Udzielamy pomocy Puste miejsce na gniazda SATA na PCB QNAP x53

Dyskusja w 'Serwisowanie elektroniki oraz modyfikacje' rozpoczęta przez użytkownika MtothaJ, 30 Lipiec 2018.

Ładowanie...
Tagi:
  1. MtothaJ
    Offline

    MtothaJ Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    26 Lipiec 2018
    Wiadomości:
    7
    Local Time:
    13:45
    Oceny:
    +6 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    Temat po czesc ogolny i dotyczacy roznych modeli QNAP np. 251 czy 253 - na plycie w okolicach zlacza PCIe i modulu DOM sa puste pady pod 2 zlacza SATA - oznaczone jako SATA1 i SATA2.

    W biosie domyslnie te dwa gniazda sa wylaczone ale po odblokowaniu wszystkich opcji w menu bios istnieje opcja ich wlaczenia.

    Oczywiste wiec wydaje sie w tym miejscu pytanie czy ktos probowal dolutowac gniazda Sata w przeznaczonych dla nich miejscach i jakie byly tego rezultaty?

    Ze swojej strony nie widze problemu zeby sprobowac tego moda, natomiast aktualnie nie widze na Allegro potrzebnych gniazd - najprosciej bylo by wylutowac z jakiejs starej / zepsutej plyty glownej a nie mam obecnie takiej na stanie. Od biedy mozna zrobic wersje drut i dolutowac same kable do padow ale imho jak juz robic to porzadnie. Pozostaje wtedy pociagniecie zasilania zeby moc podlaczyc dysk ale to akurat najmniejszy problem.

    Jesli ktos ma jakies doswiadczenia/ przemyslenia w temacie to prosba o info.
     
  2. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    7 269
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    13:45
    Oceny:
    +1 146 / 31 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    nope - modzisz ? :D
     
  3. MtothaJ
    Offline

    MtothaJ Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    26 Lipiec 2018
    Wiadomości:
    7
    Local Time:
    13:45
    Oceny:
    +6 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    Podejmuje sie tematu, ale z racji braku czasu nie stanie to sie natychmiast. Sprawe musze dobrze rozeznac np. czy przy pionowym gniezdzie SATA wlozony kabel nie bedzie o nic zawadzal itp. Podejrzewam tez ze zwazywszy na ustawienia biosu, z poziomu QTS ten dysk i tak bedzie niewykrywalny - bardziej widze tu mozliwosc podlaczenia SSD zeby byl dual boot QTS / Win 10 PRO.
    Odgrzeje temat jak cos sie w sprawie wydarzy.
    --- Połączono posty, 8 Sierpień 2018, Data oryginalnego postu: 30 Lipiec 2018 ---
    Dzisiaj zrobilem wstepne przygotowania do moda.

    Port SATA widoczny od solder side plyty:

    20180808_211142.

    Na ten moment przy uzyciu tasmy rozlutowujacej usunalem cyne z otworow, ogolnie jest to montaz przewlekany a nie SMD wiec bez problemu mozna zalozyc gniazdo badz przelozyc kabel. Majac na uwadze male rozmiary bede probowal na poczatek z kablem:

    20180808_212819.

    Jesli chodzi o sam dysk to w 253 PRO - pomimo malych rozmiarow - jest idealne miejsce na umiejscowienie dysku 2.5" SSD, tuz nad klatke z dyskami 3.5":

    20180808_222513.

    Dysk idealnie sie wsuwa nad klatke / pod gorna oslona:

    20180808_222520.

    Wiec wstepna koncepcja juz jest - trzeba sprzeta rozebrac i dolutowac kabel SATA od strony komponentowej, wyprowadzic kabel nad ta klatke, podlaczyc SSD, pociagnac zasilanie, wlaczyc port SATA w biosie i zobaczyc co z tego wyjdzie.

    Na ten moment to tyle, mam nadzieje doprowadzic temat do jakiegos sensownego finalu w najblizszym czasie, aczkolwiek obecna pogoda nie sprzyja zabawom z lutownica :) Poki co sprzeta zlozylem spowrotem, wszystko wciaz dziala i oby tak dalej.
     
    • Piwo Piwo x 1
  4. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    7 269
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    13:45
    Oceny:
    +1 146 / 31 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    ninja !
    ja staram się robić tak , żeby lutownicy nie dotykać => #DronWOdstawkę
     
  5. MtothaJ
    Offline

    MtothaJ Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    26 Lipiec 2018
    Wiadomości:
    7
    Local Time:
    13:45
    Oceny:
    +6 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    Czy natrafil ktos w necie na instrukce - a najlepiej filmik - ukazujacy jak rozebrac 253 PRO aby dostac sie do plyty glownej?
    Potrzebowal bym troche pomocy w tym temacie bo nie bardzo chce cos urwac / zepsuc.

    Ps. swoja droga z tego co widze to na plycie jest sporo tych pustych solder padow pod inne gniazda, mozna cos by bylo poeksperymentowac ale warunkiem jest dostanei sie do plyty glownej.
     
  6. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    7 269
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    13:45
    Oceny:
    +1 146 / 31 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE