Qnap Ts-212 czy może coś 4 dyskowego budżetowego?

Dyskusja w 'Przed zakupem...' rozpoczęta przez użytkownika DanPlut, 8 Luty 2015.

Ładowanie...
  1. swierszcz33
    Offline

    swierszcz33 Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    13 Czerwiec 2012
    Wiadomości:
    52
    Miejscowość:
    warszawa
    Local Time:
    13:13
    Oceny:
    +10 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-219P
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-219P 100 Mbps
    Ja swojego kupiłem na iBood za 450pln
     
  2. DanPlut
    Offline

    DanPlut Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    7 Luty 2015
    Wiadomości:
    23
    Local Time:
    13:13
    Oceny:
    +5 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Cena super. Trzeba się tam zarejestrować, żeby widzieć ceny i coś kupić?
     
  3. swierszcz33
    Offline

    swierszcz33 Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    13 Czerwiec 2012
    Wiadomości:
    52
    Miejscowość:
    warszawa
    Local Time:
    13:13
    Oceny:
    +10 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-219P
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-219P 100 Mbps
    Nie wystarczy śledzić oferty
     
  4. radek_h
    Offline

    radek_h Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    21 Styczeń 2015
    Wiadomości:
    1
    Local Time:
    13:13
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-212
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-212 1 GbE
    witam
    proszę o podanie modelu lub linka jaki switch będzie się nadawał (5 portów wystarczy)
    pozdrawiam
     
  5. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    7 161
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    13:13
    Oceny:
    +1 131 / 31 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    każdy switch gigabitowy - idziesz do sklepu i dostajesz do reki
    --- Połączono posty, 13 Luty 2015, Data oryginalnego postu: 13 Luty 2015 ---
    każdy switch gigabitowy - idziesz do sklepu i dostajesz do reki
     
  6. swierszcz33
    Offline

    swierszcz33 Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    13 Czerwiec 2012
    Wiadomości:
    52
    Miejscowość:
    warszawa
    Local Time:
    13:13
    Oceny:
    +10 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-219P
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-219P 100 Mbps
    Ja zakupiłem 8-portowego Zyxel-a
     
  7. DanPlut
    Offline

    DanPlut Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    7 Luty 2015
    Wiadomości:
    23
    Local Time:
    13:13
    Oceny:
    +5 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Dzisiaj przyszedł switch 8 portów TP-LINK TL-SG1008D. Koszt 98 zł.
     
  8. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    7 161
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    13:13
    Oceny:
    +1 131 / 31 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    a kabelki gigabitowe tez ?
     
  9. DanPlut
    Offline

    DanPlut Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    7 Luty 2015
    Wiadomości:
    23
    Local Time:
    13:13
    Oceny:
    +5 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    No właśnie nie :)
    --- Połączono posty, 14 Luty 2015, Data oryginalnego postu: 14 Luty 2015 ---
    Te co mam to jest napisane cat 5e ale czy wszystkie to nie wiem. Trzeba będzie wymienić. Napewno ten do Nas-a i od switcha plus do nettopa który będzie odtwarzać multimedia. Bo jeżeli mam do switcha dwie konsole podłączone ale nie potrzebuję 1Gb to nie muszę zmieniać?
     
  10. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    7 161
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    13:13
    Oceny:
    +1 131 / 31 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    jak Ci zlapie komunikacje 1Gb na zwyklych to dobrze ;)
    bo jak nie, auc i wymiana ... albo ponowne zarobienie kabla
     
  11. DanPlut
    Offline

    DanPlut Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    7 Luty 2015
    Wiadomości:
    23
    Local Time:
    13:13
    Oceny:
    +5 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Na Thecusie pokazuje mi sieć 1000mb to chyba dobrze? Ale jak chcę coś skopiować plik który jest już na Nas-ie w inne miejsce to na trasfer 4 MB/s dramat z tym nie wiem co źle robię a nie mam żadnego file menagera do niego i wszystko robię z poziomu zmapowanego dysku w win7.
     
