prolem - TS-101 i seagate

Dyskusja w 'Podstawowe ustawienia systemowe' rozpoczęta przez użytkownika esgie, 14 Listopad 2008.

Ładowanie...
  1. esgie
    Offline

    esgie Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    14 Listopad 2008
    Wiadomości:
    3
    Local Time:
    13:28
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Witam,
    podlaczylem dysk Seagate Barracuda 7200.11 (ST3750330AS) i "PRAWIE" wszysko dobrze... STATUS mruga na zielono - czyli "Hard disk not detected".
    Obawy: dysk nie kreci :-(
    Wiec dzialam:
    - dysk (nowy) wiec raczej sprawny - po podlaczeniu do kompa - dziala,
    - zworka na dysku - zalozona czy zdjeta - bez zmian,
    - sformatowalem dysk pod XP - bez zmian,
    - podlaczam inny dysk (SAMSUNG HD753LJ) - dziala.

    Jako ze ten SEAGATE jest na liscie kompatybilnosci wszystko powinno byc OK - a tu d...

    Ma ktos jakis pomysl?

    S. (esgie)
     
  2. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 033
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    14:28
    Oceny:
    +1 340 / 30 / -5
    Followers:
    22
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    kurcze... lista kompatybilnosci modelów nie zawsze jest prawdziwa - czasem inny bios/firmware w dysku moze powodowac brak kompatybilnosci

    format dysku w komputerze nie rozwiazuje problemu...
    z tego co pamietam to ts-101 startuje bez dysku twardego - wiec uruchom go bez dysku
    przy wlaczonym urzadzeniu podlacz dysk - "wsuń go"
    pytanie: slychac rozruch dysku?
     
  3. monster
    Offline

    monster Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    23 Wrzesień 2008
    Wiadomości:
    15
    Local Time:
    14:28
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Z moim Seagatem Qnap sobie radzi całkiem świetnie.
    Model ATA ST3500320NS SN05
    - Seagate 500 GB Barracuda ES.2 (32MB, Serial ATA II)
     
  4. esgie
    Offline

    esgie Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    14 Listopad 2008
    Wiadomości:
    3
    Local Time:
    13:28
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Re: problem - TS-101 i seagate

    > (...) uruchom go bez dysku przy wlaczonym urzadzeniu podlacz dysk - "wsuń go"

    Tak tez zrobilem - dysk zakrecil. Ale nadal jest nie tak jak powinno - przez ok. 50 sek. STATUS mruga czerwony-zielony, pozniej przez ok. 10 sek. mruga na zielono. :-(
     
  5. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 033
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    14:28
    Oceny:
    +1 340 / 30 / -5
    Followers:
    22
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    kontaktuj sie z serwiem EPA Systemy
    moze to kwestia QNAP'a lub dysku - who knows?
     
  6. esgie
    Offline

    esgie Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    14 Listopad 2008
    Wiadomości:
    3
    Local Time:
    13:28
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    OK - dzieki za pomoc :)
     

Poleć tę stronę