Qnap TS-112P zamiast HTPC

Michal_Kamilka

Nowy użytkownik
Noobie
27 Luty 2016
4
0
1
42
Książe Skroniów
QNAP
Ethernet
1 GbE
Witam Wszystkich
Proszę o Waszą pomoc w poniższym temacie.

Ze względów prywatnych muszę się pozbyć swojego komputera HTPC który służył do oglądania filmów mkv (1080p i 720p) i przetrzymywania zdjęć na dysku HDD
Jednakże po sprzedaży komputera chciałbym zostawić sobie możliwość oglądania filmów i zdjęć.

Zastanawiam się nad Qnap TS-112P ewentualnie TS-212P (jestem bardzo mocno ograniczony budżetowo) dlatego tylko te dwa modele są brane pod uwagę.

Chciałbym Qnapa wykorzystywać głównie do:
- oglądania treści mkv 1080p (wielkość ~20Gb) i 720p (wielkość do ~8Gb)
- przechowywania zdjęć
- stworzenia monitoringu wewnętrznego domu (przyszłość) z dostępem z zewnątrz
Qnap wraz z Sony KDL-50W755C byłby podłączony do switcha TP-Link TL-SG105 (porty gigowe).
Czy ten Qnap uciągnie DLNA i będzie możliwe oglądanie mkv po sieci na Sony Bravia?

Proszę o Wasze opinie sugestie co można zrobić.

Mówiąc o obu
Samo streamowanie plików ? tak
konwersje ? nie
Ten sam cpu, tyle samo ramu, tylko różnica w kieszeniach .
ja bym został przy HTPC - ale to tylko ja :D

• Lubię to
Reakcje: kaktus
Ze względów prywatnych muszę się pozbyć swojego komputera HTPC który służył do oglądania filmów mkv (1080p i 720p) i przetrzymywania zdjęć na dysku HDD
Jednakże po sprzedaży komputera chciałbym zostawić sobie możliwość oglądania filmów i zdjęć.
TS-251

Zastanawiałem sie nad TS-251 ale budżet mi nie pozwala na taki wydatek.
Widze że TS-112P ma marne szanse na mój plan.
Panowie
a TwonkyMedia + Qnap TS-112P jak to jest pokazane w linku poniżej

Kod:
 https://forum.qnap.net.pl/temat/dlna-ts-112-na-samsung-ue40f6320.4766/

Panowie
Powolutku, tak bardzo wtajemniczony jeszcze nie jestem. Czyli mam rozumieć że TS-112P spełni swoją rolę i będzie możliwe odtwarzanie mkv na Sony po DLNA?

Wiem
Gwarancję biorę na siebie. Chcę się tylko upewnić przed zakupem że TS-112P nie będzie stwarzał problemów z udostępnianiem plików mkv.

A czy mogę prosić o wytłumaczenie o co chodzi z tym TwonkyMedia?

Wiem
Gwarancję biorę na siebie. Chcę się tylko upewnić przed zakupem że TS-112P nie będzie stwarzał problemów z udostępnianiem plików mkv.

A czy mogę prosić o wytłumaczenie o co chodzi z tym TwonkyMedia?
Jeśli to Bravia to do DLNA nie podchodziłbym z dużym optymizmem. Mam takowy i staram się go nie używać z szacunku dla układu nerwowego.

mobilnie