problem ze stroną www

Dyskusja w 'Serwer WEB i aplikacje (PHP oraz bazy danych SQL)' rozpoczęta przez użytkownika martind, 3 Październik 2008.

Ładowanie...
  1. martind
    Offline

    martind Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    2 Październik 2008
    Wiadomości:
    20
    Local Time:
    14:42
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Od niedawna jestem posiadaczem QNAP .Instalacja przebiegła bez problemowo.Chciałem postawić swoją stronę w tym celu skonfigurowałem serwer potym konfiguracja phpAdmin założyłem baze ( tak jak opisywali w instrukcji. Zainstalowałem Joomla skofigurowałem i jest porblem: zamiast mojej strony w linku pokazuje się adres serwera a wygląda to tak http://192.168.1.50/Joomla/installation/index.php
    co zrobić żeby w miejsce czerwone pojawiła się moja strona?
    za podpowiedź z góry dziekuje
    pozdrawiam
     
  2. Grzes978
    Offline

    Grzes978 Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    20 Maj 2008
    Wiadomości:
    72
    Miejscowość:
    Bielsko Biała
    Local Time:
    14:42
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-109/209 Pro
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-109/209 Pro 100 Mbps
    wyjaśnij konkretnie coi to znaczy moja strona? pewnie chodzi CI o adres lub cos takiego? tak? np. www.hiphop.pl, jeśłi tak to wiem i znam ból, też sie z tym męczyłem, niestety z sieci wewnętrznej tego znie zrobisz musisz sprawdzić połaczenie z zewnątrz, np od kolegi
     
  3. martind
    Offline

    martind Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    2 Październik 2008
    Wiadomości:
    20
    Local Time:
    14:42
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Witam
    Chciałem postawić sobie strone na TS-109.Po założeniu bazy i zainstalowaniu Jommla w adresie explorera zamiast mojej strony widnieje adres serwera.
     
  4. Grzes978
    Offline

    Grzes978 Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    20 Maj 2008
    Wiadomości:
    72
    Miejscowość:
    Bielsko Biała
    Local Time:
    14:42
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-109/209 Pro
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-109/209 Pro 100 Mbps
    i tak będzie wchodząc na Qnap z sieci wewnętrznej zawsze będziesz miał IP Qnapka, tylko z sieci zewnętrznej przez internet możesz wejść poprzez domenę, lub ip zewnętrzne jakie masz
     
  5. slyt
    Offline

    slyt Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    31 Sierpień 2008
    Wiadomości:
    41
    Miejscowość:
    Lublin
    Local Time:
    14:42
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Niekoniecznie.
    Wystarczy gdy kolega bedzie mial zalozony wpis w "zewnetrznym" serwerze DNS - tzw. rekord A wskazujacy na zewnetrzny adres IP i gdy router bedzie pozwalal na NAT loopback to bedzie mozliwe laczenie sie z serwisem joomla za pomoca nazwy domenowej w formacie http://nazwa_domenowa/joomla . Natomiast zeby mozliwe bylo polaczenie sie za pomoca nazwy http://joomla.nazwa_domenowa potrzebna bedzie (oprocz rekordu A na serwerze DNS) dodatkowa konfiguracja apache'a i utworzenie tzw. virtual host'a.
     
  6. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 033
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    14:42
    Oceny:
    +1 340 / 30 / -5
    Followers:
    22
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    'mojej strony' - czyli czego?
    'widnieje adres serwera' - cyferkowy czy literkowy?
     
  7. martind
    Offline

    martind Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    2 Październik 2008
    Wiadomości:
    20
    Local Time:
    14:42
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    adres cyferkowy
    i łącze się z wewnętrznej sieci lan
     
  8. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 033
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    14:42
    Oceny:
    +1 340 / 30 / -5
    Followers:
    22
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    a uwazasz ze co powinno sie wyswietlac ?
     
  9. martind
    Offline

    martind Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    2 Październik 2008
    Wiadomości:
    20
    Local Time:
    14:42
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Może napisze jeszcze rz na czym mi zależy

    Mam neostrade,rozdzielam ją na 5 komputerów za pomoca Routera Asmax AR-804 do routera jest podpięty QNAP TS-108 II.Chciałem postawić swoją stronę www, w tym celu skonfigurowałem serwer potym konfiguracja phpAdmin założyłem baze ( tak jak opisywali w instrukcji. Zainstalowałem Joomla skofigurowałem i jest problem: zamiast mojej strony w linku pokazuje się adres IP serwera a wygląda to tak http://192.168.1.50/Joomla/installation/index.php
    PYTANIA:
    1.Co zrobić żeby w miejsce czerwonych cyfer pojawiła się "moja strona"?
    2.Co zrobić aby "moją strone widzieli inni urzytkownicy sieci web.


    za podpowiedź z góry dziekuje
     
  10. astonmartin
    Offline

    astonmartin Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    1 Wrzesień 2008
    Wiadomości:
    38
    Local Time:
    14:42
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-109/209
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-109/209 1 GbE
    wykupić domenę o nazwie "moja strona" :) ale z tym będzie problem bo takich nie sprzedają, możesz kupić np. "mojastrona.pl" o ile jest wolna lub dowolną inną, która nie jest zajęta i nie jest zastrzeżonym znakiem handlowym niekoniecznie z końcówką .pl może być prawie każda
    normalnie wytarczy skonfigurować serwery dns u operatora gdzie kupisz domenę kierując ruch na adres IP jaki posiadasz ale piszesz, że masz neostradę a to już jest problem bo adres IP masz zmienny, pewnie trzeba skorzystać z jakiegoś systemu przekierowań typu DDNS
     
  11. slyt
    Offline

    slyt Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    31 Sierpień 2008
    Wiadomości:
    41
    Miejscowość:
    Lublin
    Local Time:
    14:42
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Tak - problemem jest to ze masz neostrade i w zwiazku z tym zmienny adres IP. Najprosciej jest skorzystac z DDNS i zarejestrowac sobie (wybrac) jakas subdomene z oferowanych przez nich.
    Poza tym zostaje Ci kwestia przekierowania portu 80 na NASa no i virtual host w konfiguracji serwera www.

    P.S. uŻytkownicy
     

Poleć tę stronę