QNAP TS 253 Be a dysk M.2

Discussion in 'Przed zakupem...' started by Misyo, Mar 15, 2019.

Loading...
Tags:
  1. Misyo
    Offline

    Misyo Passing Basics Beginner

    Joined:
    Dec 11, 2013
    Messages:
    19
    Location:
    Gorzów Wielkopolski
    Local Time:
    8:29 AM
    Ratings:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Witam Serdecznie,

    Kupiłem jakiś czas temu TS-253Be i wypadałoby to zacząć używać. Chciałbym system postawić na jakimś SSD a standardowe sloty - 2 dyski RED (mam z poprzedniego NAS-a). Czy potrzbuję karty na PCI-E żeby podłączyć dysk (M.2 / SSD)? Czy jest możliwość podpięcia takiego dysku bez karty rozszerzeń QM2? Jeżeli tak, to jaki dysk mam zamówić?

    QM2 - nie potrzebuje 10gbitów bo nie mam takiej sieci w domu...

    Z góry dziękuję.
     
  2. Penerros
    Offline

    Penerros Enterprise Admin... Q's Architect

    Joined:
    Oct 28, 2016
    Messages:
    609
    Location:
    Zielęcin
    Local Time:
    9:29 AM
    Ratings:
    +72 / 1 / -1
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53Be
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53Be 1 GbE
  3. Misyo
    Offline

    Misyo Passing Basics Beginner

    Joined:
    Dec 11, 2013
    Messages:
    19
    Location:
    Gorzów Wielkopolski
    Local Time:
    8:29 AM
    Ratings:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Szkoda.. odpuszczam temat... wyjdzie 1K pln za karte i dysk m.2.
     
  4. jAZZ-MAN
    Offline

    jAZZ-MAN Entry Technician Q Associate

    Joined:
    Jan 2, 2020
    Messages:
    33
    Local Time:
    9:29 AM
    Ratings:
    +3 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53Be
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53Be 1 GbE
    Dobry wieczór....

    Odgrzewam kotleta, ponieważ mam podobne pytanie jak mój przedmówca...

    Mam uruchomionego swojego pierwszego Qnapa. Nigdy wcześniej nie miałem styczności z serwerami NAS więc na chwilę obecną traktuję go jako bardzo praktyczną zabawkę...

    Najważniejsze i najcenniejsze są dla mnie zdjęcia z telefonów -> czyli Qsync (do synchronizacji mediów z telefonami i tworzenia kopii na Qnap)

    Urządzenie pracuje w RAID 1 na używanych talerzowych dyskach 2.5 cala o pojemności 1 TB każdy (proszę nie wytykać mi herezji, w planach jest wsadzenie normalnych dysków jednak na chwilę obecną samo urządzenie było kosztowne, a dyski i tak leżały i zbierały kurz); Wcisnąłem do niego 8GB RAMu; Odpaliłem serwer OpenVPN i... to na razie tyle....

    Niestety dysponuje bardzo małą ilością czasu i nie za bardzo kiedy mam się "pobawić".

    Kolejnym etapem będzie uruchomienie na serwerze rejestratora dla 3 kamer IP.... Następnie...Pomimo, że nie da się odpalić na Qnap telewizji HorizonGO to i tak powoli zaczynam dojrzewać aby zrobić z NAS domową stację multimedialną...


    Ale do brzegu....

    Przyznam, że spodziewałem się szybszej pracy samego urządzenia, jednak zakładam, że obecnie najwęższym gardłem są moje "laptopowe" dyski (docelowe to 2 x WD Purple 4TB).

    Wynalazłem na forum informację, że można zainstalować w Qnapie dysk SSD i na nim "zainstalować" system oraz aplikacje a to przyspieszy urządzenie.... Nie interesuje mnie SSD jako cache.

    Czy jest taka opcja w TS-253Be? (jest port PCIe)... Można włożyć zwykły (nie dedykowany przez Qnap) adapter PCIE <-> M2 z dyskiem M2 i będzie to działać?

    Jeśli tak to mógłby mi ktoś w kilku słowach nakreślić jak to ugryźć?

    Pozdrawiam i życzę spokojnego wieczoru.

