MB SATA II (HD103UJ)
    - Siec 1 gigabitowa
    - Kable Kat. 6
    Oto odpowiedzi na pytania SiLASa:
    a) Przy uploadzie osiagam ca. 10 Mb/s a przy downloadzie ca. 17 Mb/s.
    b) Na XP wylaczyelm antywirusa (Avira), lecz róznica jest bardzo marginalna, pod Mac'iem nie uzywam antywirusa.
    c) QNAPa, tak jak juz pisalem, podlaczalem tez bezposrednio do kompa, niestety osiagi te same.
    d) Testowalem programem ATTO Disk Benchmark, najlepszy wynik to 37438 (write) i 32537 (read). Wyniki te sa jednak daleko odbiegle od wyników podczas kopiowania plików z lub na QNAPa (zobac punkt a).



    Ma ktos jeszcze jakis pomysl, co z tym mozna zrobic?
     

    Załączone pliki:

    • atto_disk_bench.jpg [jpg] - (waldziu) [PROBLEM] Wydajność TS-509 jako serwera plikowego [315,1383] - QNAP Polska - Oficjalne forum wsparcia technicznego QNAP Club
      atto_disk_bench.jpg
      Rozmiar pliku:
      201,9 KB
      Wyświetleń:
      1 062
      MD5 Sum:
      3244e5063010a4971e9febad71f9cf67
  2. jaroslawk
    Offline

    jaroslawk Staff Contributor

    Dołączył:
    1 Październik 2008
    Wiadomości:
    275
    Miejscowość:
    Konin
    Local Time:
    22:44
    Oceny:
    +25 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-509 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-509 Pro 1 GbE
    Mój sprzęt:
    TS-509 Pro , FW Firmware Version 2.0.2 Build 0924
    5 x Seagate Barracuda 7200.10; 250GB, Serial ATA/300, 7200RPM, 8MB (ST3250310AS)
    RAID 6
    Sieć 1 Gb/s

    Rysunek nas1.jpg – test wydajności dysku przymapowanego jako „Z”
    Rysunek nas2.jpg – kopiowanie z dysku „z” na dysk lokalny komputera
    Rysunek nas3.jpg – kopiowanie z dysk lokalny komputera na dysk sieciowy „z”

    Niestety można tylko zamieścić 3 pliki, w następnym poście test dysku lokalnego „c”

    Myślę że mój zapis 25 MB/s oraz odczyt 34 MB/s jest spowodowany maksymalnym transferem dysku lokalnego w komputerze. Jest to dysk SATA 160 GB pracujący w trybie SATA/300 (ST380815AS). Myślę że zastosowanie dysków SCSI w komputerze znacznie by zwiększyło transfer.Za parę dni to sprawdzę.
     

    Załączone pliki:

    • nas1.JPG [JPG] - (jaroslawk) [PROBLEM] Wydajność TS-509 jako serwera plikowego [315,1387] - QNAP Polska - Oficjalne forum wsparcia technicznego QNAP Club
      nas1.JPG
      Rozmiar pliku:
      67,1 KB
      Wyświetleń:
      1 044
      MD5 Sum:
      3ed57424c7d813c7ab498b14f7de922d
    • nas2.JPG [JPG] - (jaroslawk) [PROBLEM] Wydajność TS-509 jako serwera plikowego [315,1387] - QNAP Polska - Oficjalne forum wsparcia technicznego QNAP Club
      nas2.JPG
      Rozmiar pliku:
      16,6 KB
      Wyświetleń:
      1 047
      MD5 Sum:
      57261bc993cffe0c5e76cd2b1210bc34
    • nas3.JPG [JPG] - (jaroslawk) [PROBLEM] Wydajność TS-509 jako serwera plikowego [315,1387] - QNAP Polska - Oficjalne forum wsparcia technicznego QNAP Club
      nas3.JPG
      Rozmiar pliku:
      15,9 KB
      Wyświetleń:
      1 041
      MD5 Sum:
      7f8dd33da24b3d5f206b8a3a5a416a67
  3. jaroslawk
    Offline

    jaroslawk Staff Contributor

    Dołączył:
    1 Październik 2008
    Wiadomości:
    275
    Miejscowość:
    Konin
    Local Time:
    22:44
    Oceny:
    +25 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-509 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-509 Pro 1 GbE
    Rysunek nas4.jpg – test dysku lokalnego "c" w komputerze
     

