Pomoc Problem ze skanowanie Konica Minolta Bizhub do folderu zabezpieczonego hasłem

Status
Brak możliwości dodawania odpowiedzi.

a g

Nowy użytkownik
Noobie
3 Listopad 2017
2
1
3
40
QNAP
TS-x69L
Ethernet
1 GbE
Cześć,
Chciałbym każdemu użytkownikowi udostępnić folder, gdzie wpadałyby jego skany z urządzenia Konica Minolta Bizhub c253. Folder ma być dostępny tylko dla tego konkretnego użytkownika (nie ma podglądania).

Nie byłem pewny, w którą stronę pójść.

1, W panelu Bizhuba zakładać każdemu użytkownikowi konto, podawać jego hasło do Qnapa i zapisywać te skany np. w katalogu user/skany
2, Stworzyć udział Skany, w nim folder każdego użytkownika do którego byłby przypisany użytkownik + użytkownik "scan", dzięki temu "scan" może zapisywać tam a użytkownik ma do tego dostęp. Plus taki, że nie muszę znać haseł użytkowników (ani zmienić ich w Bizhubie gdy oni sobie je zmienią) i dodatkowo trochę większe bezpieczeństwo bo jak ktoś dorwie hasła z bizhuba to ma dostęp tylko do katalogu ze skanami a nie wszystkich plików użytkownika (użytkownika scan wszystko inne ma poblokowane).

Wybrałem opcję nr 2. Problem jest niestety taki, że po ustawieniu wszystkiego (user scan + uprawnienia na qnap + dodanie użytkownika do bizhuba) przy próbie skanowania dostaje komunikat "błędna nazwa użytkownika" na bizhubie a w logach qnapa "Login fail"

Załóżmy, że ścieżka do folderu mojego użytkownika to \\192.168.1.2\Skany\ag

Robiąc analogicznie do tego jak skanuje na zwykłego PC, powinno to wyglądać tak:

aimage.ibb.co_cFXVCb_skany.png

Myślałem, że może powinienem wskazać użytkownika qnap, dlatego zmieniałem User ID na MOJANAZWAQNAP\scan ale bez znaczenia. Jakieś pomysły bo walczę z tym od dłuższego czasu?

Może znacie lepszy sposób na zabezpieczenie skanów każdego użytkownika?

Dzięki

Wersja oprogramowania Firmware: 4.3.3.0299 Build 20170901

Model serwera: QNAP TS-469L

Status
Brak możliwości dodawania odpowiedzi.

Użytkownicy znaleźli tą stronę używając tych słów:

1. https://forum.qnap.net.pl/threads/problem-ze-skanowanie-konica-minolta-bizhub-do-folderu-zabezpieczonego-has%C5%82em.22383/
  2. bizhub
  3. konica
  4. minolta
  5. konica 57
  6. minolta scan
  7. folder na skany
  8. skanowanie konica minolta
  9. konica smb
  10. minolta bizhub