Pomoc QNAP TS-231 Losowe restarty

specdriver

Passing Basics
Beginner
15 Kwiecień 2014
10
4
3
43
QNAP
TS-x31
Ethernet
1 GbE
Witam,

w kwietniu 2015 zakupiłem serwer QNAP TS-231. Chodził od tamtej pory bez zarzutu. Pod koniec roku pojawiły się restarty, kompletnie losowe, nieważne czy coś było robione czy nie (oglądanie filmów, odczyt/zapis plików). Pomyślałem, żeby postawić system od nowa bo miałem kopie więc to nie był problem. Nie pomogło.

Pomyśłalem, że to dyski, ale je wykluczyłem stawiając system na nowych dyskach i używanych. NA wszystkich zachowywał się tak samo czyli restarty. Stawiałem jako pojedyńcze dyski jak i RAID aby wykluczyć wszystkie opcje. Nic nie pomagało.

Firmware był też zmieniany od 4.2.0 do najnowszej wersji, ale to chyba zbędne skoro wszystko hulało do tej pory.
Download station itp. wyłączone, jedynie transmission i Qsync.

Zgłosiłem więc reklamacje do eMAG(byłe Agito) 9 stycznia. Paczka została odebrana 20 stycznia (wysłałem trochę później , bo z kurierem się minąłem).

Wszystko w zgłoszeniu opisałem tak jak wyżej.

Wczoraj otrzymałem informację, że zgłoszenie zmieniło status na "Wada nie wykryta". Oczywiście serwer już dzisiaj do mnie wraca przy którym nic nie zrobiono.

Aby wykluczyć inne możliwości (złe prądy ;) i takie tam) Pożyczyłem od kolegi inny serwer tej samej firmy)

NA tych samych dyskach nie ma żadnego problemu ani restartu od 2tygodni, czyli ewidentnie IMO problem leży po stronie QNAP TS-231.

Teraz pytanie co w tym temacie można zrobić? Jak widać eMag umywa rączki i nie może wykryć wady (ciekawe czy coś sprawdzali czy tylko podłączyli na 1h i stwierdzili, że ok).

Mam odebrać paczkę dzisiaj czy odmówić przyjęcia?

Co można dalej zrobić? Rzecznik?

Wersja oprogramowania Firmware: 4.2.3 Build 20170121
Model serwera: QNAP TS-231

Użytkownicy znaleźli tą stronę używając tych słów:

1. konsorcjum