Udzielamy pomocy Pula pamięci, wolumin - ilość miejsca

Discussion in 'Macierz oraz woluminy dyskowe' started by maks87, Dec 30, 2020.

Loading...
Tags:
  1. maks87
    Offline

    maks87 System Engineer Q Specialist

    Joined:
    Jul 20, 2012
    Messages:
    185
    Location:
    Warszawa
    Local Time:
    7:30 AM
    Ratings:
    +14 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53A
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53A 1 GbE
    Wybaczcie, że zakładam kolejny temat, ale wolę napisać to osobno aby potem nie dyskutować o różnych rzeczach.
    Jak już dzisiaj pisałem, poznaję temat puli pamięci, migawek itd. Tym razem na innym niż poprzednio QNAPie przesiadam się z woluminu prostego na inny (a dokładnie na wolumin cienki/thin) aby mieć możliwość korzystania z migawek. Testuję to na razie na jednym fizycznym dysku (4TB) na którym zrobiłem jedną pulę pamięci. Na etapie tworzenia puli dostałem info, że całkowita dostępna pojemność wynosi 3,63TB (czyli cały dysk), potrzeba ok. 100GB przestrzeni zarezerwowanej (w sumie nie wiem na co, ale na razie to pomijam) więc zostaje do mojej dyspozycji 3,53TB (screen nr1).
    1 tworzenie puli pamięci.

    Następnie w tej puli stworzyłem wolumin cienki, przy jego tworzeniu założyłem sobie, że 15% miejsca w puli (ok. 500GB) przeznaczę na migawki a pozostałe miejsce na dane (czyli ok. 3TB) na woluminie. I tutaj pierwsze pytanie:
    1. Czy dobrze to rozumiem? Czy migawki będą zapisywane własnie w tym "wolnym miejscy" w puli, i nie będą zajmować miejsca na woluminie? Czy migawki jakby zajmują miejsce z woluminu?

    Następnie wrzuciłem trochę danych na ten wolumin (dokładnie to ok. 1.5TB) i wchodząc we właściwości tego woluminu jest to co na screenie nr2. Na razie się wszystko zgadza (przy tworzeniu woluminu podałem rozmiar 3000GB czyli to daje 2,91TB) z czego 1.5TB jest zajęte.
    2 dysk zarządzanie.

    2. Ale jak wchodzę we właściwości puli pamięci (screen nr3) to widzę, że wolumin obecnie zajmuje 1.68TB. Pytanie dlaczego we właściwościach woluminu jest 1.5TB a tutaj 1.68TB?
    3 pula pamięci zarządzanie.

    3. Obecnie nie uruchomiłem jeszcze migawek, ale jak to zrobię to które miejsce będą mi "zjadać"? Czy będzie to z tych obecnie wolnych 1.35TB które widzę na screenie nr2? Czy najpierw zajmą te 557GB (screen nr3) a potem kolejne 1.4TB (również screen nr3)?
     
  2. kbinky
    Offline

    kbinky Nowy użytkownik Noobie

    Joined:
    Mar 29, 2016
    Messages:
    1
    Local Time:
    7:30 AM
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-x51 100 Mbps
    Przepraszam, może nie to miejsce, ale podobnego nie znalazłem. Czy można rozwiązać pulę pamięci złożoną z 2 hdd w raid1 bez utraty danych?
     
  3. pigers
    Offline

    pigers "Debbie" - always ask Silas ! Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    11,920
    Local Time:
    7:30 AM
    Ratings:
    +1,881 / 42 / -24
    Followers:
    8
    QNAP:
    TS-653D
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-653D 1 GbE
    To otwórz swój temat ? ...