Pomoc QNAP jako kontroler domeny - nie można dodać użytkowników do folderów z poziomu Explorera.

Status
Brak możliwości dodawania odpowiedzi.

Cyr4x

Nowy użytkownik
Noobie
21 Kwiecień 2015
4
0
1
QNAP
TS-x70U
Ethernet
100 Mbps
Posiadam QNAP TS-470U RP z firmware 4.1.3, który działa w trybie kontrolera domeny. Potworzyłem użytkowników domenowych i grupy, które chcę mieć. W ustawieniach folderów współdzielonych włączona jest opcja ACL i zaawansowane uprawnienia folderu. Zgodnie z tym powinienem móc zarządzać uprawieniami do konkretnych folderów i plików na NAS z poziomu Explorera Windows. Niestety działa to połowicznie. Mogę jedynie dodawać/usuwać uprawnienia dla już przypisanych do danego folderu użytkowników domenowych (których wcześniej poustawiałem w konfiguracji webowej), ale gdy klikam przycisk Dodaj, wyrzuca komunikat, że nie może odnaleźć żadnych lokalizacji. Tak, jakby system w ogóle nie widział domeny z QNAP-a. Do zasobów sieciowych jestem zalogowany jako domenowy administrator, którego domyślnie utworzyło po przełączeniu QNAP-a w tryb kontrolera domeny. Dodam, że komputer znajduje się w tej samej sieci lokalnej, co QNAP, ale jest w zupełnie innej domenie. Tak ma docelowo być. Domeny z QNAP-a chciałem używać jedynie do uprawnień dla plików na NAS, komputery będą w innej domenie. Czy to w ogóle ma szanse tak działać, czy będzie widzieć domenę z QNAP-a tylko, jeżeli bezpośrednio do niego podepnę komputer, nadam IP z DHCP i włączę komputer do tej domeny? Jeżeli nie, to jak można rozwiązać problem? Próbowałem bez kontrolera domeny, na użytkownikach lokalnych QNAP-a, ale wtedy także nie można dodać nowych do uprawnień folderów z poziomu Explorera. Wtedy już nie ma komunikatu o braku lokalizacji, ale nie wyszukuje żadnych użytkowników.

To dlaczego komputer z Windows Server 2003 i odpaloną domeną w takiej samej sytuacji umożliwia to, o co mi chodzi? Komputer kliencki jest przyłączony do domeny A i do Windows zalogowany na login domenowy A. Server 2003, znajdujący się w tej samej sieci lokalnej, ma uruchomioną (całkowicie niezależną) domenę B. Nie ma żadnych relacji zaufania między oboma domenami, czy coś. Na komputerze klienckim wchodzę na zasoby sieciowe, udostępnione na tym Win Serwerze 2003. Loguję się do nich administratorem domenowym B i mogę do uprawnień folderów w tych zasobach sieciowych dodawać nowych użytkowników domenowych z domeny B. Działa. QNAP w dokładnie takiej samej sytuacji, działając jako kontroler domeny, już tego nie umożliwia.

Bardzo ciekawe ale my nie zajmujemy się WS 2003 (zabytek - do piachu!), ponadto musisz pamiętać o ograniczeniach samej samby, która nie jest 100% odwzorowaniem rozwiązania M$.

pisz na helpdesk.qnap.com

Status
Brak możliwości dodawania odpowiedzi.