Help Program do jednostronnej synchronizacji bez ponownego backupu.

H

HISTORIAE

Nowy użytkownik
Noobie
Mar 17, 2023
4
0
1
53
QNAP
TS-x51
Ethernet
10 GbE
Dzień dobry.

Mam QNAP TS-251B i korzystałem z niego wykonując na niego backup z komputera programem NetBakReplicator. Niestety program ten, albo też możliwości samego QNAPa nie spełniają moich, myślę, że prostych potrzeb.

- Jak ustawić automatycznie i okresowo (np. co 6 lub 12 czy 24 godz.) powtarzający się backup, by w sytuacji kiedy celowo skasuję jakieś katalogi i pliki na dysku komputera, QNAP przy wykonywaniu takiego automatycznego okresowego backupu skasował je także u siebie. Czyli taka synchronizacja w jedną stronę, by stan katalogów i ich zawartości na QNAPIE co kilka/kilkanaście zadanych godzin aktualizował się do stanu tych samych katalogów na komputerze (przy czym na komputerze katalogi te mogą znajdować się na różnych fizycznych dyskach). Obecnie korzystając z zakładki Schedule Backup NetBakReplicatora QNAP dopisuje tylko nowe katalogi i pliki, bez kasowania tych na komputerze już wykasowanych, przez co tworzy ogromny bałagan i jednocześnie też bardzo szybko zapełnia dyski QNAPa. Więcej więc z niego straty czasu przy ręcznym kasowaniu, niż pożytku. Ważne też by można było włączać i wyłączać poszczególne katalogi lub całe dyski, do tej synchronizacji, ale bez ich ponownego backupu. Obecnie bowiem każdorazowe włączenie lub wyłączenie katalogu skutkuje rozpoczęciem ponownego backupu i to nie tylko tych nowo-włączonych, ale wszystkich zaznaczonych katalogów.

Nie rozwiązuje dla mnie tych problemów zakładka Auto-Backup, która aktualizuje na bieżąco dyski QUNAPa (w tym także kasuje ze swego dysku to, co skasowałem na komputerze), ponieważ QNAP musi być wtedy przez cały czas pracy z komputerem do niego i sieci podłączony, a ja chcę tego uniknąć z powodu ciągłej głośnej pracy QNAPa oraz ze względów bezpieczeństwa danych, bo nie chcę mieć cały czas podpiętego QNAPA do sieci.

Czy jest jakiś darmowy program do backapu i synchronizacji z komputera na QNAP, który spełniałby powyższe wymogi?

- Co zrobić, by QNAP szybciej wykonywał backup, bo żeby 3 TB przegrywał 2 doby to już mocna przesada. Mam 32 GB RAM, procesor Ryzen 5 3600 6-core z 3,6 GHz, Windows 10 na 64 bit. Komputer jest podłączony do modemu Orange FunBox 2.0 a od niego do QNAPa.

- Ponieważ QNAP nie kopiuje plików i katalogów o ścieżce dostępu dłuższej niż 260 znaków, jaki polecicie darmowy program do odszukiwania na komputerze ścieżek o zadanej ilości znaków, ale taki program, który po odnalezieniu ścieżki pozwoli od razu w nią kliknąć i edytować nazwy plików i katalogów by tą ilość znaków zmniejszyć.

Proszę uprzejmie o pomoc.

Serdecznie pozdrawiam

Paweł T.

H

HISTORIAE

Nowy użytkownik
Noobie
Mar 17, 2023
4
0
1
53
QNAP
TS-x51
Ethernet
10 GbE
You must log in or register to view this reply.

pigers

pigers

Maruda
Q's Excellence
Jul 26, 2013
14,434
48
2,553
230
www.buymeacoffee.com
QNAP
null
Ethernet
100 GbE
  • ·
  • 100 GbE
  • ·
  • Ten którego QNAP jeszcze nie ma ! Najnowszy na Debianie !

H

HISTORIAE

Nowy użytkownik
Noobie
Mar 17, 2023
4
0
1
53
QNAP
TS-x51
Ethernet
10 GbE

pigers

pigers

Maruda
Q's Excellence
Jul 26, 2013
14,434
48
2,553
230
www.buymeacoffee.com
QNAP
null
Ethernet
100 GbE
  • ·
  • 100 GbE
  • ·
  • Ten którego QNAP jeszcze nie ma ! Najnowszy na Debianie !

• Like
Reactions: Kong
H

HISTORIAE

Nowy użytkownik
Noobie
Mar 17, 2023
4
0
1
53
QNAP
TS-x51
Ethernet
10 GbE

Users search this thread by keywords

1. replicator
  2. syncovery cl
  3. veeam
  4. synchronizacja plików
  5. dysk