Rozwiązany Problem z nazwą sieciową dysku

Dyskusja w 'Zdalny dostęp oraz sieć komputerowa' rozpoczęta przez użytkownika domoko, 7 Lipiec 2014.

Ładowanie...
  1. avis
    Offline

    avis Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    4 Grudzień 2010
    Wiadomości:
    370
    Miejscowość:
    52°17'21.9"N 21°02'45.2"E
    Local Time:
    18:15
    Oceny:
    +124 / 1 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x20/TS-x21
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x20/TS-x21 1 GbE
    @Silas to nie chodzi o szpan tylko o oszczędności, linuxa najprostszego postawisz na byle jakim kompie a konfiguracja podstawowa tych dwóch usług to max 15 min. Nikt mu nie każe na linuxie routera stawiać bo router ma. Co do windowsa to tak jak do linucha musisz mieć kompa i to na pewno mocniejszego a oprócz tego jeszcze licencje a to już są koszta

    @domoko@domoko oprócz odnajdywania urządzeń sieci proponuje w ustawieniach folderów wyłączyć kreatora udostepniania
     
  2. Paweł Tołoczko
    Offline

    Paweł Tołoczko Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    8 Listopad 2013
    Wiadomości:
    887
    Miejscowość:
    Cork
    Local Time:
    18:15
    Oceny:
    +264 / 4 / -2
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x70
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x70 1 GbE
    Moze niech napisze w skrocie jakimi systemami dysponuje (xp,7,8, w server 2012 -bylo by milo miec to ostatnie) - stacjami roboczymi itp. to bedzie mozna cos wykorzystac co juz ma bez wiekszej kombinacji. Jesli juz jakies szczednosci to moze 486 z odzysku ;) i w95 :>(eventualnie knopix/flopix cos malego co da rade)
     
  3. Silas Mariusz
    Online

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 553
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    19:15
    Oceny:
    +1 462 / 30 / -6
    Followers:
    25
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Jakie oszczędności? %-}
    Router vs. komputer? Stawianie kompa tylko po to, aby odpalić te dwie usługi to zwyczajny absurd. Jak w ogóle tak można pomyśleć. Avis jesteś administratorem i dobrze wiesz, jak ważne są kwestie ergonomii, eksploatacji i zarządzania.
    Router to jak cudowna Aspyrina przy tym cholendarnym pomyśle.

    Na Windowsie trochę krócej. Dokładnie tyle trzeba: Installing and Configuring DHCP role on Windows Server 2012 - Microsoft Windows DHCP Team Blog - Site Home - TechNet Blogs
    A w przyszłości luksusem może być kontroler domeny - Windows AD.

    512MB pamięci RAM i 1.4GHz CPU - Intel Celeron, tyle potrzebuje w2012-std.
    Stawianie na gorszych syfach 486 czy jakimś tam MMX przyspoży tylko jeszcze więcej problemów, przy których eksploatacja to będzie nic innego jak złom.

    Free Windows Server 2012 Standard licence from WebsiteSpark

    Eh... chłopaki...
    Komputer żeby odpalić DHCP i DNS. Chyba pójdę jutro na pierwszy piątek....
     
  4. pigers
    Online

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    7 043
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    19:15
    Oceny:
    +1 113 / 30 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
  5. avis
    Offline

    avis Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    4 Grudzień 2010
    Wiadomości:
    370
    Miejscowość:
    52°17'21.9"N 21°02'45.2"E
    Local Time:
    18:15
    Oceny:
    +124 / 1 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x20/TS-x21
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x20/TS-x21 1 GbE
    No właśnie @Silas a tak przy okazji to nie słyszałem żeby M$ wypuścił dla firm licencje free Windows 2012 a raczej kolega @domoko@domoko tych 30 kompów w domu nie trzyma. No chyba że ma duży dom.
     
  6. Silas Mariusz
    Online

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 553
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    19:15
    Oceny:
    +1 462 / 30 / -6
    Followers:
    25
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Nie zrozumiałeś najmniejszego zdania. Pomysł, że składaniem kompa pod raptem 20 komputerów, żeby tylko postawic serwer DHCP mija się z celem. Równie dobrze można postawić ten serwer na QNAP'ie. Ale jeśli już stawiać serwer w firmie, to nie na linuxie! ...Przynajmniej nie w tych zastosowaniach.
     
  7. kaktus
    Offline

    kaktus μC Circuitmaker Q's Editor

    Dołączył:
    14 Luty 2011
    Wiadomości:
    933
    Miejscowość:
    opolskie
    Local Time:
    19:15
    Oceny:
    +225 / 9 / -3
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-219P+
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-219P+ 1 GbE
    Połowa wątku do skasowania, nie na temat, wstydźcie się Panowie ... :p
     
    • Ciastko Ciastko x 1
    • Optymistyczne Optymistyczne x 1
  8. pigers
    Online

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    7 043
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    19:15
    Oceny:
    +1 113 / 30 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    łącznie z Twoim postem :D
     
    • Lizak Lizak x 1