Witajcie
To mój pierwszy post na tym forum i mam nadzieję, że umieszczam go we właściwym miejscu.
Oswajam się ze swoim nowym, pierwszym nabytkiem jakim jest TS-251+. I napotkałem pierwszy problem z którym nie wiem jak sobie poradzić.
Chciałbym uruchomić VM działającą pod kontrolą Linuxa (Ubuntu). I robię to tak.
Ze strony ubuntu.com ściągnąłem obraz iso Ubuntu 18.04.2 LTS i umieściłem go na serwerze NAS.
Uruchamiam Virtualization Station -> Create VM i wpisuję / wybieram następujące parametry:
Wciskam OK i maszyna jest widoczna w widoku Virtualization Station -> Overivew. Startuję maszynę. Zaczyna się instalacja, wybieram Instal Ubuntu:
Wybieram Normal Installation:
Wybieram Erase disk and install Ubuntu:
Pojawia się komunikat, wybieram Continue:
Dalej wybieram jeszcze strefę czasową, wpisuję swoją nazwę, nazwę komputera, nazwę użytkownika i hasło.
Instalacja zakończyła się, wciskam Restart Now:
Usuwam obraz ISO w ten sposób, że poprzez Virtualization Station - > VM List -> Nazwa mojego VM „wysuwam” CD w sekcji CD/DVD ROM:
Po wciśnięciu OK, wracam na widok konsoli i wciskam ENTER.
Dostaję taki ekran i dalej ani drgnie...
Jedyne co mogę zrobić to reset VMa. Po resecie dostaję taki ekran:
Kursor mruga, można coś tam wpisać ale dalej nic się nie dzieje.
W czym może być problem, co robię źle? Miał może ktoś z Was podobny problem?
Pozdrawiam
Wojtek
Wersja oprogramowania Firmware: 4.3.6.0867 Build 2019/02/28
Model serwera: QNAP TS-251+
To mój pierwszy post na tym forum i mam nadzieję, że umieszczam go we właściwym miejscu.
Oswajam się ze swoim nowym, pierwszym nabytkiem jakim jest TS-251+. I napotkałem pierwszy problem z którym nie wiem jak sobie poradzić.
Chciałbym uruchomić VM działającą pod kontrolą Linuxa (Ubuntu). I robię to tak.
Ze strony ubuntu.com ściągnąłem obraz iso Ubuntu 18.04.2 LTS i umieściłem go na serwerze NAS.
Uruchamiam Virtualization Station -> Create VM i wpisuję / wybieram następujące parametry:
- OS Type: Linux
- Version: Ubuntu 18.04 (Bionic Beaver)
- CPU Cores: 1
- Memory: 2 GB
- CD Image: wskazuję ściągnięty plik ISO, który umieściłem na serwerze.
- HDD Location: wybieram Create image i wskazuję folder utworzony w shared folder a ten z kolei jest utworzony w odrębnym woluminie który przeznaczam tylko na VM.
- HDD Storage: 250 GB
- Connect to: jedyny dostępny Virtual Switch 1.
Wciskam OK i maszyna jest widoczna w widoku Virtualization Station -> Overivew. Startuję maszynę. Zaczyna się instalacja, wybieram Instal Ubuntu:
Wybieram Normal Installation:
Wybieram Erase disk and install Ubuntu:
Pojawia się komunikat, wybieram Continue:
Dalej wybieram jeszcze strefę czasową, wpisuję swoją nazwę, nazwę komputera, nazwę użytkownika i hasło.
Instalacja zakończyła się, wciskam Restart Now:
Usuwam obraz ISO w ten sposób, że poprzez Virtualization Station - > VM List -> Nazwa mojego VM „wysuwam” CD w sekcji CD/DVD ROM:
Po wciśnięciu OK, wracam na widok konsoli i wciskam ENTER.
Dostaję taki ekran i dalej ani drgnie...
Jedyne co mogę zrobić to reset VMa. Po resecie dostaję taki ekran:
Kursor mruga, można coś tam wpisać ale dalej nic się nie dzieje.
W czym może być problem, co robię źle? Miał może ktoś z Was podobny problem?
Pozdrawiam
Wojtek
Wersja oprogramowania Firmware: 4.3.6.0867 Build 2019/02/28
Model serwera: QNAP TS-251+