Rozwiązany Pytania początkującego

Dyskusja w 'Zdalny dostęp oraz sieć komputerowa' rozpoczęta przez użytkownika doodah007, 2 Luty 2014.

Ładowanie...
  1. doodah007
    Offline

    doodah007 Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    17 Styczeń 2014
    Wiadomości:
    37
    Local Time:
    18:57
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x70 Pro
    Ethernet:
    802.11n
    TS-x70 Pro 802.11n
    mam po odhaczać lan 2 z usług sieciowych, zarzadzania, serwera aplikacji??
     
  2. avis
    Offline

    avis Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    4 Grudzień 2010
    Wiadomości:
    370
    Miejscowość:
    52°17'21.9"N 21°02'45.2"E
    Local Time:
    17:57
    Oceny:
    +124 / 1 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x20/TS-x21
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x20/TS-x21 1 GbE
    No to żeś mu teraz podpowiedział. Powaliło cię całego nas-a do netu wystawiać
     
    • Zgadzam się! Zgadzam się! x 1
  3. pigers
    Online

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    7 043
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    18:57
    Oceny:
    +1 113 / 30 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    Masz dwie opcje do wyboru:
    1. włączyć opcję enable Universal Plug and Play (UPNP) na routerze
    2. ręcznie zrobić Port Forwarding/Virtual Server na routerze
    Pamiętaj o jednym, udostępniając port SSH, WebManegment, czy SSL WebManement, potencjalnie wystawiasz swoje urządzenia na cel ataków.
    Pamiętaj żeby hasła były mocno, nigdy nikomu ich nie udostępniaj i nie chwal się tym że masz coś takiego.

    Udostępnij porty 8080 i 8081 na zewnątrz.

    Tak jak @avis@avis pisał: nie ustawiłeś sobie trybu działania kart sieciowych, @Silas Mariusz@Silas Mariusz pisał o nich (poszukaj hasła trunking), również o wymaganiach względem sprzętu (komputer, router,switch, kable).
     
    • Lubię to! Lubię to! x 1
  4. Silas Mariusz
    Online

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 553
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    18:57
    Oceny:
    +1 462 / 30 / -6
    Followers:
    25
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Nie, bo gateway z LAN1 (eth0) będzie bramą do net'u - a więc transfer będzie szedł po LAN1. Natomiast w sieci lokalnej będzie wykorzystywać LAN2.
     
  5. avis
    Offline

    avis Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    4 Grudzień 2010
    Wiadomości:
    370
    Miejscowość:
    52°17'21.9"N 21°02'45.2"E
    Local Time:
    17:57
    Oceny:
    +124 / 1 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x20/TS-x21
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x20/TS-x21 1 GbE
    @pigers@pigers a ten drugi port to nie bedzie czasem 443??
    --- Połączono posty, 2 Luty 2014, Data oryginalnego postu: 2 Luty 2014 ---
    @Silas ale pamiętaj że masz do czynienia z osobą która ma niewielkie pojęcie (bez obrazy) więc może niech zastosuje najprostsze rozwiazanie czyli oba kabelki w router albo jeden w switch drugi w router (nie wiem jaka ma sieć) i niech sobie to w QTS usługami ureguluje i tyle. Bo zaraz będziesz zasady TCP IP tłumaczył :)
     
  6. ire335i
    Offline

    ire335i Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    2 Luty 2014
    Wiadomości:
    5
    Local Time:
    17:57
    Oceny:
    +0 / 3 / -2
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    :hihihi:h i przypadkiem nie karz mu nasa wystawiac na zewnatrz bo sie przeziebi :hihihi: , ty jestes naprawde dobry -----------bez obrazy
     
    • Podetrzyj tyłek Podetrzyj tyłek x 1
  7. doodah007
    Offline

    doodah007 Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    17 Styczeń 2014
    Wiadomości:
    37
    Local Time:
    18:57
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x70 Pro
    Ethernet:
    802.11n
    TS-x70 Pro 802.11n

    gdzie moge znalec jaki wiedzę na temat trunking
     
  8. avis
    Offline

    avis Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    4 Grudzień 2010
    Wiadomości:
    370
    Miejscowość:
    52°17'21.9"N 21°02'45.2"E
    Local Time:
    17:57
    Oceny:
    +124 / 1 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x20/TS-x21
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x20/TS-x21 1 GbE
    Ej ire335i, ale nie wiem o co do mnie pijesz skoro sam kazałeś wystawiac QNAP-a w DMZ
     
  9. pigers
    Online

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    7 043
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    18:57
    Oceny:
    +1 113 / 30 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    Nie wykluczone , ale można to łatwo sprawdzić w samym QNAPie. W szukajke w QNAPa można wpisac upnp i w tabelce jest piękna rozpiska.
     
