Posiadam QNAP TS-470U RP z firmware 4.1.3, który działa w trybie kontrolera domeny. Potworzyłem użytkowników domenowych i grupy, które chcę mieć. W ustawieniach folderów współdzielonych włączona jest opcja ACL i zaawansowane uprawnienia folderu. Zgodnie z tym powinienem móc zarządzać uprawieniami do konkretnych folderów i plików na NAS z poziomu Explorera Windows. Niestety działa to połowicznie. Mogę jedynie dodawać/usuwać uprawnienia dla już przypisanych do danego folderu użytkowników domenowych (których wcześniej poustawiałem w konfiguracji webowej), ale gdy klikam przycisk Dodaj, wyrzuca komunikat, że nie może odnaleźć żadnych lokalizacji. Tak, jakby system w ogóle nie widział domeny z QNAP-a. Do zasobów sieciowych jestem zalogowany jako domenowy administrator, którego domyślnie utworzyło po przełączeniu QNAP-a w tryb kontrolera domeny. Dodam, że komputer znajduje się w tej samej sieci lokalnej, co QNAP, ale jest w zupełnie innej domenie. Tak ma docelowo być. Domeny z QNAP-a chciałem używać jedynie do uprawnień dla plików na NAS, komputery będą w innej domenie. Czy to w ogóle ma szanse tak działać, czy będzie widzieć domenę z QNAP-a tylko, jeżeli bezpośrednio do niego podepnę komputer, nadam IP z DHCP i włączę komputer do tej domeny? Jeżeli nie, to jak można rozwiązać problem? Próbowałem bez kontrolera domeny, na użytkownikach lokalnych QNAP-a, ale wtedy także nie można dodać nowych do uprawnień folderów z poziomu Explorera. Wtedy już nie ma komunikatu o braku lokalizacji, ale nie wyszukuje żadnych użytkowników.