Rozwiązany Problem z virtualnym systemem po awarii prądu

Discussion in 'Wirtualizacja serwerów i klastrów' started by Jaqb, Sep 19, 2017.

Loading...
  1. Jaqb
    Offline

    Jaqb Nowy użytkownik Noobie

    Joined:
    Sep 19, 2017
    Messages:
    2
    Local Time:
    10:34 AM
    Ratings:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TVS-x73
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x73 1 GbE
    Witam,
    Mam następujący przypadek. Po awarii zasilania i uruchomieniu ponownie qnap'a jeden z dysków (a raczej kieszeń) uległa uszkodzeniu (brak żadnej reakcji - lampki się nie świecą). Jednak wszystko dalej działa - zrobiony był RAID5. Niestety virtualka z windowsem juz się nie uruchamia. Problem nie jest jednak sam system operacyjny windows a to, że wszystkie pliki jakie widzę są sprzed 6 miesięcy.
    Pliki ktore znajdują sięw katalogu virtualki wyglądają tak:

    afelmed.pl_images_qnap_windows.
    Pytanie:
    Jak zobaczyć pliki które były zapisywane ostatnio tj min w zeszłym tygodniu ?
    Czy jest możliwe, że pliki zostały uszkodzone mimo iż sprawdzenie systemu plików pod QNAP'em nie wykazało błędów ?

    Dziękuje z góry za pochylenie się nad w/w problemem.
    Jaqb
    Wersja oprogramowania Firmware: 4.3.3.0188 Build 20170515
    Model serwera: QNAP TVS-473
     
  2. pigers
    Offline

    pigers Do NOT CARE - always ask Silas ! Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    11,620
    Local Time:
    10:34 AM
    Ratings:
    +1,821 / 41 / -21
    Followers:
    8
    QNAP:
    TS-653D
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-653D 1 GbE
    jak masz snapshota - to przywróć
    skoro ich nie widzisz tam - tzn że ich tam nie ma
     
  3. Jaqb
    Offline

    Jaqb Nowy użytkownik Noobie

    Joined:
    Sep 19, 2017
    Messages:
    2
    Local Time:
    10:34 AM
    Ratings:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TVS-x73
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x73 1 GbE
    Mialem juz raz taki przypadek i podczas wskazywania dysku przy tworzeniu virtualki mogłem wybrać dysk np windows7.1402305 lin windows7.
    W zależności od tego co wybrałem miałem inny czas obrazu.
    Natomiast teraz takiej możliwości nie widzę - mogę tylko domyślnie wybrać windows7.

    Snapshot'a nie mam - wykasowałem go wcześniej- mimo tego te pliki jak widać powyżej cały czas istnieją.
    --- Połączono posty, Sep 29, 2017, Data oryginalnego postu: Sep 19, 2017 ---
    Problem został rozwiązany. Z poziomu qnap'a niestety nie mogłem wybrać właściwego pliku (obrazu) windowsa. Domyślnie był zawsze wybierany plik windows7 zamiast windows7.1487027429 (patrz pierwszy post). Natomiast po postawieniu na szybko centosa i uruchomieniu kvm'a mogłem dowolnie wybrać plik do virtualki i udało mi się przywrócić wszystkie pliki ostatnio zapisane. Temat jest więc do zamknięcia.
    Przy okazji okazało się jest też problem hardware'owy z jednym slotem na dysk.
     
  4. kleryk6
    Offline

    kleryk6 Nowy użytkownik Noobie

    Joined:
    Dec 13, 2017
    Messages:
    5
    Local Time:
    10:34 AM
    Ratings:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53A
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53A 1 GbE
    Witam! Kolego Jaqb mam taki sam problem z plikami przyrostowymi. Po podpięciu do wirtualki działa tlko z pliku IMG, a przyrostowy pomija. Nie miałem do czynienia z Centosem i kvm. Możesz podesłać źródło według którego mógłbym spróbować ogarnąć temat tak jak Ty to zrobiłeś?
    Albo czy możesz mi w tej kwestii pomóc - oczywiście odpłatnie.