[Q] Szybki backup QNAP 109 PRO II -> eSata

Dyskusja w 'Replikacja i poawaryjne działania odtworzeniowe' rozpoczęta przez użytkownika Piro, 30 Październik 2008.

Ładowanie...
  1. Piro
    Offline

    Piro Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    30 Październik 2008
    Wiadomości:
    10
    Local Time:
    01:56
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Jak w temacie - nie koniecznie replikowanie musi byc zdalne, ale poszukuje metody szybkiego zrobienia kopii zapasowej zawartosci QNAPA. W tym celu nabylem zewnetrzny dysk z obudowa na eSata (obecnie podlaczone ze soba). Obydwa dyski 1 TB.

    Na poczatku probowalem podlaczyc go w opcji Qraid 1, ale przestraszylem sie, ze strace dane w procesie ustalania macierzy, poza tym nie potrzebuje podlaczonych dwoch dyskow jednoczesnie - potrzebuje zrobic kopie od czasu do czasu.

    Kolejna proba bylo zrobienie kopii z panelu administracyjnego QNAPA. Najpierw wyskakiwal jakis blad, potem sie udalo - zostawilem na noc ...i lipa. Zgralo kilka % jak rano sprawdzilem, wiec z nieznanych przyczyn sie zastopowalo. Jak rozmawialem, nie jest to tylko moj problem.

    Nie zrazajac sie postanowilem skopiowac dane recznie - metoda kopiuj-wklej z komputera w otoczeniu sieciowym (dysk eStata wyswietla sie w widoku "moje miejsca sieciowe"). No i zaczelo sie kopiowac - 700kb/sek - czas kopiowania 52h, a dysk nie jest pelny nawet w 10%.... skasowalem operacje

    Tak wiec koncza mi sie pomysly - jest pomysl podlaczenia karty eSata na PCMCIA w laptopie i kopiowanie zawartosci w otoczeniu sieciowym po WiFi. Ew moznaby pomyslec o podlaczeniu sledzia z gniazdem eSata do desktopa i kopiowac "po kablu".

    Tak wiec prosze o odpowiedz na pytania:
    - czy wlaczenie opcji Qraid narusza w jakims stopniu dane na oryginalnym dysku?
    - czy taki slaby transfer jest normalny?
    - jaki moze byc powod tych bledow z menu QNAPA przy komendzie kopiowania zawartosci?

    Poza tym bede wdzieczny za podpowiedz jak zoptymalizowac proces backupu.

    podaje linki na urzadzenia, o ktorych myslalem:

    http://www.allegro.pl/item465647825_kon ... _reki.html

    http://www.allegro.pl/item464054221_kon ... _w_wa.html


     
  2. gutekbull
    Offline

    gutekbull System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    20 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    105
    Local Time:
    02:56
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Re: [HOWTO] Szybki backup QNAP 109 PRO II -> eSata

    Właśnie z kolegą konsultowaliśmy wczoraj jak to zrobić ;)
    Widzę .że przeszedł podobną drogę jak ja , mi też nie udało się zrobić kopii ,ciągle parę % danych skopiowanych i jakiś błąd.
    Reasumując , ok.300 Gb danych i kilka nieudanych prób zrobienia kopii.
    Jedyny sensowny sposób Karta SATA 2 do laptopa i poprzez SATA w QNAPIE.
    Mam Wi Fi "N" i sieć kablową - 1Gb ,ale to dość wolny transfer w pierwszym przypadku ok. 4-8MB w drugim 10-14Mb i też trzeba pilnować .
    Do sieci 1Gb musiałem zmienić okablowanie w domu bo kopiował trochę i nagle gubił sieć ?
    Kupiłem skrętkę ekranowana z pozłacanymi stykami do sieci 1000Mb.

    Ale cały czas mnie nurtuje pytanie :
    Dlaczego QNAP nie robi kopii niejako spod programu - klikam wieczorem kopia poprzez USB i rano jest kopia ??!
    Zawsze kilka % i wyskakują błędy ?!
     
  3. Piro
    Offline

    Piro Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    30 Październik 2008
    Wiadomości:
    10
    Local Time:
    01:56
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Re: [HOWTO] Szybki backup QNAP 109 PRO II -> eSata

    Bo jest opcja ze moze z tym qnapem jest jakas lipa? Nie wiem ile trwaloby kopiowanie z szybkoscia 700 kb/sek 1000 Gb danych....

