Pomoc Problem z dołączeniem urządzenia do domeny AD

Slavco

Nowy użytkownik
Noobie
5 Luty 2021
7
0
1
45
QNAP
TS-x53A
Ethernet
1 GbE
Czołem społeczność, potrzebna pomoc.
Kupione 3cie urządzenie QNAP i nie można go połączyć z domeną. Dwa pozostałe urządzenia hulają od lat w sieci.

Komunikaty po stronie QNAP w kreatorze Active Directory:
Błąd ustawień sieci Microsoft. Proszę sprawdzić serwer DNS, nazwę domeny, nazwę użytkownika i hasło do logowania do domeny.
[...]
[command] /usr/local/samba/bin/net rpc join -S NAZWA -U "user%********" -s /etc/config/smb.conf
Failed to join domain: failed to find DC for domain NAZWA- The object was not found.

Po stronie kontrolera w Podglądzie zdarzeń pojawia się taki wpis zdarzenia NETLOGON:
Nie powiodło się uwierzytelnienie konfiguracji sesji z komputera DYSK. Wystąpił następujący błąd:
Odmowa dostępu.

Oczywiście, DNSy są ustawione poprawnie na urządzeniu, konto z uprawnieniami administratora domenowego.
Co może być tego przyczyną??

Nic niestety nie pomaga, wszystkie rady tu znalezione też. Mam wrażenie jakby QNAP wykorzystywał inny mechanizm szyfrowania przy wymianie hasła stąd brak uwierzytelnienia

Te dwa stare urządzenia mam w wersji najnowszej dostępnej czyli 5.2.2.2950
To nowe urządzenie też jest w tej wersji, ale przed aktualizacją do najnowszej też był ten sam problem.
On jest praktycznie "golas". Uruchomiony, skonfigurowana jedynie pamięć masowa i kilka podstawowych ustawień administracyjnych. Następnie chciałem przyłączyć do domeny i tu ZONK
Połączono posty:

Po stronie kontrolera błąd NETLOGON:
Sesja skonfigurowana z komputera „DYSK” nie powiodła się, ponieważ baza danych zabezpieczeń nie zawiera zaufanego konta „DYSK$” wymienionego przez określony komputer.

AKCJA UŻYTKOWNIKA
Jeżeli to jest pierwsze wystąpienie tego zdarzenia dla określonego komputera i konta, może to być przejściowy problem, który nie wymaga teraz żadnej akcji. Jeśli to jest kontroler domeny pracujący w trybie tylko do odczytu, a „DYSK$” jest uprawnionym kontem komputera dla komputera „DYSK”, komputer „DYSK” powinien zostać oznaczy jako buforowalny dla tej lokalizacji, jeśli to właściwe. W przeciwnym razie należy sprawdzić łączność z kontrolerem domeny mogącym obsłużyć to żądanie (na przykład kontrolerem domeny z możliwością zapisu). W przeciwnym razie można wykonać następujące czynności, aby rozwiązać ten problem:

Jeżeli „DYSK$” jest uprawnionym kontem komputera dla komputera „DYSK”, komputer „DYSK” powinien zostać ponownie przyłączony do domeny.

Jeżeli „DYSK$” jest uprawnionym kontem zaufanym międzydomenowym, zaufanie powinno zostać utworzone ponownie.

W przeciwnym przypadku, zakładając że konto „DYSK$” nie jest uprawnionym kontem, należy wykonać następującą akcję na komputerze „DYSK”:

Jeżeli komputer „DYSK” jest kontrolerem domeny, zaufanie skojarzone z kontem „OMEGA$” powinno zostać usunięte.

Jeżeli komputer „DYSK” nie jest kontrolerem domeny, powinien zostać odłączony od domeny.

Użytkownicy znaleźli tą stronę używając tych słów:

1. active directory
  2. php config