Cześć!
Od dłuższego czasu szukam rozwiązania problemu, jaki dotknął uruchamianie systemu na QNAP TS-251A. Nie byłem w jego posiadaniu, gdy był sprawny. Nie mam dysków, na których pracował.
;TLDR;
Po recovery firmware czarny obraz i brak urządzenia w sieci via Qnap Finder. Szukam kogoś ze sprawnym egzemplarzem, kto zrobi mi obraz swojego DOM i prześle go aby wykluczyć uszkodzony plik recovery.
Wszystkie próby uruchomienia wykonuję na podłączonym monitorze via HDMI + klawiatura bezprzewodowa z nadajnikiem. (Próbowałem również z tradycyjną klawiatrą i myszą po USB.)
Urządzenie uruchamia się poprawnie, tj. przechodzi POST, podczas którego wyświetlany jest obraz starting słychać pierwszy buzz, wyświetla się cyferka 0 w lewym górnym rogu i ponownie nakładka starting poprzedzona drugim beepem.
W zależności od tego, z której partycji bootuje system (primary bądź backup) finalnie wyświetlany jest czarny ekran gdzie sygnał wypluwany na monitor jest ciągły, bądź sygnał jest przerywany i nadal nic się nie wyświetla.
Co do tej pory sprawdziłem:
Pytanie - Czy na pokładzie jest posiadacz działającego TS-251A, albo obrazu całego dysku DOM innego niż ten podany na stronie QNAPa (F_TS-X51A_20160429-1.3.0_EFI.img)
To mój pierwszy kontakt z QNAPem. Zainteresowałem się bardzo możliwościami OS tego malucha, liczę że uda mi się z nimi zapoznać.
Wersja oprogramowania Firmware: n-a
Wersja oprogramowania BIOS: 5.11
BIOS compliancy: UEFI 2.4; PI 1.3
BIOS Project version: QX85AR10 x64
BIOS Build date and time: 05/03/2016 14:41:29
BIOS EC version: QX85ED07
Model płyty głównej: QX69 Rev 2.0
Model DOM: THGBMBG5D1KBAIT
Model serwera: QNAP TS-251A
Pozdrawiam brać.
Od dłuższego czasu szukam rozwiązania problemu, jaki dotknął uruchamianie systemu na QNAP TS-251A. Nie byłem w jego posiadaniu, gdy był sprawny. Nie mam dysków, na których pracował.
;TLDR;
Po recovery firmware czarny obraz i brak urządzenia w sieci via Qnap Finder. Szukam kogoś ze sprawnym egzemplarzem, kto zrobi mi obraz swojego DOM i prześle go aby wykluczyć uszkodzony plik recovery.
Wszystkie próby uruchomienia wykonuję na podłączonym monitorze via HDMI + klawiatura bezprzewodowa z nadajnikiem. (Próbowałem również z tradycyjną klawiatrą i myszą po USB.)
Urządzenie uruchamia się poprawnie, tj. przechodzi POST, podczas którego wyświetlany jest obraz starting słychać pierwszy buzz, wyświetla się cyferka 0 w lewym górnym rogu i ponownie nakładka starting poprzedzona drugim beepem.
W zależności od tego, z której partycji bootuje system (primary bądź backup) finalnie wyświetlany jest czarny ekran gdzie sygnał wypluwany na monitor jest ciągły, bądź sygnał jest przerywany i nadal nic się nie wyświetla.
Co do tej pory sprawdziłem:
- Firmware recovery konkretnie tym obrazem. Wszystkie partycje są widoczne
fdisk -l
nie pokazuje nic niepokojącego.- Plik wgrywany zarówno przez polecenia
cp
jak idd
na DOM.
- Plik wgrywany zarówno przez polecenia
- Wgranie tego samego obrazu na pendrive. Wyłączenie w BIOS bootowania z DOM, i próba uruchomienia obrazu z pendrive (USB na froncie i tyle urządzenia). Efekt ten sam.
- Dla pewności sprawdziłem, że bez pendrive system nie może znaleźć partycji rozruchowej.
- Zauważyłem jedynie, że po usłyszeniu drugiego beepa dioda sygnalizująca pracę pendrive gaśnie bezpowrotnie, do ponownego uruchomienia.
- Sprawdzałem również na innym pendrive.
- Zarówno w przypadku 1 jak i 2 QNAP finder nie znajduje urządzenia w sieci.
- Uruchomienie systemu na innej kości RAM (fabrycznie 2x 1GB Adata ADDS1600X1G11-BSSQ) 1x 4GB Hynix HMT451S6BFR8A-PB. - bez zmian
- Różne kable HDMI i monitory -bez zmian
- bootowanie WIN 10 z hiren's boot - wszystko śmiga. Temperatury ok. Stress test CPU na 20 minut to nie problem. Napięcia zdaje się też w normie.
- Backup całego DOM do pliku obrazu. Zamontowanie pierwszej partycji rozruchowej DOM w Clonezilli i próba odczytu i zapisu pliku na niej - bezbłędnie
- Uruchomienie z czystym dyskiem HDD w zatoce 1 lub 2 - bez zmian
- Uruchomienie bez Backplane - bez zmian
- Wymiana baterii BIOS (+ reset ustawień) - bez zmian
- Podłączenie się kablem konsolowym (co prawda do compellenta) przez przejściówkę RS232-USB uniteka. - Brak danych na COM podczas całego bootowania. (Przejściówka działa na codzień ze switchami.)
- Uruchamianie z podłączonym / odłączonym LAN int1 / int2 - bez zmian
- z bliżej niejednorodną częstotliwością mryga pomarańczowa dioda z przodu jak i przy porcie ok. mrygnięcie na sekundę.
Pytanie - Czy na pokładzie jest posiadacz działającego TS-251A, albo obrazu całego dysku DOM innego niż ten podany na stronie QNAPa (F_TS-X51A_20160429-1.3.0_EFI.img)
To mój pierwszy kontakt z QNAPem. Zainteresowałem się bardzo możliwościami OS tego malucha, liczę że uda mi się z nimi zapoznać.
Wersja oprogramowania Firmware: n-a
Wersja oprogramowania BIOS: 5.11
BIOS compliancy: UEFI 2.4; PI 1.3
BIOS Project version: QX85AR10 x64
BIOS Build date and time: 05/03/2016 14:41:29
BIOS EC version: QX85ED07
Model płyty głównej: QX69 Rev 2.0
Model DOM: THGBMBG5D1KBAIT
Model serwera: QNAP TS-251A
Pozdrawiam brać.