Featured How-To PXE+TFTP - czyli instalacja Windows przez sieć

Discussion in 'Udostępnianie plików, folderów i drukarek' started by avis, Nov 12, 2014.

Loading...
  1. marmot106
    Offline

    marmot106 Nowy użytkownik Noobie

    Joined:
    Aug 13, 2011
    Messages:
    24
    Local Time:
    4:20 AM
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x19P II
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x19P II 1 GbE
    jak ustawić w takim razie qnapa, w przypadku kiedy serwer dhcp jest na routera np 192.168.1.1 ?
     
  2. pigers
    Offline

    pigers zapytaj Silasa Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    10,952
    Local Time:
    4:20 AM
    Ratings:
    +1,679 / 38 / -20
    Followers:
    8
    QNAP:
    TS-653D
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-653D 1 GbE
    W opcjach serwera DHCP wartość 66 powinna być ustawiona na adres IP serwera TFTP (QNAPa).
    Możliwe że opcje 150 też trzeba będzie tak samo ustawić.
     
  3. Penerros
    Offline

    Penerros Enterprise Admin... Q's Architect

    Joined:
    Oct 28, 2016
    Messages:
    621
    Location:
    Zielęcin
    Local Time:
    4:20 AM
    Ratings:
    +76 / 1 / -1
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53Be
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53Be 1 GbE
  4. pigers
    Offline

    pigers zapytaj Silasa Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    10,952
    Local Time:
    4:20 AM
    Ratings:
    +1,679 / 38 / -20
    Followers:
    8
    QNAP:
    TS-653D
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-653D 1 GbE
    co za różnica ...

    upload_2018-12-17_7-34-31.
     
  5. wolf1979
    Offline

    wolf1979 Nowy użytkownik Noobie

    Joined:
    Dec 26, 2018
    Messages:
    2
    Local Time:
    4:20 AM
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    40 GbE
    null 40 GbE
    Witam, bardzo dziękuje autorowi za poradnik, kawał dobrej roboty :), mam tylko pytanie, po zmianie protokołu na SMB3 dostaje error 58 przy próbie zmapowania dysku (net use ), na SMB2 wszystko śmiga.
     
  6. pigers
    Offline

    pigers zapytaj Silasa Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    10,952
    Local Time:
    4:20 AM
    Ratings:
    +1,679 / 38 / -20
    Followers:
    8
    QNAP:
    TS-653D
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-653D 1 GbE
    a) dodaj usera i jemu read-only - loguj się z CMD za pomoca net use y: \\10.0.0.2\tftproot /user:TWOJUSER HASLO
    b) nie używaj smbv3 ;)
     
  7. wolf1979
    Offline

    wolf1979 Nowy użytkownik Noobie

    Joined:
    Dec 26, 2018
    Messages:
    2
    Local Time:
    4:20 AM
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    40 GbE
    null 40 GbE
    ok wielkie dzięki, a co jest nie tak z smbv3? :)
     
  8. pigers
    Offline

    pigers zapytaj Silasa Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    10,952
    Local Time:
    4:20 AM
    Ratings:
    +1,679 / 38 / -20
    Followers:
    8
    QNAP:
    TS-653D
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-653D 1 GbE
    jej ustawienia nie pozwalają na logowanie gościa (z tego co mi wiadomo) domyślnie
     
  9. PabloPCK
    Offline

    PabloPCK Passing Basics Beginner

    Joined:
    Sep 6, 2019
    Messages:
    20
    Local Time:
    4:20 AM
    Ratings:
    +4 / 2 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53Be
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53Be 1 GbE
  10. pigers
    Offline

    pigers zapytaj Silasa Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    10,952
    Local Time:
    4:20 AM
    Ratings:
    +1,679 / 38 / -20
    Followers:
    8
    QNAP:
    TS-653D
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-653D 1 GbE
  11. PabloPCK
    Offline

    PabloPCK Passing Basics Beginner

    Joined:
    Sep 6, 2019
    Messages:
    20
    Local Time:
    4:20 AM
    Ratings:
    +4 / 2 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53Be
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53Be 1 GbE
    Nie włączyłem na Qnap serwera DHCP bo mam go włączonego na Mikrotiku i chciałbym aby tak pozostało.
    I niestety instalacja nie startuje.
    Komputer pobiera IP z DHCP, ale nie odnajduje miejsca skąd miałbym rozpocząć instalację.
    Jak to skonfigurować?
    Włączyłem na Mikrotiku tftp wskazałem tam IP Qnap i podałem tam "wdsnbp.com" jednak i tak komputery się nie bootują.
    Bardzo proszę o pomoc.
    Plik jaki utworzyłem 1fichier.com: Cloud Storage jeżeli ktoś może go zweryfikować na działającym serwerze tftp to będę wdzięczny. Przynajmniej coś będzie sprawdzone :)

