problem ze stroną www

Dyskusja w 'Serwer WEB i aplikacje (PHP oraz bazy danych SQL)' rozpoczęta przez użytkownika martind, 3 Październik 2008.

Ładowanie...
  1. martind
    Offline

    martind Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    2 Październik 2008
    Wiadomości:
    20
    Local Time:
    02:56
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Od niedawna jestem posiadaczem QNAP .Instalacja przebiegła bez problemowo.Chciałem postawić swoją stronę w tym celu skonfigurowałem serwer potym konfiguracja phpAdmin założyłem baze ( tak jak opisywali w instrukcji. Zainstalowałem Joomla skofigurowałem i jest porblem: zamiast mojej strony w linku pokazuje się adres serwera a wygląda to tak http://192.168.1.50/Joomla/installation/index.php
    co zrobić żeby w miejsce czerwone pojawiła się moja strona?
    za podpowiedź z góry dziekuje
    pozdrawiam
     
  2. Grzes978
    Offline

    Grzes978 Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    20 Maj 2008
    Wiadomości:
    72
    Miejscowość:
    Bielsko Biała
    Local Time:
    02:56
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-109/209 Pro
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-109/209 Pro 100 Mbps
    wyjaśnij konkretnie coi to znaczy moja strona? pewnie chodzi CI o adres lub cos takiego? tak? np. www.hiphop.pl, jeśłi tak to wiem i znam ból, też sie z tym męczyłem, niestety z sieci wewnętrznej tego znie zrobisz musisz sprawdzić połaczenie z zewnątrz, np od kolegi
     
  3. martind
    Offline

    martind Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    2 Październik 2008
    Wiadomości:
    20
    Local Time:
    02:56
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Witam
    Chciałem postawić sobie strone na TS-109.Po założeniu bazy i zainstalowaniu Jommla w adresie explorera zamiast mojej strony widnieje adres serwera.
     
  4. Grzes978
    Offline

    Grzes978 Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    20 Maj 2008
    Wiadomości:
    72
    Miejscowość:
    Bielsko Biała
    Local Time:
    02:56
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-109/209 Pro
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-109/209 Pro 100 Mbps
    i tak będzie wchodząc na Qnap z sieci wewnętrznej zawsze będziesz miał IP Qnapka, tylko z sieci zewnętrznej przez internet możesz wejść poprzez domenę, lub ip zewnętrzne jakie masz
     
  5. slyt
    Offline

    slyt Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    31 Sierpień 2008
    Wiadomości:
    41
    Miejscowość:
    Lublin
    Local Time:
    02:56
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Niekoniecznie.
    Wystarczy gdy kolega bedzie mial zalozony wpis w "zewnetrznym" serwerze DNS - tzw. rekord A wskazujacy na zewnetrzny adres IP i gdy router bedzie pozwalal na NAT loopback to bedzie mozliwe laczenie sie z serwisem joomla za pomoca nazwy domenowej w formacie http://nazwa_domenowa/joomla . Natomiast zeby mozliwe bylo polaczenie sie za pomoca nazwy http://joomla.nazwa_domenowa potrzebna bedzie (oprocz rekordu A na serwerze DNS) dodatkowa konfiguracja apache'a i utworzenie tzw. virtual host'a.
     
  6. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 372
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    02:56
    Oceny:
    +1 422 / 30 / -6
    Followers:
    23
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    'mojej strony' - czyli czego?
    'widnieje adres serwera' - cyferkowy czy literkowy?
     
  7. martind
    Offline

    martind Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    2 Październik 2008
    Wiadomości:
    20
    Local Time:
    02:56
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    adres cyferkowy
    i łącze się z wewnętrznej sieci lan
     
  8. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 372
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    02:56
    Oceny:
    +1 422 / 30 / -6
    Followers:
    23
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    a uwazasz ze co powinno sie wyswietlac ?
     
  9. martind
    Offline

    martind Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    2 Październik 2008
    Wiadomości:
    20
    Local Time:
    02:56
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Może napisze jeszcze rz na czym mi zależy

    Mam neostrade,rozdzielam ją na 5 komputerów za pomoca Routera Asmax AR-804 do routera jest podpięty QNAP TS-108 II.Chciałem postawić swoją stronę www, w tym celu skonfigurowałem serwer potym konfiguracja phpAdmin założyłem baze ( tak jak opisywali w instrukcji. Zainstalowałem Joomla skofigurowałem i jest problem: zamiast mojej strony w linku pokazuje się adres IP serwera a wygląda to tak http://192.168.1.50/Joomla/installation/index.php
    PYTANIA:
    1.Co zrobić żeby w miejsce czerwonych cyfer pojawiła się "moja strona"?
    2.Co zrobić aby "moją strone widzieli inni urzytkownicy sieci web.


    za podpowiedź z góry dziekuje
     
  10. astonmartin
    Offline

    astonmartin Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    1 Wrzesień 2008
    Wiadomości:
    38
    Local Time:
    02:56
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-109/209
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-109/209 1 GbE
    wykupić domenę o nazwie "moja strona" :) ale z tym będzie problem bo takich nie sprzedają, możesz kupić np. "mojastrona.pl" o ile jest wolna lub dowolną inną, która nie jest zajęta i nie jest zastrzeżonym znakiem handlowym niekoniecznie z końcówką .pl może być prawie każda
    normalnie wytarczy skonfigurować serwery dns u operatora gdzie kupisz domenę kierując ruch na adres IP jaki posiadasz ale piszesz, że masz neostradę a to już jest problem bo adres IP masz zmienny, pewnie trzeba skorzystać z jakiegoś systemu przekierowań typu DDNS
     
  11. slyt
    Offline

    slyt Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    31 Sierpień 2008
    Wiadomości:
    41
    Miejscowość:
    Lublin
    Local Time:
    02:56
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Tak - problemem jest to ze masz neostrade i w zwiazku z tym zmienny adres IP. Najprosciej jest skorzystac z DDNS i zarejestrowac sobie (wybrac) jakas subdomene z oferowanych przez nich.
    Poza tym zostaje Ci kwestia przekierowania portu 80 na NASa no i virtual host w konfiguracji serwera www.

    P.S. uŻytkownicy
     

Poleć tę stronę

  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
    Odrzuć powiadomienie.