    Ja w laptopie mam zwykle PCMCIA, wiec z opisu wychodzi mi, ze (za Wiki)

    Pierwsze gniazda PCMCIA zapewniały 16 bitowy przepływ danych. Obecnie jest on 32-bitowy i pracuje z częstotliwością 33 MHz (zapewniając maksymalny transfer danych 132 MB/s)

    Czyli zamiana siekiery na kijek. Poza tym wolalbym nie mieszac w to wifi, bo juz na bank bedzie rozlaczac w trakcie. Trzebaby sie zastanowic gdzie jest waskie gardlo tego systemu. Jak jest nim QNAP to nawet diamentowy kabel nie pomoze, bo lancuch jest tak mocny jak jego najslabsze ogniwo. Na pewno ograniczeniem nie jest eSata, ktore (z wiki):

    "Główną ideą eSATA jest zapewnienie identycznej prędkości przesyłania danych w urządzeniach zewnętrznych, jaka osiągalna jest dla napędów wewnętrznych. Osiągane przez ten standard prędkości nie odbiegają od tych oferowanych przez SATA-II – maksymalne przepustowości to 150 MB/s oraz 300 MB/s, czyli znacznie więcej niż może zaoferować port USB 2.0"
     
  4. gutekbull
    Offline

    gutekbull System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    20 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    105
    Local Time:
    02:56
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Re: [HOWTO] Szybki backup QNAP 109 PRO II -> eSata

    Kadet=> te dane to czysta teoria ja wyżej podałem realne dane ,po SATA moze iść ok. 30Mb -60Mb ,
    przynajmniej ja miałem takie transfery.
    Specjalnie pod QNAPA dokupiłem (wymieniłem )do laptopa kartę Wi Fi "N" i kartę zewnętrzna SATA2 i kable do sieci !Gb
    rezultaty są ,ale żadnych rewelacji - QNAP do szybkich nie należy !!!
    Transfer wewnątrz plików QNAPA to kompletna tragedia !!!
    Jedynie przez "Wem File Manager" jeśli chcemy przerzucić coś wewnątrz QNAPa !
     
  5. Piro
    Offline

    Piro Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    30 Październik 2008
    Wiadomości:
    10
    Local Time:
    01:56
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Re: [HOWTO] Szybki backup QNAP 109 PRO II -> eSata

    Zgadza sie oczywiscie - przelicz tylko megabity ma megabajty na sek:

    1 Mb/s = 1024 kb/s 1024 kb/s = 128 kB/s

    PCMCIA 132 MB/s * 128 kB = 16,5 MB/ s
    eSata 300 MB/s*128kb = 37,5 MB/s

    mi idzie 700 KB przy podlaczeniu eSata do QNAPA - pytam wiec gdzie jest waski kanal - niech sie wypowie ktos od QNAPA - bo cos czuje ze to urzadzenie to kanal - ale chetnie chcialbym zostac wyprowadzony z bledu.
     
  6. Piro
    Offline

    Piro Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    30 Październik 2008
    Wiadomości:
    10
    Local Time:
    01:56
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Re: [HOWTO] Szybki backup QNAP 109 PRO II -> eSata

    Tak wiec wychodzi na to, ze prowadze dialog z osoba, z ktora moge normalnie i bez forum porozmawiac. Moze sie komus przyda - gniazdo esata w QNAPIE rownie dobrze mozna zatkac woskiem albo wlozyc np. kwiatek. Jest po prostu do d.

    Podpialem do plyty glownej sledzia z gniazdem eSata i transfer skoczyl do 7-8 mb/sek. Niech kazdy sobie reszte sam dospiewa.... czas kopiowania z 52h spadl do 3,5h.
     
  7. weze
    Offline

    weze Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    8 Listopad 2008
    Wiadomości:
    5
    Local Time:
    01:56
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Re: [HOWTO] Szybki backup QNAP 109 PRO II -> eSata

    mi kopia po SMB czy też po wspomnianym RSYNC działa b. dobrze (poza postem gdzie opisałem że RSYNC nie ustala żadnych zabezpieczeń na dostęp do zasobów)

    Ostatni test, to na 100Mbit/s przegrywanie z QNAP -> VISTA (dysk SATA) transfer 50Mbit/s czyli max co qnap potrafi wg dokumentacji (mowa o TS-201). Nic się nie gubi i przewaliłem ponad 300G w ten sposób.

    Polecam RSYNC, z tym softem do windowsa co pisałem 2 posty wyżej, ale będziecie mieli problem z uprawnieniami.
     
  8. Gregor
    Offline

    Gregor System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    28 Listopad 2008
    Wiadomości:
    116
    Local Time:
    01:56
    Oceny:
    +9 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-239 Pro II
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-239 Pro II 1 GbE
    Re: [HOWTO] Szybki backup QNAP 109 PRO II -> eSata

    Ja ostatnio rownież przerabialem ten temat. Nie jestem może zbytnio wymagającym userem typu codzienny backup 500GB, ale wiadomo czasem kopia ratuje dane. Robię kopie raz w tygodniu i danych mam około 300GB. Pierwotnie po prostu podlączalem dysk do lapka i kopiowalem dane z Qnapa. No ale idea jest taka aby robić kopie bez włączonego kompa. No i się zaczęło ;)