  12. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    7 161
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    13:13
    Oceny:
    +1 131 / 31 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    czyli polaczenie NAS <-> switch jest 1 Gb czyli OK !
    A lapek po Wifi podpiety ? Jesli tak to sam sobie jestes winien bo cala komunikacja leci po Wifi, co jest waskim gardlem!
     
  13. DanPlut
    Offline

    DanPlut Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    7 Luty 2015
    Wiadomości:
    23
    Local Time:
    13:13
    Oceny:
    +5 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    No tak po wi-fi. Ale jak zapodam poprzez aplikację mobilną to leci super tylko aplikacja jest strasznie uproszczona i można po jednym folderze na raz ale prędkość super. Jak wcześniej podłączałem lapka po kablu to miałem 10MB/s spróbuję jeszcze teraz po wymianie routera i switcha tak jak piszesz.
     
  14. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    7 161
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    13:13
    Oceny:
    +1 131 / 31 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    dopytam jeszcze : dane z czego na co kopiujesz ?
     
  15. DanPlut
    Offline

    DanPlut Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    7 Luty 2015
    Wiadomości:
    23
    Local Time:
    13:13
    Oceny:
    +5 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Np. z dysku zew. Usb 3.0 na Nas lub np. film 4gigowy znajdujący się już na Nas-ie w jakimś folderze do innego folderu znajdującego się na tym samym dysku. W obu przypadkach transfer 4MB/s a poprzez aplikację w telefonie super. Walczyłem z tym przez dwa dni i dlatego chcę na qnapa zmienić bo on ma przynjmnie aplikację do zarządzania na pc.
     
  16. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    7 161
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    13:13
    Oceny:
    +1 131 / 31 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    jesli dysk jest podpiety do NASa to transer powiniem byc bardzo szybki
    przenoszac dane po jednym dysku powinno dziac sie to szybko

    w wiekszosci wypadkow jest jakis panel do zarzadzania plikami (nawet durna IOMEga ma ...)
     
  17. swierszcz33
    Offline

    swierszcz33 Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    13 Czerwiec 2012
    Wiadomości:
    52
    Miejscowość:
    warszawa
    Local Time:
    13:13
    Oceny:
    +10 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-219P
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-219P 100 Mbps
    Mi średnia kopiowania po kablu waha się między 30-38MB/s nieważne w którą stronę.
     
  18. DanPlut
    Offline

    DanPlut Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    7 Luty 2015
    Wiadomości:
    23
    Local Time:
    13:13
    Oceny:
    +5 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    No właśnie nie ma. Jest jeden wbudowany ale nie ma żadnych komend typu kopiuj czy wklej tylko do przeglądania zawartości. No właśnie nie wiem co mam nie tak bo z telefonu jest super.
    --- Połączono posty, 26 Luty 2015, Data oryginalnego postu: 14 Luty 2015 ---
    Ok. Thecus sprzedany. Qnap 212P po wielu rozterkach czy on czy coś czterodyskowego-kupiony za 550zł nowy. Jak mi w końcu zbraknie miejsca to zmienię. Wolałem kupić 212p i dysk niż samego qnapa ts-431 i zbierać dalej na dysk. Do tego dysk 3TB. Jutro odbieram a w weekend zabawa i pewnie posypią się pytania na forum;). Proszę mi podpowiedzieć czy kupić 3TB greena czy warto dopłacić 80 zł i kupić red'a. Dyski nie będą chodzić 24 na dobę. Do jutra muszę podjąć decyzję. Jeden, który był jako przenośny a wyląduje w nasie to 2TB green i nie wiem czy brać też greena czy nie.
    Dziękuję wszystkim za odpowiedzi w moim temacie.
     
  19. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    7 161
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    13:13
    Oceny:
    +1 131 / 31 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    green
     
  20. DanPlut
    Offline

    DanPlut Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    7 Luty 2015
    Wiadomości:
    23
    Local Time:
    13:13
    Oceny:
    +5 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Ok. Dziękuję.