  10. doodah007
    Offline

    doodah007 Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    17 Styczeń 2014
    Wiadomości:
    37
    Local Time:
    18:57
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x70 Pro
    Ethernet:
    802.11n
    TS-x70 Pro 802.11n
    ok dzieki
     
  11. avis
    Offline

    avis Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    4 Grudzień 2010
    Wiadomości:
    370
    Miejscowość:
    52°17'21.9"N 21°02'45.2"E
    Local Time:
    17:57
    Oceny:
    +124 / 1 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x20/TS-x21
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x20/TS-x21 1 GbE
    własnie sprawdziłem i jeżeli chodzi o zarządzanie to są: 8080 i 443 stąd moje pytanie ;)
     
  12. ire335i
    Offline

    ire335i Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    2 Luty 2014
    Wiadomości:
    5
    Local Time:
    17:57
    Oceny:
    +0 / 3 / -2
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    nie pije do twojej wiedzy tylko do tego ze to poczatkujacy wiec bez macenia dmz jest najprostrzy, pozatym takie wystawienie maszyny w jego przypadku niczemu nie szkodzi ,wez pod uwage ze to nas nie windows !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
     
  13. avis
    Offline

    avis Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    4 Grudzień 2010
    Wiadomości:
    370
    Miejscowość:
    52°17'21.9"N 21°02'45.2"E
    Local Time:
    17:57
    Oceny:
    +124 / 1 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x20/TS-x21
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x20/TS-x21 1 GbE
    No nie wiem ja ostatnio w swoim nowym QNAP-ie nie zmieniłem portu SSH na szczeście mam głupi zwyczaj ustawiania banowania adresów IP po kilku nieudanych próbach logowania i po jednym dniu nie mogłem odgruzować mojej skrzynki mailowej z powiadomień o nieudanych logowaniach. Wiec tym bardziej nowicjusz powinien jak najmniej portów otwierać a o DMZ to wogóle zapomnieć, a to że to nie windows to nie znaczy że jest w 100% bezpieczny
     
    • Lubię to! Lubię to! x 1
    • Owca Owca x 1
  14. Silas Mariusz
    Online

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 553
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    18:57
    Oceny:
    +1 462 / 30 / -6
    Followers:
    25
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Wiedza - Port Trunking
     
  15. pigers
    Online

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    7 043
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    18:57
    Oceny:
    +1 113 / 30 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    DMZ - jeden komputer (host) działa z pominięciem firewalla i jest widoczny "tak jak go pan Bóg stworzył" w internecie.
    Jesteś pewien że chcesz to zrobić ? Jest bardzo niebezpieczne i niepolecane zwłaszcza początkującym.
     
  16. doodah007
    Offline

    doodah007 Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    17 Styczeń 2014
    Wiadomości:
    37
    Local Time:
    18:57
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x70 Pro
    Ethernet:
    802.11n
    TS-x70 Pro 802.11n
    ok działa. dzieki
    --- Połączono posty, 2 Luty 2014, Data oryginalnego postu: 2 Luty 2014 ---
    lekcja kolejna jak moge dysk udostepnic w sieci??
     
  17. Silas Mariusz
    Online

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 553
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    18:57
    Oceny:
    +1 462 / 30 / -6
    Followers:
    25
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Jeśli rozwiązałeś problem DMZ'em to chociaż wywinduj w górę port SSH. I zabezpiecz udziały sieciowe przed gośćmi (Samba).
     
  18. pigers
    Online

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    7 043
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    18:57
    Oceny:
    +1 113 / 30 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    W Internecie czy w sieci lokalnej ?
    Tego pierwszego to dziś już nie zaczynaj.
    To drugie równa się generalnie Samba i zapoznaj się z dokumentacją w QNAPie, ewentualnie QNAP Turbo NAS Software User Manual

    Zmiana portu SSH na QNAP:
    System Tools/Remote Login to change the SSH port.
     
  19. Silas Mariusz
    Online

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 553
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    18:57
    Oceny:
    +1 462 / 30 / -6
    Followers:
    25
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Jeśli zrobiłeś przekierowanie DMZ, to wystarczy, że ktoś wpisze w oknie adresu explorera \\Twoj_zewnetrzny_IP\ (np. \\88.50.234.7\) i będzie miał dostęp do udziałów sieciowych serwera
     
  20. doodah007
    Offline

    doodah007 Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    17 Styczeń 2014
    Wiadomości:
    37
    Local Time:
    18:57
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x70 Pro
    Ethernet:
    802.11n
    TS-x70 Pro 802.11n
    skorzystałem z myQNAPcloud.
    --- Połączono posty, 2 Luty 2014, Data oryginalnego postu: 2 Luty 2014 ---
    lubie wyzwania oczywiscie ze w internecie :)
    ale moze rzeczywiscie to lekckja na jutzrejszy dzien
    bede jutro bardzo namolny
    pozdrawiam
    i dzieku za pomoc