    Załączone pliki:

    • nas4.JPG [JPG] - (jaroslawk) [PROBLEM] Wydajność TS-509 jako serwera plikowego [315,1388] - QNAP Polska - Oficjalne forum wsparcia technicznego QNAP Club
      nas4.JPG
      Rozmiar pliku:
      68,4 KB
      Wyświetleń:
      1 046
      MD5 Sum:
      64d2e6d1eaf349666d8b2c059591a85f
  4. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 032
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    22:44
    Oceny:
    +1 339 / 30 / -5
    Followers:
    22
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    zmiana dyskow na dyski SCSI nie przyspieszy kopiowania...
    niestety to ze jest 1gbit port lan nie oznacza ze bedzie szlo 1gbit :)

    ts-509 jak i inne urzadzenia w tej klasie uzywaja softwarowego RAID'a.

    trzeba tez pamiectac ze dyski firmy Seagate maja ciekawsze biosy/firmwary w ktorych jest zoptymalizowanych kilka funkcji
    np. kopiowanie duzych plikow zostalo zoptymalizowane dla wszystkich dyskow z fabryki Seagate
    i tu brawa dla nich poniewaz i dyski Barracuda i SV35.3 i ES.2 dzialaja dobrze w macierzach
    natomiast trzeba pamietac o jednej bardzo istotnej rzeczy kupujac dyski ES.2 - te dyski pracuja dobrze pod warunkiem ze sa w RAID'ie
    jesli uzywamy w zwyklym komputerze jeden dysk ES.2 - to wyniki predkosci moga byc gorsze niz dla zwyklej Barracudy

    a czy te dyski Samsung'a ktore ty masz sa przystosowane do pracy w macierzach? z tego co wiem dysk HD103UJ jest dla zastosowan komputerow stacjonarnych i raczej nigdy nie widzialem dyskow serwerowych Samsung'a

    szczerze stosowanie takich dyskow jak Samsung doprowadza mnie do szału... szanuje Samsung'a za dobre monitory pod wzgledem jakosc/cena - ale co do innych poduktow tj. jak napedy DVD, kina domowe, dyski, notebooki to raczej najwieksza pomylka jaka w zyciu widzialem
     
  5. jaroslawk
    Offline

    jaroslawk Staff Contributor

    Dołączył:
    1 Październik 2008
    Wiadomości:
    275
    Miejscowość:
    Konin
    Local Time:
    22:44
    Oceny:
    +25 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-509 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-509 Pro 1 GbE
    Dla moich potrzeb urządzenie TS 509 pierwsza klasa. To że RAID jest programowy to wiadomo, sama cena mówi za siebie. Mam w firmie macierz która kosztowała parę tysięcy, jest w niej 8 dysków SCSI i producent podaje wydajność 120 MB/s – ciągła prędkość (jakoś niemiałem nigdy chwili aby ją tak mocna wytestować). Za pół roku planuje wymienić dyski w swoim QNAP’ie na ES.2 (może troszkę stanieją).
     
  6. waldziu
    Offline

    waldziu Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    3 Sierpień 2008
    Wiadomości:
    5
    Local Time:
    22:44
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Obawiam sie, ze nic innego mi nie pozostalo, niz kupic nowe dyski seagate'a. Wiaze sie to z nastepnym wydatkiem w okolicy 600 Euro. Szczerze mówiac nie wchodzi mi to do glowy, jak w dzisiejczych czasach nowoczesny dysk moze byc 3 RAZY wolniejszy od innego. Troche mam peniawke, ze zmienie dyski a predkosc bedzie ta sama. Wtedy wyszlo by na to, ze mój QNAP jest w jakis sposób felerny.

    Zamierzam kupic dyski Seagate Barracuda 7200.11 1TB SATA II 32MB (ST31000340AS). Komentarze co do tego dysku mile widziane :)

    Dam znac po zmianie dysków. Bedziemy mieli bezposrednie porównanie.
     
