Pomoc pula pamięci

Bobba_de_Fett

Nowy użytkownik
Noobie
28 Kwiecień 2025
6
2
3
49
QNAP
TS-453 Pro
Ethernet
1 GbE
Witam,
mam taką sytuację.
Mam 4 dyski w RAID 5, łącznie 8,16TB, ale dostępne tylko 6,33TB i nieprzydzielone 1,83TB (nie wiem dlaczego tak jest, konfigurowałem to kilka lat temu). Czy mogę zwiększyć wielkość puli pamięci o te nieprzydzielone 1,83TB, tak żeby nie utracić danych które są w obecnej puli pamięci.
z jednej strony potrzebuje więcej miejsca, z drugiej trochę się boję:)

Proszę o pomoc.
Dziękuje!

1745864047337.png

też tak myślę, że szkoda żeby tak leżało i się marnowało.
nie wiem za bardzo tylko jak.... jak wybieram Akcja>>>Rozszerz pule to mam do wyboru:
1745865364772.png

żadna z dostępnych opcji nie daje możliwości zwiększenia Puli pamięci.....
chętnie posłucham podpowiedzi mądrzejszych

ok, tylko jak zjem trzy kromki chleba zamiast dwóch to najwyżej będę głodny, a jak skasuje pond 5 TB danych to mój jednoosobowy dział IT na pewno będzie głodował :)
to jeszcze jedno pytanie, czy mogę to zrobić podczas prac na serwerze (smb/afp), czy lepiej wylogować wszystkich i zrobić to np. w nocy.

a jak skasuje pond 5 TB danych
to przywrócisz je z kopii zapasowej , którą przecież masz ?

zrób to wieczorem ... i na przyszłość wynegocjuj sobie okienko serwisowe w tygodniu pod koniec pracy - czasami są rzeczy które trzeba przepchać w godzinach pracy (poprawki bezpieczeństwa ?).

to przywrócisz je z kopii zapasowej , którą przecież masz ?

zrób to wieczorem ... i na przyszłość wynegocjuj sobie okienko serwisowe w tygodniu pod koniec pracy - czasami są rzeczy które trzeba przepchać w godzinach pracy (poprawki bezpieczeństwa ?).
mam, mama, nawet dwie, migawki i stary NAS jako pełny backup 1/1 na wszelki wypadek gdyby główny padł i trzeba było na szybko się ogarnąć
dziękuje za pomoc. dam znać po :)