    Wersja oprogramowania Firmware: 4.4.1.1146
    Model serwera: QNAP TS-253Be
     
  5. kolinek77
    Offline

    kolinek77 Entry Technician Q Associate

    Joined:
    Apr 29, 2015
    Messages:
    71
    Local Time:
    9:29 AM
    Ratings:
    +20 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    Po pierwsze dlaczego Purple? Fakt, że oficjalne wsparcie jest dla WD40PURZ oraz WD40PURX ale... dedykowane dla monitoringu.
    Ty chcesz połączyć monitoring i stację multimedialną na Qnap w jedno urządzenie. Nie wiem czy to dobry pomysł.

    Był temat a nie dedykowanej karcie dla M.2 na PCIe i skończył się tym, że nie działało.
    Jeśli nie chcesz się bawić ze względu na małą ilość czasu to nie ma sensu kombinować dla paru PLN.

    - kupujesz kartę QM2 i do niej dyski M2 (sprawdź dobrze model karty i odpowiednie dyski dla niej. Czy SSD SATA czy SSD NVMe)
    - Instalujesz system na dyskach na karcie QM2
    - wkładasz dyski HDD - budujesz RAID1 (jeżeli takie jest Twoje założenie. Możesz korzystać z 2óch oddzielnych dysków. 1 - monitoring, 2gi - Twoje dane prywatne)
    - i ustawiasz backup tego co istotne na dysk/chmurę na zew.

    Tak w skrócie :)
     
  6. jAZZ-MAN
    Offline

    jAZZ-MAN Entry Technician Q Associate

    Joined:
    Jan 2, 2020
    Messages:
    33
    Local Time:
    9:29 AM
    Ratings:
    +3 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53Be
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53Be 1 GbE
    kolinek77, dziękuję za odpowiedź...

    Przede wszystkim mam bardzo pozytywne doświadczenia z Purchlami (czytać Purplami) w rejestratorach, tryb pracy 24/7 dodatkowo w środowisku z podwyższoną temperaturą. Poza tym rzuciła mi się na forum w oczy informacja, że "Czerwone padają jak muchy", nie wiem czy rzetelna.

    Tak. Monitoring w mało ruchliwym miejscu więc zakładam, że nie będzie dużego obciążenia. A stacja Multimedialna to bardziej jako zabawka typu, czasem obejrzenie filmu lub posłuchanie radia czy muzyki przez LAN.

    ... 500 za QM2-2S czy 650zł za QM2-2P to w moim przypadku nie tak pare PeeLeNów. Ostudziłeś mój zapał i podałeś mi cenną informację i będę ostrożny w testach, a jak mi się uda coś wyczarować to napiszę. Idea jest taka, aby przyspieszyć budrzetowo puszkę.

    Poszukam gdzieś w gratach PCIE -> SATA i zobaczymy, czy ruszy zwykły SSD na SATA podpięty do kontrolera PCIE. Tak wiem, jak to brzmi... *-:) ... jeszcze gorzej niż wsadzanie laptopowych dysków HDD do serwera NAS... ale proszę jeszcze nie wbijać mnie na pal.

    Na początek to i tak dużo ;)
    --- Połączono posty, Mar 30, 2020, Data oryginalnego postu: Feb 1, 2020 ---
    15go lutego (czyli 43 dni temu) włożyłem do NAS całkiem nowe dyski....

    Serwera używam tylko do synchronizacji (Qsync) pomiędzy 2 telefonami (kopia plików pozostaje na serwerze) - odpuściłem na razie zabawę z multimediami typu TV czy CCTV.

    Ogólnie synchronizacja przebiega 1-4 razy na dobę.... (średnio 2 razy na dobę dla każdego urządzenia). Na dobę kopiowanych jest średnio kilkanaście zdjęć o jakości "z telefonu" (co najwyżej 12 Mpx) i raz w tygodniu średnio 4 filmy po 500MB każdy) - czytać wysłane z urządzenia na serwer i w innym czasie odebrane z serwera na drugi telefon.

    Dodatkowo 2 razy w tygodniu automatycznie robi się kopia zsynchronizowanych plików z serwera na dysk podpięty do niego przez USB.

    Dziś odczytałem SMART jednego z dysków (RAID1):

    upload_2020-3-30_0-2-15.

    pozycja 9: daje 1028 : 24 = prawie 43 dni... więc by się zgadzało....

    (w serwerze mam tylko 2 dyski talerzowe)

    Po tym czasie pozycja 3 i pozycja 4 nie powinny mieć niższych wartości przy moim minimalistycznym wykorzystaniu urządzenia? - to pierwsze pytanie

    Drugie pytanie - na ile mniejsze (szacunkowo) mogłyby być powyższe wartości jeśli system serwera pracowałby na dysku SSD przez port PCI Express?