  7. jaroslawk
    Offline

    jaroslawk Staff Contributor

    Dołączył:
    1 Październik 2008
    Wiadomości:
    275
    Miejscowość:
    Konin
    Local Time:
    22:44
    Oceny:
    +25 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-509 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-509 Pro 1 GbE
  8. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 032
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    22:44
    Oceny:
    +1 339 / 30 / -5
    Followers:
    22
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    = standard rozwiazywania problemow w sektorze IT

    niestety pomimo ze ja polecam dyski Seagate to i tak nei dam nawet 50% gwarancji
     
  9. slyt
    Offline

    slyt Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    31 Sierpień 2008
    Wiadomości:
    41
    Miejscowość:
    Lublin
    Local Time:
    22:44
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    No jesli zalezy na szybkosci transferu to nikt jeszcze nie napisal o Raptorach. Problemem moze byc tylko ich pojemnosc :) - tegoroczny model ma 300GB, ale pod wzgledem wydajnosci bije wszystkie dyski 7200rpm.
     
  10. routerek
    Offline

    routerek Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    28 Grudzień 2008
    Wiadomości:
    11
    Local Time:
    21:44
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Mam w TS-409 PRO 4x Samsung SpinPoint F1 1TB. Po LANie 100Mbps osiągam stabilne 60Mbps (L2 mierzone na switchu) transferu (przy teście ciągłym kopiowania z PC na NASa kilkuset Giga danych). Jedyne co zauważyłem, t to, ze procek QNAPa osiąga wtedy 100%. Nie testowałem PCta, więc nie wiem, czy nie on wprowadza ograniczenie. Teoretycznie (a i z doświadczenia dotyczącego sieci) wiem, że przy dużych pakietach można wyciągnąć ok. 96 Mbps na FastEthernecie.

    m.
     
  11. Nicodem
    Offline

    Nicodem Staff Contributor

    Dołączył:
    15 Sierpień 2008
    Wiadomości:
    132
    Miejscowość:
    Warszawa
    Local Time:
    22:44
    Oceny:
    +3 / 0 / -0
    Followers:
    1
    Wlasnie weszly do Polski dyski z serii Samsung F1 RAID. Moze zmienisz zdanie :)

    BTW: sam uzywam Samsungow i cenie je za cisze i dobra cene. Osiagi nie sa dla mnie priorytetem. WD - halas duzo wiekszy. Seagate - nie probowalem ale jak podlaczylem ostatnio dysk 750GB zewn Seagate to szczeka mi opadla. Zwlaszcza ze obok stal WD 1000GB zewn. WD halas na maksa, Seagate - idealna cisza.
    Samsungi sa super ciche na poczatku, potem robia sie troche glosne. Ale to nic. Moj 209 jest juz tak glosny ze w duzym pokoju, gdzie stoi nie dalbym rady zasnac. Jak nocuja u nas goscie - wylaczam QNAPa.
    To chyba najwieksza wada 209 ale juz omawiana setki razy. Nie wygluszam go tylko z lenistwa...
     
  12. Nicodem
    Offline

    Nicodem Staff Contributor

    Dołączył:
    15 Sierpień 2008
    Wiadomości:
    132
    Miejscowość:
    Warszawa
    Local Time:
    22:44
    Oceny:
    +3 / 0 / -0
    Followers:
    1
    Panowie - a moze to jednak sprawa tego softwareowego RAID??? W jakiej konfiguracji RAID masz te 4 dyski?
    Juz wiemy ze w 5 i 6 z predkosciami jest kiepsko.
    Ja u siebie w 209 mam w RAID0 na Samsungach i osiagi po giga okolo 23Mb/s na laptopie (pliki wielkosci 4Gb) i troche lepiej na stacjonarnym. Po drodze switch giga 3com.
    Zapis - 16Mb/s-17Mb/s
     
  13. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 032
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    22:44
    Oceny:
    +1 339 / 30 / -5
    Followers:
    22
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    powiem tak... jak QNAP pracowal nad TS-509 prosilem ich o hardwarowego raid'a... niestety nie bo koszta zbyt duze

    jednak mam taka nadzieje, ze NAS z hardwarowym raidem bedzie dostepny dla kazdego Polaka... tylko nie tak jak z "640kb pamieci to za duzo" i za kilka lat musimy miec znacznie wiecej
    a w latach 90'tych byly to jedne z drozszych podzespolow komputerowych
     

Poleć tę stronę