Problem z dyskami

Dyskusja w 'Inne' rozpoczęta przez użytkownika tomek88, 15 Luty 2009.

Ładowanie...
  1. tomek88
    Offline

    tomek88 Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    2 Listopad 2008
    Wiadomości:
    23
    Local Time:
    17:53
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Witam
    Mam pewien problem. W czwartek przysłano mi z centrali drugiego 209pro z danymi. Jednak po włączeniu zauważyłem w logach coś co mnie zaniepokoiło – otóż po starcie w logu systemowym mam taki wpis:

    2009-02-15 18:45:44 System 127.0.0.1 localhost USB UPS detected!
    2009-02-15 18:44:52 System 127.0.0.1 localhost [Mirror Disk Volume: Drive 1 2] The file system is not cleaned. It is suggested that
    you to run "check disk".

    2009-02-15 18:44:43 System 127.0.0.1 localhost System started.
    2009-02-15 18:43:06 System 127.0.0.1 localhost System was shut down on Sun Feb 15 18:43:06 CET 2009.

    Uruchamiam sprawdzenie dysków i pojawia się wpis:

    2009-02-15 18:41:43 System 127.0.0.1 localhost [Mirror Disk Volume: Drive 1 2] Examination completed.
    2009-02-15 18:40:17 System 127.0.0.1 localhost [Mirror Disk Volume: Drive 1 2] Start examination.
    2009-02-15 18:40:05 System 127.0.0.1 localhost /share/Qdownload is not ready for Download Station.

    Muszę go w tygodniu włączyć do sieci jednak trochę się obawiam o dane skoro występuje problem z dyskami?
    Prosił bym o jakieś sugestie lub rozwiązanie.
    Qnap 209pro 2 dyski Caviar 400GB połaczone w Raid 1.
     
  2. Nicodem
    Offline

    Nicodem Staff Contributor

    Dołączył:
    15 Sierpień 2008
    Wiadomości:
    132
    Miejscowość:
    Warszawa
    Local Time:
    18:53
    Oceny:
    +3 / 0 / -0
    Followers:
    1
    Tak na szybko - masz wyłącz download station w panelu administracji jeśli nie korzystasz.
    To pozwoli Ci się pozbyć ostatniego ostrzeżenia w logach. W sumie nic więcej to nie znaczy. Albo nie masz tego share albo cos nie tak z uprawnieniami na nim i download station nie ma do niego dostepu.

    A co do:
    Kod (Text):
    1. 2009-02-15 18:45:44 System 127.0.0.1 localhost USB UPS detected!
    2. 2009-02-15 18:44:52 System 127.0.0.1 localhost [Mirror Disk Volume: Drive 1 2] The file system is not cleaned. It is suggested that
    3. you to run "check disk".
    4. 2009-02-15 18:44:43 System 127.0.0.1 localhost System started.
    5. 2009-02-15 18:43:06 System 127.0.0.1 localhost System was shut down on Sun Feb 15 18:43:06 CET 2009.
    Tutaj dość dziwna sprawa. System poprawnie położony i zaraz potem start tylko że QNAP sugeruje jednak złe zamknięcie systemu. Zamknij i uruchom tego QNAPa kilka razy ponownie i sprawdz czy nadal bedziesz mial cos takiego w logach. Ogolnie chyba zle nie bylo skoro nie odbudowywal RAID.
     
  3. tomek88
    Offline

    tomek88 Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    2 Listopad 2008
    Wiadomości:
    23
    Local Time:
    17:53
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Dzięki za odpowiedź.
    Więc - stacja pobierania jest wyłączona ( włączone są tylko Ftp i pliki przez WWW)
    Restartowałem go kilkanaście razy niestety obydwa błędy się pojawiają. Co dziwne mimo wyłączonej stacji pobierania pojawia się błąd o dostępie do Qdownload? Niestety nie ja instalowałem system ale jutro zadzwonię do informatyków w centrali czy nie wystąpiły im jakieś problemy w czasie instalacji? Zainstalowali oprogramowanie 2.1.2 Build 1113T- więc najnowsze. Próbowałem już zmiany na starszą wersję ale nie przyniosło to żadnego efektu. (W najgorszym wypadku ściągnę wszystkie dane z Qnap-a i postawię system od nowa lecz nie ukrywam, iż wolał bym tego uniknąć jest tego ponad 270GB w małych plikach – sporo zabawy i bardzo istotne dane).
     
  4. HALF_and_HALF
    Offline

    HALF_and_HALF Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Po pięciu latach z niekłamaną niechęcią ale muszę odświeżyć wątek. Świeżo instalowany na ponów Qnap :D
    Wszystkie opcje ustawione jak zwykle (gdzie wcześniej nie było problemów... ustawiałem już i z pliku i ręcznie X-( ), download station w pip wyłączony (jeżeli jest włączony chodzi i sam z siebie nie objawia żadnych problemów co ciekawe...) i ten sam błąd co u kolegi. Coprawda pojawia się to tylko (mam nadzieję...) podczas sprawdzania woluminu ale i tak wkurza.....

    /share/Qdownload is not ready for Download Station.

    WTF że tak zapytam? :D
     

Poleć tę stronę