qnap 209 II 2x500GB a szybkosc kopiowania

Dyskusja w 'Udostępnianie plików, folderów i drukarek' rozpoczęta przez użytkownika pavlo, 15 Listopad 2008.

Ładowanie...
  1. pavlo
    Offline

    pavlo Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    14 Listopad 2008
    Wiadomości:
    10
    Local Time:
    23:48
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Witam,

    Od wczoraj jestem posiadaczem QNAP 209 II (firmware 2.1.0) + 2x500GB (Seagate 500 GB Barracuda 7200.11 32MB, Serial ATA II), którego mam podłączonego do linksysa WRT-54GL. Dodam jeszcze, że dyski pracują w mirrorze.

    I od początku mała załamka - transfery tragiczne (nawet przy wyłączonych wszystkich usługach), rzędu 1-2MB....myślałem, że wywalę ten sprzęt przez okno :-(

    Na początku zaktualizowałem firmware do 2.1.2 build 1031T i włączyłem opcję: "write cache" - trochę pomogło. Obecne transfery to ok 7-8MB,
    ale to nadal mało przy tym sprzęcie!!! Sprawdziłem swojego Linksysa, ale z nim jest wszystko w porządku.

    Następnie sprawdziłem ustawienia dysku i tam trafiłem na coś dziwnego. Tak jakby mój qnap niepoprawnie rozpoznał dyski.

    Hard disk model Unknown
    Model number ST3500320AS
    Serial number 9QM83Z5N
    Disk capacity 465.76 GB
    Firmware version SD15
    ATA version ATA-8
    ATA standard Not recognized. Minor revision code: 0x29

    Może macie pomysł co z tym fantem zrobić i jak zwiększyć transfery ????
     

    Załączone pliki:

    • disk.jpg [jpg] - (pavlo) qnap 209 II 2x500GB a szybkosc kopiowania [358,1538] - QNAP Polska - Oficjalne forum wsparcia technicznego QNAP Club
      disk.jpg
      Rozmiar pliku:
      76,1 KB
      Wyświetleń:
      745
      MD5 Sum:
      3f1f6ca3ce0e8bb992141ed883c1bb09
  2. Nicodem
    Offline

    Nicodem Staff Contributor

    Dołączył:
    15 Sierpień 2008
    Wiadomości:
    132
    Miejscowość:
    Warszawa
    Local Time:
    00:48
    Oceny:
    +3 / 0 / -0
    Followers:
    1
    Rozpoznawanie dyskow niestety raczej nie ma tu znaczenia.
    Laczysz sie po WiFi? Jesli tak to raczej jest ograniczenie wifi, jesli po kablu - to faktycznie cos nie tak. Sprobuj wylaczyc wszystkie uslugi procz SMB.
     
  3. slyt
    Offline

    slyt Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    31 Sierpień 2008
    Wiadomości:
    41
    Miejscowość:
    Lublin
    Local Time:
    00:48
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Opisales problem wysoce nieprecyzyjnie.

    Mam prawie taka sama konfiguracje tak jak ty tj. Qnap 209II z 2 x Seagate 500GB RAID1. Po drodze do routera WRT54GL jest jeszcze switch 100mbps.

    Transfer po SMB rzeczywiscie oscyluje wokol 8 MB/s co jest normalnym wynikiem w sieci 100 mbps uwzgledniajac narzuty protokolu. Gorzej jest jesli chodzi o transfer po http (max 1,3 MB/s down) oraz po ftps (max. 900 kB/s down i 600 kB/s up).

    Jesli chodzi o zalaczony screeshot to obrazuje on tylko raport SMARTa - nic innego. Na uspokojenie dodam ze u mnie dla jednego dysku (kupionego pozniej) wyglada to nastepujaco:

    Hard disk model Unknown
    Model number ST3500320AS
    Serial number 9QM7KNAT
    Disk capacity 465.76 GB
    Firmware version SD15
    ATA version ATA-8
    ATA standard Not recognized. Minor revision code: 0x29

    Dla drugiego:
    Hard disk model Seagate Barracuda 7200.10 family
    Model number ST3500630AS
    Serial number 5QG2SQH9
    Disk capacity 465.76 GB
    Firmware version 3.AAK
    ATA version ATA-7 (ATA133)
    ATA standard Exact ATA specification draft version not indicated
     
  4. pavlo
    Offline

    pavlo Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    14 Listopad 2008
    Wiadomości:
    10
    Local Time:
    23:48
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Dzięki za odpowiedź, trochę się uspokoiłem bo już myślałem, że jest jakiś problem z dyskami. Jeszcze coś pokombinuję i zobaczę jakie będą efekty.

    Pytanie: Jakie są Wasze transfery? I ile można wycisnąć z qnapa 209 II na 1GB switchu?
     
  5. margrabi
    Offline

    margrabi Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    20 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    4
    Local Time:
    00:48
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    U mnie to tak wygląda:

    1Gbs:


    100Mbs:


    I trochę inna konfiguracja:

    1Gbs:
     

    Załączone pliki:

    • 7200.11-1Gbs.jpg [jpg] - (margrabi) qnap 209 II 2x500GB a szybkosc kopiowania [358,1561] - QNAP Polska - Oficjalne forum wsparcia technicznego QNAP Club
      7200.11-1Gbs.jpg
      Rozmiar pliku:
      71,1 KB
      Wyświetleń:
      710
      MD5 Sum:
      4ff4d4a1c3cbd36e6f91c54ca332b56f
    • 7200.11-100Mbs.jpg [jpg] - (margrabi) qnap 209 II 2x500GB a szybkosc kopiowania [358,1561] - QNAP Polska - Oficjalne forum wsparcia technicznego QNAP Club
      7200.11-100Mbs.jpg
      Rozmiar pliku:
      72,2 KB
      Wyświetleń:
      705
      MD5 Sum:
      15a7e6f0a01d6320f14ab7118e079450
    • 7200.10-1Gbs.jpg [jpg] - (margrabi) qnap 209 II 2x500GB a szybkosc kopiowania [358,1561] - QNAP Polska - Oficjalne forum wsparcia technicznego QNAP Club
      7200.10-1Gbs.jpg
      Rozmiar pliku:
      74,9 KB
      Wyświetleń:
      708
      MD5 Sum:
      b2b8527c05ba2d8bc59cb7ebaa3dd8c2
  6. pavlo
    Offline

    pavlo Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    14 Listopad 2008
    Wiadomości:
    10
    Local Time:
    23:48
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    margrabi: Co to za program testujący ?


    BTW: Zmieniłem router na nowy WRT610, zobaczę co teraz się uda wycisnąć z mojego QNAP'a
     
  7. Silas Mariusz
    Online

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 032
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    00:48
    Oceny:
    +1 339 / 30 / -5
    Followers:
    22
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    program: ATTO Benchmark
     

Poleć tę stronę