Pomoc Problem z siecią na drugiej maszynie

bednar

Entry Technician
Q Associate
12 Luty 2013
32
8
8
QNAP
TS-x53
Ethernet
100 GbE
Posiadam TS-453Pro mam zainstalowaną jedną wirtualną maszynę z XP a którym stoi serwer ESET, który ma dedykowany port Eth4.
Eset wypuścił nowy serwer na wirtualnej maszynie i taki obraz pobrałem i zaimportowałem jako drugą maszynę. Podłączyłem Eth3 jako dedykowany dla tej maszyny ale mam taki komunikat i nie chce się uruchomić.
qnap.jpg
Macie jakiś pomysł?

Wejdź w ustawienia tej maszyny i dodaj urządzenie - sieć.
Aczkolwiek nie widzę powodu aby system wirtualny nie wystartował bez karty sieciowej. Bo zwyczajnie nie jest mu do tego potrzebna.
Przypadkiem nie dostajesz komunikatu o tym że img które zapodałeś nie jest w formacie qcow2 ?

No i w opcjach czy masz zaznaczone aby startował z HDD.

Ale to już zrobiłem mam tak ustawione.
siec.jpg

Oczywiście obraz startuje bez karty sieciowej ale jeśli mam mieć dostęp z sieci do tej maszyny to chyba żeby lepiej miał kartę sieciową.

Obraz był w formacie OVA.

Spróbuj usunąć dedykowane interfejsy i dodaj je ponownie do KVM. Później na nowo dodaj tej maszynie, bo może ci się jakimś cudem pozamieniały miejscami

Zrobiłem tak jak napisałeś niestety nie przyniosło to efektu.

W związku z tym, że na tej wirutalce nie mam nic usunąłem ją. Dodałem i w trakcie importowania wskazałem Dedicate Interface 2 - czyli fizycznie Eth3.
I niestety ten sam problem sieć jest brakujący.

Ale chodziło mi o to abyś usunął dedykowany interfejs a nie maszynę wirtualną. Zrobisz to przez ustawienia sieci VS.

PS
Skoro to jest drugi dedykowany to czy na pierwszym jest tak samo ?
Jak pisałem wcześniej najpierw usunąłem drugi dedykowany interfejs i to nie pomogło.

Dopiero później usunąłem maszynę.

Co znaczy już z istniejącej maszyny do nowej maszyny ? Każda VM ma swój własny odrębny.
Skoro chodzi ci na pierwszym dedykowanym to znaczy że coś skopałeś w konfigurację drugiego :)

PS
Dlaczego musisz ją mieć na D2 skoro nie działa ? Jakieś VLANy?

Ponieważ na tej pierwszej maszynie jest XP z zainstalowanym serwerem eset w wersji 5. A na drugiej ma być dedykowany obraz eset w wersji 6. Oba te serwery używają tych samych portów do połączeń dla klientów i konfiguracji.

A co ma Qnap do tego ? Uruchamiasz dwie odrębne VM na pierwszym dedykowanym, każda z odrębnym wirtualnym.
Przy takim zastosowaniu i obsłudze jedynie eseta szkoda prądu i kabli na drugi. Wykorzystasz go sobie w przyszłości dla VLANów czy innych podsieci.