Udzielamy pomocy Przeniesienie domeny (Active Directory) z QNAPa do Windows 2019 Server

Discussion in 'Windows Active Directory' started by trolrolo, Apr 27, 2021.

Loading...
  1. trolrolo
    Offline

    trolrolo Passing Basics Beginner

    Joined:
    Apr 27, 2021
    Messages:
    5
    Local Time:
    11:42 AM
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TVS-x82T
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x82T 1 GbE
    Wersja oprogramowania Firmware: 4.5.2 Build 20210406
    Model serwera: QNAP TVS-1282T
    Witam!
    Proszę o pomoc, bo z racji problemów z QNAPem po upgradzie najnowszego softu (o tym gdzie indziej), chciałbym przenieść kontroler domeny Active Dirctory z QNAPa na Windows Server. W tym celu próbowałem na Windows Server 2019 uruchomić dodatkowy kontroler domeny i podłączyć go do lasu stworzonego QNAPa i przenieść wszystkie role FSMO i globalny katalog. Niestety Windows Server nie może się podłączyć do tego lasu, aby zrobić drugi kontroler domeny, bo wersja lasu jest za stara wymaga co najmniej 2008R2.

    Wszystkie opisy jakie znalazłem, to QNAP podłączał się do domeny robionej na Windows. Ja chcę odwrotnie. Nie podłączę Windows Servera jako zwyczajny komputer, chciałbym osiągnąć docelowo, aby Windows był kontrolerem domeny, a QNAP dołączony jako klient i pytanie jak to osiągnąć czy ktoś to ćwiczył.

    Może wystarczy przejść, przez jakąś starą wersję Windows Servera np. 2008 lub 2003 czy ktoś próbował coś takiego ? Windows 2008 R2 może się podłączyć do kontrolera w wersji 2003.
     
  2. jerry1333
    Online

    jerry1333 System Engineer Q Specialist

    Joined:
    Oct 9, 2019
    Messages:
    127
    Local Time:
    11:42 AM
    Ratings:
    +65 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53Be
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53Be 1 GbE
    Mamy wdrożone ale tylko z wersji WS2012 i backup na WS2019 - na 99% innej opcji nie będzie niż stawianie czegoś po środku.
    Postaw na szybko jakąś wirtualkę ze starym Windows server (ciekawe czy Windows Server 2008R2 da się podpiąć do qnapa jako zapasowy).
     
  3. trolrolo
    Offline

    trolrolo Passing Basics Beginner

    Joined:
    Apr 27, 2021
    Messages:
    5
    Local Time:
    11:42 AM
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TVS-x82T
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x82T 1 GbE
    Tak info w trakcie walki. Na pewno LAS i Domena jest domyślnie w trybie zgodności z Windows 2003, wiec aby to przenieść trzeba przejść przez coś pośredniego. Postawiłem Win2008R2 i podłączył mi się zrobiłem go kontrolerem, role FSMO przeniosłem, ale niestety nie zsynchronizował Globalny Katalog (GC) więc jak na razie i tak wszystko szlag trafił. Po odłaczeniu QNAPa AD na WIn2008 jest nieprawidłowa i od początku. Dam nać jak się uda
    --- Połączono posty, Apr 29, 2021, Data oryginalnego postu: Apr 28, 2021 ---
    W moim przypadku niestety porażka. Kontroler AD z Windows 2008 R2 nie potrafi u siebie poprawnie zrepliować domeny (ustanowionej na QNAP), bo nie może się skontaktować z wykazem globalnym (GC) i nie udało mi się nic z tym zrobić. Wygląda, ze emulacja AD w Qnap jest zbyt ułomna...
     
  4. jerry1333
    Online

    jerry1333 System Engineer Q Specialist

    Joined:
    Oct 9, 2019
    Messages:
    127
    Local Time:
    11:42 AM
    Ratings:
    +65 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53Be
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53Be 1 GbE
    Generalnie każda implementacja AD w Sambie będzie ograniczona, do prostych zastosowań daje radę.
    Na chwilę obecną nie mam jeszcze lab-a uruchomionego ale jak tylko odpalę serwer sprawdzę czy da się coś zrobić.
    Pozostaje albo kombinować albo spróbować napisać na helpdesk qnapa - może coś podpowiedzą (chociaż pewnie są zajęci gaszeniem pożaru)?