Pomoc Qnap połączony przez usb z APC UPS, jak wysyłać shutdown na 2 pozostałe serwery ?

Serwerek

Nowy użytkownik
Noobie
28 Marzec 2018
3
1
3
39
QNAP
TS-x69U
Ethernet
1 GbE
Witam

Jak w temacie. Mamy qnapa TS469-U (4.3.4.0516) podłączonego kablem usb z UPS APC i szef zadał mi znaleźć rozwiązanie, jak podłączyć 2 serwery, żeby otrzymywały komunikat shutdown i reagowały, tak jak robi to qnap. Schemat w załączniku. Jeśli chodzi o rozwiązanie, to mają być jak najmniejsze koszty finansowy, oraz brak ręcznej instalacji usług typu apcpsd, jedynie w grę wchodzą paczki z managera oprogramowania.

aimg25.otofotki.pl_miniaturki_up427_ups.jpg

Czy macie jakieś sugestie/pomysły/podpowiedzi ?

eśli chodzi o rozwiązanie, to mają być jak najmniejsze koszty finansowy, oraz brak ręcznej instalacji usług typu apcpsd, jedynie w grę wchodzą paczki z managera oprogramowania.

odpowiedz dla szefa - nie i chuj
odpowiedz dla Ciebie - ciekawe jak masz skonfigurowac na systemach trzecich bez instalacji paczek dających obsługę

Ok. Rozumiem, że żaden hub usb, bez usługi sterującej nie przejdzie. Sytuacja wygląda tak, że ja nie mam dostępu do żadnego z serwerów, żeby się rozejrzeć. Ale jeżeli chciałbym zrobić to w taki sposób:

aimg25.otofotki.pl_miniaturki_du462_Przechwytywanie.jpg

To rozumiem, że na qnapie, mógłbym wejść do konsoli i instalacja apcupsd musiałaby być zrobiona ze źródeł, a na pozostałych serwerach z windowsem jest normalna instalacja exe ? Czy wtedy qnap musiałby być połączony bezpośrednio z server2 i server2 z sserwerem3 czy wystarczyłoby w qunapie w tablicy routingu pokazać qnapowi gdzie one są ?

Czy istnieją jeszcze jakieś rozwiązania tej sytuacji ?