    Podłączyłem dysk po USB, kontrolnie wybralem katalog z 10GB, taki teścik ;) Kopiowało się ze 3 godziny. Niestety Qnap nie podaje aktualnego transferu, tylko te swoje dziwaczne procenty. Pojechalem po kabel sata-esata. Podłączylem na 'zywca" dysk do Qnapa i opcja jak wyżej. Po 5 godzinach, szlag mnie trafił i zaprzestałem kopiowania. Robię to po usb bo to esata to chyba tylko z nazwy jest.
    Ponieważ moje dane nie zmieniają się drastycznie szybko, raptem kilkadziesiąt plików tygodniowo więc skopiowalem klasycznie calego Qnapa na dysk i teraz po usb robię tylko opcję synchronizuj. Idzie to zdecydowanie szybciej, bo qnap tylko sprawdza pliki i kopiuje ich niewiele.
    Ale generalnie ta opcja powinna zostać wyłączona albo poprawiona bo jest po prostu do dupy
     
  9. Piro
    Offline

    Piro Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    30 Październik 2008
    Wiadomości:
    10
    Local Time:
    01:56
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Re: [HOWTO] Szybki backup QNAP 109 PRO II -> eSata

    Jedynym sensownym rozwiazaniem jest kopiowanie po sieci lokalnej.
     
  10. beaneck
    Offline

    beaneck Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    16 Wrzesień 2008
    Wiadomości:
    4
    Local Time:
    02:56
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Wtrącę swoje trzy grosze.
    Też bawiłem się tematem kopiowania danych na zewnątrz i porobiłem parę prób. (PuTTY i kopiowanie pod mc)

    Faktycznie transfer po eSATA jest kiepski - ok 800-900 kB/s. Tyle, że tak jest wtedy kiedy zewnętrzny dysk jest sformatowany pod NTFS. Jeśli sformatować go pod ext3 to wtedy transfer wynosi już 9-10 MB/s. Wygląda na to, że tu jest wąsie gardło.

    Nie próbowałem jaka jest szybkość pod FAT - przypuszczam, że też będzie szybciej niż NTFS, ale z powodu ograniczeń wielkości ten format u mnie odpada.
     
  11. brelo
    Offline

    brelo Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    10 Marzec 2009
    Wiadomości:
    7
    Local Time:
    01:56
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    ok.250 Gb danych Q-RAID EXT-3 dysk zewnetrzny na USB PODPIETY NA STALE ok 19 godzin kopiowania.

    Information Q-RAID 1 initial syncing finished successfully. 02/12/2009 15:47:32
    Information Q-RAID 1 initial syncing started. 02/11/2009 21:07:38
    Information [USB Disk 1] Formatting completed. 02/11/2009 20:59:06
    Information [USB Disk 1] Start formatting. 02/11/2009 20:52:33
     
  12. GEORobson
    Offline

    GEORobson Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    27 Luty 2009
    Wiadomości:
    10
    Miejscowość:
    Wadowice, woj. małopolskie
    Local Time:
    01:56
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x69L
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x69L 1 GbE
    Potwierdzam.
    Backup na zewnętrzny dysk (NTFS) totalna porażka.
    Sformatowałem dysk zewnętrzny na (EXT3) i teraz transfer po USB_2.0 jest w okolicach 9Mb/s :D
    Włączyłem kopiowanie.
    Jak przewale mojego Qnapa na zewnętrzny dysk (ok.250GB danych), to jutro sprawdzę ile potrwa ewentualna testowa synchronizacja.
    Dam znać jak poszło.
     
  13. jarlath
    Offline

    jarlath Moderator Contributor

    Dołączył:
    12 Grudzień 2008
    Wiadomości:
    246
    Miejscowość:
    Poland, Gliwice
    Local Time:
    01:56
    Oceny:
    +14 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x59 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x59 Pro 1 GbE
    Witam,
    Może troche spóźnione. Ostatnio robiłem testy i przy zformatowanym na EXT3 dysku 2,5" w kieszeni zewnętrznej na ESATA, podpiętym do QNAP'a w mc transfer na poziomie 34-47Mb/s, więc nie rozumiem potrzeby zatykania złącza esata w QNAP'ie woskiem. Nie przetestowałem jeszcze backupu z GUI ponieważ ostatnio mam bardzo pracowite dni :-(. Na 100% zrobię backup na tym dysku przez esata. ponieważ chcę przetestować firmware 3.0 na czystym QNAP'ie (mam ochotę na EXT4 - znacznie przyśpiesza operacje dyskowe).
     
  14. GEORobson
    Offline

    GEORobson Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    27 Luty 2009
    Wiadomości:
    10
    Miejscowość:
    Wadowice, woj. małopolskie
    Local Time:
    01:56
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x69L
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x69L 1 GbE
    Jak obiecałem tak zrobiłem, mianowicie:
    przetestowałem synchronizację po USB dla około 250 GB.

    Pozmieniałem jedynie kilka plików tekstowych i graficznych i włączyłem synchronizację.
    Wynik: synchronizacja trwała 50 sekund :)
    Przy większej ilości danych to będzie kwestia kilku minut.

    Wniosek: do codziennego backupu Qnapa robionego metodą synchronizacji w zupełności wystarcza port USB pod warunkiem, że dysk zewnętrzny jest sformatowany pod EXT3.
     

Poleć tę stronę