    Proces tworzenia WinPE fajnie jest pokazany tu:

    Link: https://www.youtube.com/watch?v=1zDFhSuBWaM

    Co prawda ja musiałem zainstalować 2 pakiety pod Win 10 zarówno ADK jak i PE
    Oba linki copyPE.cmd not working w odpowiedzi
    --- Połączono posty, Sep 8, 2019, Data oryginalnego postu: Sep 8, 2019 ---
    Wartość 66
    Opcja 150 ??
    a tak dokładniej?


    Ok Czytanie nie boli :) znalazłem odpowiedź na moje pytanie w pierwszym poście :)
    trzeba ręcznie dopisać komendy net use y: \\X.X.X.X\tftproot oraz setup.exe
    Ale czy może się jakoś da zrobić jakiś skrypt lub coś aby to ustawienie się zaczytywało samo i od razu pojawiał się instalator?
     
  12. pigers
    Offline

    pigers zapytaj Silasa Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    10,952
    Local Time:
    4:20 AM
    Ratings:
    +1,679 / 38 / -20
    Followers:
    8
    QNAP:
    TS-653D
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-653D 1 GbE
    no napisac batcha i dodać go do boot.wim - ale to wyjeżdza poza QNAPa - prędzej na technecie MS

    kojarzę że NTLite potrafi takie rzeczy
     
  13. Marvin27
    Offline

    Marvin27 Passing Basics Beginner

    Joined:
    Mar 1, 2020
    Messages:
    24
    Local Time:
    4:20 AM
    Ratings:
    +2 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x73
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x73 1 GbE
    Witam.

    Czy poradnik może być zaktualizowany dla instalacji systemu Windows 10 ?
     
  14. PabloPCK
    Offline

    PabloPCK Passing Basics Beginner

    Joined:
    Sep 6, 2019
    Messages:
    20
    Local Time:
    4:20 AM
    Ratings:
    +4 / 2 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53Be
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53Be 1 GbE
    Wszystko jest aktualne dla każdego systemu. wystarczy, że taki system skopiujesz do głównego katalogu.
     
    • Zgadzam się! Zgadzam się! x 1
  15. hubert1977
    Offline

    hubert1977 Entry Technician Q Associate

    Joined:
    Apr 13, 2009
    Messages:
    40
    Local Time:
    4:20 AM
    Ratings:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-459U
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-459U 100 Mbps
    a co dalej - wiadomo sa aktualizacje itd. chciałbym móc mieć na qnapie najnowszy obraz do instalacji - co z tym mogę zrobić ?
     
  16. pigers
    Offline

    pigers zapytaj Silasa Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    10,952
    Local Time:
    4:20 AM
    Ratings:
    +1,679 / 38 / -20
    Followers:
    8
    QNAP:
    TS-653D
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-653D 1 GbE
    ten temat jest za gruby dla nas - popatrz na dedykowane fora do tego : WinClub czy My Digital Life Forums

    aha - jeszcze jedno - nie wiem jak z wsparciem dla UEFI w qnapowym TFTP - zwyczajnie się przerzuciłem na dockerowe https://hub.docker.com/r/linuxserver/netbootxyz - a windowsa z PXE nie instaluje , nie mam takiej potrzeby - całe 10 minut z ISO/USB.
     
  17. PabloPCK
    Offline

    PabloPCK Passing Basics Beginner

    Joined:
    Sep 6, 2019
    Messages:
    20
    Local Time:
    4:20 AM
    Ratings:
    +4 / 2 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53Be
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53Be 1 GbE
    Jaki system wgrasz taki będziesz mieć. wszystko to co da się ściągnąć jako wersja instalacyjna z Microsoft. Faktycznie za pierwszym razem trzeba z tym chwilę powalczyć i się wczytać ale potem jest już to proste :)
     
  18. pigers
    Offline

    pigers zapytaj Silasa Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    10,952
    Local Time:
    4:20 AM
    Ratings:
    +1,679 / 38 / -20
    Followers:
    8
    QNAP:
    TS-653D
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-653D 1 GbE

    Attached Files:

  19. XoRdi
    Offline

    XoRdi Passing Basics Beginner

    Joined:
    Aug 17, 2015
    Messages:
    11
    Local Time:
    3:20 AM
    Ratings:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    Ktoś próbował to zrobić w EdgeRouter?

    P.S: GG!!