Udzielamy pomocy Problem z przywróceniem VMa po usunięciu konfiguracji NASa

Discussion in 'Wirtualizacja serwerów i klastrów' started by Radzu, Jan 5, 2021.

Loading...
  1. Radzu
    Offline

    Radzu Passing Basics Beginner

    Joined:
    Feb 15, 2020
    Messages:
    3
    Local Time:
    2:31 AM
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53A
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53A 1 GbE
    Witam,
    Zrobiłem dziś sporą głupotę ponieważ skopiowałem sobie zawartość folderu w którym były moje VMy i przearanżowałem miejsce na NASie wraz z zamianą dysków co zakończyło się usunięciem wszystkich konfiguracji z wszystkich zainstalowanych aplikacji w tym z Virtual Station.
    Dopiero przy próbie przywrócenia VMów zorientowałem się że powinienem zrobić ich export, a nie kopię plików i nie da się ich w prosty sposób przywrócić z plików które mam.
    Doszedłem do tego że mogę zrobić VMa z taką samą konfiguracją i nazwą i wskazać stary plik jako obraz serwera, niestety próba takiej operacji kończy się tym że VM zawiesza się na bootowaniu:
    upload_2021-1-5_13-22-50.

    Próbowałem wygenerować też nowego VMa i podmienić pliki, czy zawartość plików (zdaję sobie sprawę że to było raczej bez sensu) ale wszystkie próby kończą się tym samym ekranem.

    Czy jest jakaś metoda by przywrócić ten obraz VMa ?

    System na VMie to Ubuntu 18.04
    Wersja oprogramowania Firmware: 4.5.1.1495 Build 20201123
    Model serwera: QNAP TS-453A
     
  2. pigers
    Offline

    pigers zapytaj Silasa Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    10,952
    Local Time:
    2:31 AM
    Ratings:
    +1,679 / 38 / -20
    Followers:
    8
    QNAP:
    TS-653D
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-653D 1 GbE
    na pewno masz dobrze ustawione urządzenia w VMce ? Dysk w IDE/SATA ?

    Mam tylko cichą nadzieję że kopiowałeś pliki jak VMka była wyłączona ?
     
  3. Radzu
    Offline

    Radzu Passing Basics Beginner

    Joined:
    Feb 15, 2020
    Messages:
    3
    Local Time:
    2:31 AM
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53A
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53A 1 GbE
    Dzięki za odpowiedź.
    Kopiowałem pliki po restarcie po wymianie pierwszych 2 dysków, nie uruchamiałem w między czasie VMów więc powinny być w tym czasie zatrzymane.
    Niestety okazało się że na wstępie tak skonfigurowałem dyski że nie dało się przejść na RAID 5 bez usuwania całości więc na szybko zrzuciłem wszystkie dane także z ostatniego dysku i skonfigurowałem to od nowa.

    Jeśli by to miało być to to mogę spróbować dla testu na innych które leżały nie używane bo zostały po różnych eksperymentach.

    Urządzenia są raczej dobrze ustawione bo nic tam nadzwyczajnego nie zmieniałem po instalacji, tyle co przy tworzeniu wybierałem odpowiedni system z listy i przyznawałem mu rdzenie i pamięć. Jedyne co mogło by się nie zgadzać to liczba rdzeni bo nie dam głowy czy miałem przydzielony 1 czy 2, może to mieć wpływ ?
     
  4. pigers
    Offline

    pigers zapytaj Silasa Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    10,952
    Local Time:
    2:31 AM
    Ratings:
    +1,679 / 38 / -20
    Followers:
    8
    QNAP:
    TS-653D
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-653D 1 GbE
    nie - CPU nie ma znaczenia , sprawdź czy masz SATA czy IDE
     
  5. Radzu
    Offline

    Radzu Passing Basics Beginner

    Joined:
    Feb 15, 2020
    Messages:
    3
    Local Time:
    2:31 AM
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53A
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53A 1 GbE
    Prawdę mówiąc nie wiem gdzie sprawdzić ten dysk, jedynie CD/DVD jest jako IDE, przy HDD jest Virtl0

    upload_2021-1-5_16-23-0.

    W opcjach rozruchowych wygląda to tak:

    upload_2021-1-5_16-25-35.


    Wydaje mi się że problem leży po innej stronie, wyczytałem, gdzieś że te VMy w QNAPie działają tak że plik .img jest tworzony podczas pierwszej instalacji systemu na VMie, a wszystkie późniejsze zmiany są zapisane w innych plikach (w katalogu przy .img jest drugi plik z rozszerzeniem w formie ciągu cyfr oraz ukryty katalog zawierajży w nazwie UUID). I tworząc nową maszynę na tym .img prawdopodobnie mogę liczyć co najwyżej na czysty system bo w katalogu pojawia się nowy zestaw plików z nowym folderem zawierającym w nazwie UUID VMa.

    Znalazłem informację że robiąc klona VMa dane z zewnętrznych plików trafiają do .img ale w moim przypadku nijak mi to nie pomaga.

    Wydaje mi się że jedynym rozwiązaniem było by wygenerowanie lub wyedytowane wcześniej utworzonego VMa tak aby jego UUID był taki jak VMa który chcę odzyskać, ale na razie nie mam pomysłu jak to zrobić.